Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viikon varrelta - ulkomaisia talousuutisia lyhyesti



Kiinteä Internet-yhteys Virosta Ruotsiin

Eesti Telefon rakentaa vielä syyskuussa yhdessä ruotsalaisen Telian kanssa kiinteän Internet-yhteyden Virosta Ruotsiin.

Uutta yhteyttä varten lasketaan Hiidenmaalta Tahkunan niemeltä Ruotsin Stavsnäsiin noin 250 kilometrin pituinen valokaapeli merenpohjaan. Yhteydessä käytetään uutta ATM-tekniikkaa. Aluksi yhteysnopeus on neljä megabittiä sekunnissa, mutta se on mahdollista nostaa jopa 40 megabittiin.

Uutta yhteyttä käytetään Eesti Telefonin Atlas-liikemerkillä toimivissa järjestelmissä. Eesti Telefon on viime keväällä yksityistetyn Viron teleyhtiön, Telekomin, tytäryhtiö. Se on viime aikoina nopeasti kehittänyt Internet-verkkoaan.

Nykyisin noin 13 prosenttia virolaisista käyttää Internetiä. Yhtiö arvioi käyttäjämäärän kaksinkertaistuvan parissa vuodessa. Virosta on kiinteät Internet-yhteydet Suomeen ja Kanadaan.

Emoyhtiö Telekomin osakkeista Suomen Sonera ja Ruotsin Telia omistavat 49 prosenttia.


Saksan kuluttajahinnat pysyneet hallinnassa

Kuluttajahintojen nousu Saksan tärkeimmissä osavaltioissa näyttää syyskuussa pysyneen hallinnassa, ilmenee torstaina julkaistuista aluetilastoista.

Kuuden osavaltion: Baijerin, Baden-Württembergin, Brandenburgin, Hessenin, Nordrhein-Westfalenin ja Saksin kuluttajahintatietoja käytetään ennakkotietona koko Saksan inflaatiolukuihin.

Esimerkiksi runsasväkisimmässä Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa kuluttajahintojen nousuvauhti syyskuussa näytti hidastuneen vuotta aiemmasta.

Tilastojen mukaan osavaltion inflaatioprosentti laski heinäkuusta elokuuhun 0,3 prosenttia ja vuositasolla nousua kertyi vain 0,8 prosenttia. Vuosi sitten elokuussa vuositason nousu oli 0,9 prosenttia.


Telia ja Telenor sopivat fuusion ehdoista

Telian ja Telenorin omistajat ovat päässeet yksimielisyyteen yhtiöiden fuusion ehdoista ja hyväksyvät myös EU-komission esittämät näkökohdat, Norjan liikenneministeriö kertoi torstaina.

Norjan liikenneministerin Dag Jostein Fjaervollin mukaan valtiollisten teleyhtiöiden yhdistyminen tapahtuu aiemmin sovittujen linjojen mukaisesti. EU-komission asettamien ehtojen uskotaan täyttyvän sillä, että molemmat yhtiöt myyvät kaapeli-TV-toimintonsa.

Telenor ja Telia päättivät fuusiosta alkuvuodesta, mutta hanke viivästyi, kun joukko yhtiöiden kilpailijoita valitti siitä EU-komissiolle. Uudesta yhtiöstä tulee Pohjoismaiden suurin puhelinyhtiö, jonka liikevaihto nousee yli 50 miljardiin markkaan.


IMF: Venäjän talous saattaa pian taas kasvaa

Venäjän talous näyttää saavuttaneen aallonpohjan ja saattaa jopa kasvaa ensi vuonna, arvioi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF keskiviikkona julkistetussa raportissa. Käänne parempaan riippuu kuitenkin kipeästi tarvittavien uudistusten toteuttamisesta.

IMF ennustaa Venäjälle täksi vuodeksi nollakasvua, kun talous vielä viime vuonna supistui 4,8 prosenttia. Jos kaikki menee hyvin, ensi vuonna Venäjällä saatetaan kirjata jo 2,0 prosentin talouskasvu, IMF ennustaa.

Vaikka esimerkiksi pankkisektorin uudistuksissa on Venäjällä jonkin verran edistytty, IMF:n mukaan todella suuret haasteet ovat vielä edessäpäin. Rahoituslaitos kehottaa Venäjän johtoa päättäväisempiin toimiin muun muassa veronkannon tehostamiseksi.

IMF ei mainitse puolivuotiskatsauksessaan tuoretta rahanpesuskandaalia, jossa myös IMF:n myöntämien varojen on kerrottu päätyneen vääriin käsiin.


Euroalueen vaihtotaseen ylijäämä 8,2 mrd euroa

Euroalueen vaihtotaseen ylijäämä oli heinäkuussa 8,2 miljardia euroa, kun se viime vuoden heinäkuussa oli 12,3 miljardia euroa.

Tammi-heinäkuussa euroalueen vaihtotaseen ylijäämä nousi Euroopan keskuspankin keskiviikkona julkistaman maksutasetilaston mukaan 34,6 miljardiin euroon. Se oli 7,5 miljardia euroa vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuotta aiemmin.

