Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Älyvaatteet hälyttävät tarvittaessa apua myöskin automaattisesti



Ensimmäiset Suomessa teollisesti valmistettavat älyvaatteet tulevat myyntiin marraskuussa 2000. Lähinnä arktisiin oloihin tarkoitetuissa ulkoiluvaatteissa on unsaasti elektroniikkaa, mm. GPS-paikannus, sähköinen kompassi ja GSM-puhelin.


Puku tarkkailee myös käyttäjänsä terveydentilaa ja ympäristöä. Tarvittaessa vaate hälyttää automaattisesti apua.

Aluksi asuja valmistetaan melko rajattu erä; muutamista kymmenistä muutamaan sataan.
- Jos kaikki menee hyvin, ovat tulevaisuuden visiot varsin huikeat, totesi toimitusjohtaja Pentti Hurmerinta Helsingissä tiistaina.

Reima-Tutta Oy on tiettävästi ensimmäisenä maailmassa päässyt älyvaatteessa toimivan prototyypin tasolle tai ilmoittanut kaupallisista tuotteista.

Yhtiö uskoo, että hankkeella on ratkaiseva merkitys sen kansainvälistymiselle ja liikevaihdolle tulevina vuosina. Alkuvaiheessa älyvaatteita suunnitellaan markkinoitavan myös muissa Pohjoismaissa, Saksassa ja Sveitsissä.

Pilottihanke aloitettiin vuosi sitten yhteistyössä Nokia Mobile Phonesin, Tampereen teknillisen korkeakoulun ja Lapin yliopiston kanssa. Myöhemmin tulivat mukaan Suunto Oyj ja Polar Electro Oy. Ensimmäisen prototyypin kustannukset ovat noin 5 miljoonaa markkaa. Teknologian kehittämiskeskus Tekes on avustanut hanketta rahallisesti.


Vaate paikantaa vaikkapa lähimmän tien tai taajaman

Vaate on suunniteltu arktiseen käyttöön ja selviytymiseen. Ensimmäinen prototyyppi tosin toimii vain -20 asteessa, mutta pakkasrajaa voidaan nostaa -45 asteeseen.

Sähköiset ominaisuudet toimivat ilman ulkopuolista virtalähdettä vähintäin 48 tuntia. Vaate voidaan ladata taloussähköstä tai moottorikelkasta. Elektroniikan käyttö vaatteessa nostaa sen painoa yhdellä kilolla tavalliseen ulkoiluvaatteeseen verrattuna.

Vaatteella voidaan esimerkiksi paikantaa toinen älyvaatteen käyttäjä, lähin tie, taajama, poliisi tai sairaala. Käyttäjä voi halutessaan kysyä vaatteeltaan myös paikallista sääennustetta. Asu myös tietää kauanko on vielä valoisaa tai kauanko on aikaa auringon nousuun.

Älyvaatteen käyttäjä voi liikkua moottorikelkalla, hiihtäen tai lumikelkalla. Vaatteessa on runsaasti myös epäelektronisia ominaisuuksia, mm. jäänaskalit, magneettitaskut, tulentekovälineet, lumensulatustasku, ensiapupakkaus, energiapakkaus ja hypotermiapussi.

Prototyyppi esitellään Expo 2000 -näyttelyssä Hannoverissa ensi kesänä.


Kankaanpään kaupungin kanssa yhteistyöhön

Alkuvaiheessa vaatteen hinta liikkuu varustuksesta riippuen tuhansista markoista kymmeniin tuhansiin. Elektroniikan hinnan uskotaan 3-4 vuodessa laskevan kuitenkin niin paljon, että älyvaatteiden käyttö lisääntyy huomattavasti. Tulevaisuuden visiot liikkuvatkin sadoissa miljoonissa kappaleissa.

Älyvaatteiden käyttötarkoituksia on miltei rajattomasti: esim. rajavartijat ja pelastushenkilökunta, vuorikiipeilijät, lapset ja vanhukset. Eksynyt vanhus voidaan esimerkiksi löytää nopeasti satelliittipaikannuksella.

Mikroelektroniikka pienenee koko ajan ja antaa rajattomasti mahdollisuuksia uusiin sovellutuksiin. Tällä haavaa maailman pienin tietokone mahtuu nuppineulan päähän.

Reima-Tutta aloittaa sijaintipaikkansa Kankaanpään kaupungin kanssa ensi vuonna yhteistyöhankkeen. Kaupunkiin perustetaan älyvaatteiden tutkimuskeskus, johon keskitetään pukeutumisen teknologian visiointi.

Entäpä sitten, ellei halua olla kaiken aikaa tunturissa tavoitettavissa?
- Vaatteen elektroniset toiminnot voidaan kytkeä myös pois, sanoo projektipäällikkö Akseli Reho.

STT-VT
26.11.1999


Talous -sivulle