Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ilmarinen Pohjola-ratkaisun tueksi

Suomi-yhtiön jatkoa selvitetään neljän vaihtoehdon pohjalta



Henkiyhtiö Suomen tulevaisuuden selvittämistä jatketaan neljän vaihtoehdon pohjalta. Vakuutettujen omistaman yhtiön hallintoneuvosto päätti tarkempiin selvityksiin kelpuutetuista kumppaneista yksimielisesti keskiviikkona.


Yhteistyöstä neuvotellaan edelleen Pohjolan, Sammon, Tapiolan ja Yrittäjäin Fennian kanssa. Näiltä odotetaan sopimustarjousta 18. lokakuuta mennessä. Sen sijaan Suomen jatkaminen itsenäisenä on suljettu jatkotutkimusten ulkopuolelle.Hyllylle on pistetty myös yhteistyö Leonia-pankin kanssa sekä markkinointiyhteistyö A-vakuutuksen ja Pohjantähden kanssa.

Suomen hallituksen puheenjohtajan Oiva Savela kertoi, että kaikissa ratkaisuissa Suomen omistama 25 prosentin osuus Pohjolan osakkeista säilyisi "sinivalkoisessa omistuksessa". Hänen mukaansa tätä on yleisesti pidetty hyvin tärkeänä.

Keskiviikkona selvisi myös, että Pohjola-ryhmään kuuluva tel-yhtiö Ilmarinen on tullut tukemaan Pohjolan yhteistyötarjousta. Se on valmis ostamaan Suomen hallussa olevat 25 prosenttia Pohjolan osakkeista, jos Suomen edustajisto päättyy Pohjolan yhteistyötarjoukseen. Tämä on varsin yllättävää, vaikka Ilmarisen toimitusjohtaja Kari Puro ei ole täysin sulkenut pois tällaista mahdollisuutta.

Suuri siivu yhden yhtiön osakkeita TEL-yhtiön salkussa on aina jonkinlainen riski, vaikka sijoitussalkku on niinkin suuri kuin se Ilmarisella on. Nykyisellä pörssihinnalla Pohjolan osakkeiden arvo on runsaat 2,8 miljardia markkaa.


Ilmarisen tuki tärkeää Pohjolalle

Pohjolalle Ilmarisen yhteistyötarjous on välttämätöntä, sillä sen tarjous on ollut kovassa laskussa ylintä päätösvaltaa käyttävässä edustajistossa. Suomen edustajat ovat pelänneet, että Pohjola-ratkaisussa osakkeet siirtyvät lopulta Ruotsiin, koska Pohjolan vahinkovakuutustoiminta on sovittu siirrettäväksi uuteen pohjoismaiseen yhtiöön. Saman kohtalon epäillään odottavan Henki-Pohjolaa.

Voi olla, että Ilmarisen yhteistyöllä lisätty tarjouskaan ei riitä. Joillakin edustajilla voi olla tarvetta näpäyttää Pohjolaa, joka oli alun perin kahmaisemassa Suomen ilman vaihtoehtoisten ratkaisujen selvittämistä ja pienellä korvauksella. Jos on kaksi yhtä hyvää tarjousta, Pohjola voi hyvinkin jäädä kakkoseksi, kuului yksi arvio.

Pohjolan yhteistyötarjouksessa Suomen vakuutuskanta siirrettäisiin Henki-Pohjolaan. Suomi-yhtiön toiminta loppuisi. Sampo-ryhmän tarjouksessa Suomi ja Kaleva fuusioitaisiin vakuutettujen omistamaksi yhtiöksi. Se ei myöntäisi uusia vakuutuksia. Pohjola-osakkeet siirtyisivät Sammolle.

Vaikka Sampo ei ole tehnyt tehnyt suoranaista ostotarjousta, yhtiön tulevaisuuden vaihtoehtoja selvittänyt Suomen toimitusjohtaja Jorma Hämäläinen pitää kiinnostuksen osoitusta lähes samana asiana.


Tapiola ja Fennia houkuttelevat Suomi-nimellä

Tapiolan ja Fennia-ryhmän tarjouksissa 110-vuotiaan Suomi-yhtiön nimi säilyisi ja vakuutusten myynti jatkuisi. Tapiolan tarjouksessa Suomi ja Henki-Tapiola yhdistettäisiin uudeksi keskinäiseksi Suomi-yhtiöksi. Pohjolan osakkeet siirtyivät vakuutusten mukana Tapiola-ryhmään.

Fennian esitys on, että Suomi-yhtiö alkaa itsenäisesti myöntää uusia vakuutuksia. Se muodostaisi Fennian kanssa Suomi-ryhmän ja käyttäisi hyväkseen sen verkkoa. Pohjolan osakkeet siirtyisivät vakuutusten mukana.

Päätösvalta on Suomen edustajistolla, jonka on määrä päättää yhtiön tulevaisuudesta 2. joulukuuta. Itse ratkaisun toteuttamiseen tarvitaan sen jälkeen vielä vuosi. Hallintoneuvoston mukaan vaihtoehtojen valinnassa keskeistä on, mitä ovat vakuutetuille annettavat lisäedut. Niitä on luvassa, koska yhtiössä on ylimääräistä omaisuutta lähes 10 miljardia markkaa.

Jos ratkaisuun kuuluu uusien vakuutusten myynti, summa pienenee 1-2 miljardilla markalla, koska panoksia tarvitaan uusien vakuutusten vaatimaan vakaraisuuteen.


Itsenäisenä jatko pään pensaaseen pistämistä

Niin Savela kuin hallintoneuvoston puheenjohtaja Pekka Jokinen katsoivat, että Suomen jatkaminen itsenäisenä olisi pään pensaaseen laittamista. Heidän mukaansa samat ongelmat olisivat aikanaan edessä eli mitä tehdä yhtiöön kertyneelle ylimääräiselle omaisuudelle ja kenelle se kuuluu.

Siitä huolimatta, että sitä tällaisessa tapauksessa purettaisiin vähitellen ylimääräisinä etuina vakuutetuille, loppupäähän olisi Hämäläisen mukaan joka tapauksessa kasattava vakavaraisuutta. Lisäksi hän muistutti, että yhtiön hallussa olevan omaisuuden arvo voi olla jonkin ajan kuluttua täysin toinen kuin nyt.

Pohjola-osakkeiden ohella yhtiön toinen tärkeä omaisuuserä ovat Nokian osakkeet. Savela myönsi, että toiminnan jatkaminen on yksi niistä kysymyksistä, jotka eivät ole numeroilla mitattavissa. Niiden painotus vaihtelee arvioijasta riippuen.

Sen paremmin Savela kuin Jokinenkaan eivät myöskään nähneet mitään syytä edustajistovaaleihin ennen lopullista ratkaisua. Jokinen sanoi, että nykyinen edustajisto on varmasti paremmin perillä vaihtoehdoista kuin uusi. Suomen vaaleissa valitaan aina vain osa edustajiston jäsenistä.

STT-MH
24.9.1999


Talous -sivulle