Millaisessa valossa sinä työskentelet?



Auringonvalo on ihanteellinen ratkaisu työtilojen valaisuun, korostaa tuore saksalaistutkimus.


Kun luonnonvalo heijastetaan työtilaan epäsuorasti sisäkaton kautta, sillä on tutkimuksen mukaan mittavia etuja: työteho lisääntyy ja väsähtäminen sekä palautumiseen käytetty luppoaika vähenevät.

Suomessa on nyt rakenteilla vasta ensimmäinen työtila, joka hyödyntää valaistuksessa säleratkaisulla epäsuoraa auringonvaloa.

- Jos kyseisen saksalaistutkimuksen lukuihin on uskominen, vertausluvut luonnonvalon ja keinovalon vaikutusten välillä ovat lähes järkyttäviä. Luonnonvalon edut näyttäisivät olevan todella suuret, sanoo arkkitehti Echard Strahl.

- Näyttää siltä, että keinovalossa ihminen väsähtää tuplavauhdilla verrattuna luonnonvaloon. Palautumisessa ero on tämän tutkimuksen perusteella vielä suurempi.

Aiemmin Saksassa työskennellyt Strahl vastaa Suomen ensimmäisen aurinkosäleillä valaistun rakennuksen arkkitehtuurista. Pilottirakennus on Kauhavalle kohoava Kauhavan Tietotalon toimistotalo.

Suomessakin on jo tutkimustietoa valaistuksen merkityksestä työtehoon; vähemmän tosin luonnonvalon erityspiirteistä.

- Varovaisestikin arvioiden toimistotyössä menetetään työtehosta 5-10 prosenttia, jos valaistus tai sisäilma on huono. Tässä voidaan helposti aiheuttaa virheratkaisuilla tuntuvia tappioita, tähdentää VTT:n rakennustekniikan professori Heikki Aikivuori.

Aikivuori on ollut mukana Kauhavan uutuusrakennuksen suunnittelussa.

Tuttua, ei tutkittua

Erikoistutkija Maila Hietanen Työterveyslaitoksen fysiikan osastolta sanoo, että luonnonvalon hyödyt on sinänsä jo tunnettu myös Suomessa. Asiaa ei kuitenkaan ole juurikaan meillä tutkittu.

- Suomeen on nyt tulossa ensimmäinen tähän ilmiöön liittyvä koetila Tekniselle korkeakoululle. Systemaattinen luonnonvalolla valaiseminen on Suomessa uutta.

- Auringon valolla, sen vaihteluilla, on jo psykologinenkin merkitys - ihminen on osa luontoa. Pelkkä keinovalo ei sovellu ihmiselle psyykkisesti, Hietanen muistuttaa.

Lisäkulut vastaan hyödyt

Arkkitehti Strahl myöntää, että rakentaminen nyt Suomeen tuodulla periaatteella on 15-20 prosenttia perinteistä rakennustapaa kalliimpaa. Hänen mukaansa pilottitalon lisäkustannukset ovat "niukin naukin kaksi miljoonaa markkaa".

- Jos tällä kuitenkin onnistutaan vähentämään yrityksen henkilöstön sairaspoissaoloja, systeemi maksaa itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa. Eikä tuossa vielä oteta lainkaan huomioon vireystason, jaksamisen ja tehokkuuden lisäystä, Strahl linjaa.

Uudenmallisen rakennuksen tulevat isännät Kauhavalla uskovat, että he ovat tehneet oikean ratkaisun.

- Aiemmin ATK-alalla arvioitiin ratkaisevaksi myllyn eli tietokoneen teho. Nyt panostamme työntekijän vireystasoon, sanoo tietotaloon sijoittuvan Sofor Oy:n toimitusjohtaja Jukka-Pekka Sorvisto.

Strahl puolestaan muistuttaa, että Saksassa on jo voimassa laki, joka määrää käyttämään luonnonvaloa työpaikan valaisussa mahdollisimman paljon. Tämä säännös saattaa hyvinkin saapua myös meille EU-direktiivinä.

- On lähes luonnotonta, että Pohjolan kesässä pimennetään luonnonvalo sisätiloista ja valaistaan myös tähän vuodenaikaan keinovalolla, arkkitehti alleviivaa.

Sorvisto kertoo kiinnittäneensä tähän ilmiöön huomiota pikemminkin lopputalven kuukausina: helmi-maaliskuun liki vaakasuoraan paistava aurinko suljetaan kaihtimilla ulos, ja sisällä loisteputket hohkaavat.

On toki niin, että ikkunasta suoraan sisätiloihin tillittävä aurinko sekä häikäisee että kuumentaa huonetta. Onkin tarpeen heijastaa valo säleillä sisäkaton kautta.

Päällä lasivaippa

Kauhavan Tietotalo hyödyntää ns. kaksivaippalasirakennetta. Uloimpana talossa on lasivaippa, jollainen nähdään myös Sanoma Oy:n uudessa toimitalossa Helsingin ydinkeskustassa.

Meillä ei kuitenkaan ole yhdistetty lasivaippaan aiemmin järjestelmää, joka valaisee aurinkosäleillä sisäkaton kautta. Kauhavan talossa niin ikään hyödynnetään lasivaipan ja varsinaisen seinän väliin jäävää, lämpiävää ilmaa: sillä kuumennetaan rakennuksen lämmintä vettä.

Ikkunasäleet toimivat niin, että lasin yläosaan tuleva valo ohjautuu sisäkaton kautta huoneeseen. Ikkunan alaosassa suoraan huoneeseen suuntautuva valo ohjataan säleillä kokonaan ulospäin.

- Pääperiaate on, että luonnon haitat eliminoidaan jo ennen kuin ne ovat talon sisällä, rakennuksen suunnitteluryhmä linjaa.

Luonnonvalon järjestelmä tarvitsee toki täydennyksekseen keinovaloa. Uuden rakennuksen huoneisiin tulee katon suuntaan valaisevat keinovalot. Ne säätävät huoneen valoisuuden automaattisesti optimitasolle, jos pelkkä luonnonvalo ei siihen riitä.

STT-IKK
25.6.1999


AJASSA -SIVULLE