Yhdentoista euromaan kauppataseen ylijäämä nousi vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana 58,9 miljardiin euroon. Viennin arvo oli 449,0 miljardia ja tuonnin arvo 381,2 miljardia euroa. Vuosi sitten viennin arvo oli 460,5 miljardia euroa, tuonnin arvo 390,4 miljardia euroa ja kauppataseen ylijäämä 70,1 miljardia euroa.

Euroalueen palvelukauppa kääntyi tammi-heinäkuussa 4,1 miljardia euroa alijäämäiseksi, kun se vuotta aiemmin oli 2,6 miljardia euroa ylijäämäistä. Palveluviennin arvo nousi 129,8 miljardiin euroon ja tuonti 133,9 miljardiin euroon.

Suoria sijoituksia euromaiden ulkopuolelle euroalueelta tehtiin tammi-heinäkuussa 107,3 miljardia euroa. Euroalueelle suoria sijoituksia tuli 38,0 miljardia euroa. Portfoliosijoitukset euroalueen ulkopuolelle nousivat nettomääräisesti 88,5 miljardiin euroon.


Euroalueen inflaatio nousi 1,2 prosenttiin

Euroalueen inflaatio nousi vuositasolla heinäkuun 1,1 prosentista elokuun 1,2 prosenttiin, ilmoitti EU:n tilastokeskus Eurostat tiistaina. Inflaatio oli matalin Ranskassa ja Itävallassa, 0,5 prosenttia. Myöskin euroalueen suurimman talouden Saksan inflaatio jäi selvästi alle keskitason eli 0,7 prosenttiin.

Belgiassa inflaatio oli 0,9 prosenttia ja Suomessa 1,3 prosenttia. Luxemburgissa hinnat nousivat 1,4 prosenttia, Italiassa 1,6 prosenttia, Portugalissa 1,8 prosenttia, Espanjassa 2,3 prosenttia, Irlannissa 2,4 prosenttia ja Hollannissa 2,5 prosenttia.

Kun tarkastellaan 12 viime kuukauden inflaatiolukuja verrattuna tilanteeseen vuotta aiemmin, Saksalla, Ranskalla ja Itävallalla oli matalin, 0,4 prosentin inflaatio.

Koska Saksa ja Ranska yhdessä vastaavat lähes 56 prosentista euroalueen bruttokansantuotteesta, niiden paino euroalueen inflaatiota laskettaessa on suurempi kuin muiden maiden yhteensä.

Käytännössä tämä myös merkitsee sitä, että Saksan ja Ranskan taloudellinen kehitys ohjaa Euroopan keskuspankin korkopolitiikkaa.


Applen tulos heikkenee

Tietokonevalmistaja Apple Computer on ilmoittanut Kaliforniassa, että yhtiö odottaa tilivuotensa viimeisen neljänneksen nettotuloksen jäävän 75-85 miljoonaan dollariin eli selvästi aiempaa pienemmäksi.

Yhtiön mukaan syynä ovat toimitusvaikeudet, sillä Apple ei ole saanut riittävästi supernopeita G4 mikroprosessoreja Power Mac G4 -koneisiinsa. Mikroprosessoreja Applelle toimittaa Motorola.


Ministeripalkka pontimena

Viron matkapuhelinmarkkinoilla käydään veristä kilpailua. Operaattorit ovat markkinaosuuksiensa saavuttamiseksi joutuneet pudottamaan hintoja ja keksimään uusia markkinointikeinoja.

Heinäkuussa arvioitiin Viron kolmella matkapuhelinoperaattorilla olevan yhteensä yli 310 000 asiakasta. Joka viidennellä virolaisella on siten oma taskupuhelin.

Viron suurin matkapuhelinoperaattori on Telekom-ryhmään kuuluva EMT. Se ei toistaiseksi ole käyttänyt erityisiä markkinointijippoja, vaan luottaa johtavaan markkina-asemaansa. Sillä on kaikkiaan 204 000 asiakasta.

Radiolinjan virolainen tytäryhtiö hankki omalla tempauksellaan kesällä yli 10 000 uutta asiakasta. Se järjesti kampanjan, jossa voittajalle luvattiin ministerin vuosipalkka eli 240 000 kruunua (95 000 mk). Summa maksetaan voittajalle 20 000 kruunun kuukausierinä. Itse kampanjaan osallistui yli 20 000 ihmistä. Heinäkuun lopulla oli Radiolinjan käyttäjämäärä noussut 61 000 asiakkaaseen.

Nuorin tulokas operaattorien joukossa on Ritabell, joka toimii Q-GSM:n markkinointinimellä. Sen valttina on alhainen hintataso. Kilpailijat ovatkin voimakkaasti arvostelleet yritystä polkumyynnistä.

Syyskuun alussa yhtiön myymälöiden edessä nähtiin tempausviikon aikana kymmenien metrien pituisen jonot hankkimassa halpaa puhelinta. Markkinointipäällikkö Asse Haugin mukaan kampanja toi yhtiölle tuhansia uusia asiakkaita. Q-GSM:n asiakaskunta on viime tietojen mukaan noin 50 000 ihmistä.

Koonnut: IA
24.9.1999


Talous-sivulle