Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Helsingissä tavataan nisäkkäitä oravasta näätään



Helsingin puistoissa voi nähdä oravien ja siilien lisäksi kettuja ja supikoiria. Näätä ja saukkokaan eivät ole aivan outoja ilmestyksiä pääkaupungissa.


Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen eläinatlasprojektissa on selvitetty Helsingin eläimistöä kattavasti aina 1850-luvulta nykyhetkeen saakka. Tuoreimmassa tutkimuksessa ovat olleet mukana nisäkkäät, matelijat ja sammakkoeläimet.

Tutkimuksen yhteydessä saatiin havaintoja 36 nisäkäslajista, 4 matelijalajista ja 4 sammakkoeläinlajista. Tulos on varsin kattava, sillä vain muutamat nisäkäslajit, joita Helsingissä tiedetään olevan, jäivät puuttumaan.

Nisäkkäistä runsaimmin tavattiin rusakoita, oravia ja siilejä. Myös kettuja ja supikoiria on kaupungissa paljon.

Selvityksen yllättäjä oli muutamia kertoja tavattu liito-orava, jota ei aiemmissa tutkimuksissa ollut tavattu Helsingissä lainkaan. Lisäksi muutamia havaintoja tehtiin ilveksestä, joka on pääkaupungissa harvinainen vieras.


Salaperäinen villikani

Sammakkoeläinten ja matelijoiden osalta saatiin havaintoja kaikista niistä lajeista, joita tiedetään Helsingissä olevan. Tutkimukseen saatiin kaikkiaan 1 300 havaintoa eri lajeista.

Lajiuutuuksia on lähinnä lepakoiden ryhmässä: isolepakko, viiksisiippa ja isoviiksisiippa. Myös salaperäinen tulokas villikani on uusi laji.

Kadonneiden lajien luetteloon kuuluvat majava, susi, karhu sekä myös valtakunnallisesti kadonneet mustarotta ja vesikko. Myös kaupunkiin siirretty mölysammakko on kadonnut.

Eläinatlasprojektissa on pyritty saamaan ajantasainen kuva Helsingin eläimistöstä, jotta se voitaisiin ottaa entistä paremmin huomioon muun muassa maankäytön suunnittelussa.

Luontotiedon merkitys on viime vuosina kasvanut, kun voimaan on tullut uusi luonnonsuojelulaki, joka ottaa huomioon myös EU:n luontovaatimukset.

Helsingin ympäristökeskuksessa rakennetaan parhaillaan sähköistä paikkatietopohjaista luontotietojärjestelmää, johon luontotiedot aiotaan siirtää. Järjestelmän on tarkoitus palvella niin suunnittelijoita kuin kaupunkilaisia.

STT-MH
24.9.1999


Ajassa -sivulle