Viranomaisten ja ravintolaväen kompromissi:
Nikotiinirajat vain rakennettaviin ravintoloihin
Ravintoloiden savuttomuus toteutetaan Suomessakin ainakin toistaiseksi ilman tiukkoja nikotiinirajoja. Viranomaiset, ravintoloitsijat sekä alan työntekijät pääsivät maanantaina sopuun pitkään hiertäneessä kiistassa.
Työryhmä ehdottaa nikotiinirajaa ainoastaan
vastedes rakennettavien ravintoloiden
savuttomille tiloille. Näin elinkeinolle ei aiheudu
merkittäviä lisäkustannuksia. Ehdotettu raja-arvo
on 0,5 mikrogrammaa ilmakuutiossa.
Savullisella puolella työskenteleville työntekijöille
ehdotus tuo oikeuden erityisäitiysrahaan, mikäli
työnantaja ei järjestä raskauden ajaksi työtä
savuttomassa tilassa.
Syöpävaaralle altistuville työntekijöille kuuluvat
myös määräaikaiset terveystarkastukset ja heidät
merkitään ammattisyövälle altistuneiden
rekisteriin.
Selvitystä jatketaan
Asiaa pohtinut työryhmä luopui työntekijäpuolen
toivomista tiukoista raja-arvoista, koska niiden
pohjaksi ei tässä vaiheessa löytynyt riittävästi
tietoa riskeistä ja altistumistasoista.
Kyseisiä
raja-arvoja ei ole missään muuallakaan, joten
mallia ei voitu ottaa myöskään ulkomailta, sanoo
työryhmän puheenjohtaja, johtaja Tapani Melkas
sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Selvitystyötä on kuitenkin tarkoitus jatkaa
kemiallisten aineiden terveysvaaran
arviointineuvostossa KATA:ssa. Myös ministeriö
jatkaa raja-arvojen vaikutusten selvittämistä
yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa.
Vaikka tiukkoja nikotiiniraja-arvoja ei ainakaan
tässä vaiheessa säädetäkään, on Suomi
työntekijöiden suojelussa lain voimaan tullessa
maailman kärjessä, arvioi Melkas.
Raja-arvo olisi oiva työkalu
Liittosihteeri Leena Rautavuori Hotelli- ja
ravintolahenkilökunnan liitosta pitää tärkeänä,
että raja-arvoja pohditaan KATA:n selvityksen
jälkeen uudelleen. Osa työntekijöistä joutuu
edelleen työskentelemään savussa ja hänen
mielestään on oleellinen kysymys, minkä verran
savua saa olla.
Lakimies Timo Koskinen SAK:sta haikailee myös
edelleen raja-arvon perään. Hän näkee raja-arvon
hyväksi työkaluksi silloin, kun asiasta syntyy
riitaa.
Neuvotteleva virkamies Anna-Liisa Sundquist
sosiaali- ja terveysministeriöstä katsoo, että
ilman nikotiinipitoisuutta voidaan alentaa varsin
tehokkaasti ilman raja-arvojakin esimerkiksi
ilmastointia parantamalla. Työterveyslaitoksen
opas suunnittelun pohjaksi jaetaan maan kaikkiin
ravintolohin.
Erityisäitiysrahaa 5 miljoonaa markkaa
Savullisissa tiloissa työskentelevä voi jäädä
erityisäitiysrahan turvin äitiyslomalle heti
raskauden toteamisen jälkeen, ellei työnantaja
pysty järjestämään työtä savuttomissa tiloissa.
Melkas uskoo, ettei erityisäitiysrahaan jouduta
kovin usein turvautumaan, sillä työnantajien
uskotaan löytävän työntekijöilleen muuta työtä
raskauden ajaksi.
Valtiolle tästä koituvat kustannukset on arvioitu
vuositasolla noin viideksi miljoonaksi markaksi.
Savuttomuus etenee, siirtymäajat pitkiä
Ravintoloiden savuttomia tiloja koskeva
tupakkalain muutos tulee voimaan ensi vuoden
maaliskuussa, jolloin yli sadan neliön suuruisista
ravintoloista pitää löytyä 30 prosenttia savutonta
tilaa.
Seuraavan vuoden heinäkuussa laki koskee kaikkia
yli 50 neliön suuruisia ravintoloita ja silloin
savuttomia tiloja pitää olla vähintään puolet.
Asiamies Pekka Ropponen Suomen Hotelli- ja
ravintolaliitosta laskee tarvittavien muutostöiden
maksavan 200-1 000 markkaa neliöltä. Koko
elinkeinolle se merkitsee satojen miljoonien
markkojen laskua.
Uudistus kohtelee eri tavoin eri tyyppisiä
ravintoloita. Ruokaravintolat selviytyvät
uudistuksesta helpoimmalla, lähiökuppiloilla ja
kaljapubeilla on edessään melkoisia ongelmia,
arvioi Ropponen.
Valvonnassa vastaavat kuntien
terveysviranomaiset, jotka selvittävät, että
ilmastointi ja muut rakenteet vastaavat
määräyksiä. Tupakansavun arviointiin riittää
ehdotuksen mukaan aistinvarainen havainnointi.
STT-MH
24.9.1999
Kotimaa -sivulle
|