Tulevaisuuden visioita elintarviketuotannosta:
Geenimuunneltujen lajien viljely yleistyy Euroopassakin
Maatalous teollistuu, elintarviketuotanto yhdenmukaistuu ja geenimuunnellut tuotteet kuuluvat vastustuksesta huolimatta maatalouden ja elintarviketuotannon arkeen.
Nämä
tulevaisuuden näkymät kuultiin tiistaina Helsingin
yliopiston maa- ja metsätaloustieteellisen
tiedekunnan 75-vuotisjuhlaseminaarissa.
Saksalaista biotekniikka-alan yritystä edustava
tohtori Erich Sanwald arvioi seminaarissa, että
geenimuunneltujen kasvien viljely yleistyy
Euroopassakin huolimatta esimerkiksi
"terminaattorigeenin" aiheuttamasta kohusta.
Geenimuunneltuja lajeja viljellään Yhdysvalloissa
yhteensä jo 23 miljoonan hehtaarin suuruisella
alueella, mikä on kaksi kertaa Saksan viljelyssä
olevaa maatalousmaata suurempi ala, Sanwald
huomautti. Hänen edustamansa yritys, Hoechst
Schering AgrEvo, on tunnettu muun muassa
maatalouskemikaalien valmistajana.
Sanwald ennusti seminaarissa, että maatalouden
harjoittaminen on tulevaisuudessa yhä tiiviimmin
sidoksissa teolliseen elintarviketuotantoon.
Hänen
visioissaan viljelijä yhdistyy niin lujasti osaksi
elintarviketeollisuutta, ettei nykyisiä
maatalousministeriöitä ja niihin liittyviä
instituutioita juuri enää tarvita parinkymmenen
vuoden kuluttua. Alan valvontaan tarvitaan
tulevaisuudessa toisenlaisia elimiä.
Elintarviketeollisuus keskittyy puolestaan
tuottamaan standardoitua ruokaa, jonka
raaka-aineen tuottajat joutuvat sitoutumaan
teollisuuden asettamiin tarkkoihin
tuotantovaatimuksiin. Sanwald nimitti
elintarviketuotannon
yhdenmukaistumissuuntausta
"macdonaldsoitumiseksi".
Toisaalta tulevaisuuden elintarviketuotantoa
etenkin Euroopassa ja Yhdysvalloissa leimaa ns.
terveysruoan kasvava kysyntä. Tämä suuntaus
edellyttää sellaisten hedelmien, vihannesten ja
viljojen tuotantoa, joissa on runsaasti vitamiineja
ja kuituja, mutta vähän tai ei lainkaan
torjunta-aineita ja nitraatteja.
Ruokaa koskevien terveysväittämien kaaoksessa
tieteen tehtävänä on opastaa kuluttajaa, korosti
puolestaan amerikkalainen esitelmöitsijä,
emeritusprofessori Marcus Karel.
"Metsäntutkimuslaitos Viikkiin"
Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä (sit.)
sivusi puheessaan elintarvikkeiden turvallisuuteen
liittyviä kriisejä, joilta Suomikaan ei ole välttynyt.
Ministerin mielestä tuotteiden laadun turvaavan
valvonnan on oltava niin aukoton, että ongelmat
huomataan ajoissa.
- Erityisesti on syytä korostaa
elintarviketeollisuuden ja kaupan osuutta laadun
takaajina. Tiloilla tehty työ valuu hukkaan, jos
jalostajat ja kauppiaat eivät ymmärrä laadukkaan
tuotteen arvoa ja pysty takaamaan laadun
säilymistä kuluttajille asti, Hemilä sanoi.
Tiedekunnan juhlaseminaarin avannut kansleri
Risto Ihamuotila sisällytti puheeseensa
ehdotuksen Metsäntutkimuslaitoksen siirtämisestä
Helsingin Viikkiin, jonne tiedekunnan laitokset
ovat keskittyneet.
Metsäntutkimuksen sijoittaminen Viikissä jo
olevaan biotieteiden keskukseen voisi Ihamuotilan
mielestä olla piristysruiske alalle, jossa
tulevaisuudessa tarvitaan paitsi teknologista ja
taloudellista, myös ekologista, sosiaalista ja
kulttuurista osaamista.
STT-MH
24.9.1999
Ajassa -sivulle
|