Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Taikonautteja avaruuteen vuonna 2000



Vuonna 1995 kiinalaisille kerrottiin, että vuonna 2002 Kiina laukaisee miehitetyn avaruusaluksen maata kiertävälle radalle. Hanke piti toteuttaa yhteistyössä Venäjän kanssa, mutta Venäjä ei kyennyt vastaamaan osuudestaan kiinalaisten projektissa. Kiina päätti toteuttaa projektin itse ja etuajassa.


Nyt Kiina on ottanut merkittävän askeleen liittyäkseen USA:n ja Venäjän rinnalle niiden maiden joukkoon, jotka ovat onnistuneet toimittamaan astronautin avaruuteen. Korjatun kansallisen tavoitteen mukaan ensimmäinen kiinalainen astronautti eli taikonautti piti saada avaruuteen vielä tänä vuonna, mutta tämä ei enää onnistune.

Viime viikonloppuna Kiina teki ensimmäisen onnistuneen, miehitettyihin lentoihin tähtäävän avaruuslentonsa, kertoi Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua viime viikon sunnuntaina. Shenzhou-alus laukaistiin 20.11.1999 aamulla Jiuquanin satelliittienlaukaisukeskuksesta "Pitkä marssi" -kantoraketin uusimmalla kehitysversiolla.

Avaruusalus Shenzhou irtautui kantoraketista 10 minuuttia laukaisun jälkeen ja asettui kiertoradalleen. Alus kiersi maata 21 tuntia ennen laskeutumistaan. Alus laskeutui Sisä-Mongoliaan lauantaina 21.11. kello 21.41 Suomen aikaa.

Kantorakettina käytettiin Pitkä Marssi -luokan raketin uutta versiota. Pitkä Marssi -kantoraketti on Kiinan suurin kantoraketti ja sen avulla on kiidätetty avaruuteen yli 20 kiinalaista ja ulkomaista satelliittia. Pitkä Marssi otettiin käyttöön vuonna 1996.

Kiina tähtääkin siihen, että siitä tulee huomattava laukaisupalvelujen myyjä. Tässä tarkoituksessa Kiinalla on kehitteillä myös avaruussukkula, joka monikäyttöisenä avaruusaluksena on kustannustehokas hyötykuorman kuljettaja, koska sitä voidaan käyttää yhä uudelleen.

Kiinalaiset ovat esitelleet sukkulansa valokuvia julkisuudessa, joskaan yhtään kiinalaista sukkulalaukaisua ei tunneta.

Uutistoimisto Xinhuan mukaan viime viikonlopun onnistunut laukaisu merkitsee uutta läpimurtoa Kiinan miehitettyihin lentoihin tähtäävässä avaruusohjelmassa.

Länsimaiset asiantuntijat arvelevat, että Kiina tarvitsee vielä yhden tai kaksi miehittämätöntä avaruuslentoa ennen kuin maa on kypsä miehitetyn avaruusaluksen lähettämiseen.

Kiinan tiedotusvälineissä on viime kuukausina puhuttu jopa Kiinan mahdollisuuksista tehdä miehitetty avaruuslento Kuuhun. Joidenkin arvioiden mukaan Kiinan ensimmäinen miehitetty avaruuslento toteutuu ensi vuoden alussa, eikä päämääränä tuolloin ole suinkaan vielä Kuu.

Kiinalaiset olivat toivoneet voivansa laukaista miehitetyn avaruusaluksen vielä tämän vuoden puolella. Alkuperäisen aikataulun mukaan kiinalainen astronautti piti saada avaruuteen Kiinan Kansantasavallan 50-vuotispäiväksi, mutta tätä tavoitetta ei saavutettu.

Kiinalaiset ovat kuitenkin hankkeessa tosissaan, ja ensimmäisiä kiinalaisia astronautteja eli taikonautteja on jo koulutettu.

Kiinan arvioidaan panostavan avaruusteknologiaan tosissaan ja ottavan Venäjältä sen aseman toisena avaruusmahtina. Venäjällä ei ole tällä hetkellä voimavaroja merkittävään avaruustutkimukseen ja kansainvälisessä avaruusasemaprojektissakin Venäjä on mukana pääasiassa siivellä eläjänä.

Myöskään Kiina ei ole mukana kansainvälisessä avaruusasemaprojektissa, mutta se ei ole estänyt heitä puhumasta omasta kiinalaisesta asemasta. Kiinalaiset ovat aikoneet ottaa asemansa käyttöön vuonna 2020, mutta onhan valokuvia tulevista taikonauteistakin esiintynyt jo 1980-luvulta alkaen.


Yli puolet beijingiläisistä halukkaita menemään avaruuteen

Kiinan tekemä avaruuslento on saanut kansalaiset innostumaan taikonautin ammatista.

Mielipidekyselyn mukaan yli 60 prosenttia Beijingin asukkaista olisi valmiita ryhtymään astronautiksi eli taikonautiksi. 58 prosenttia pääkaupungin asukkaista ilmoitti, että he voisivat kuvitella elävänsä tai työskentelevänsä avaruudessa.

Jopa yli puolet vastaajista sanoi olevansa valmis astronautin ammattiin vaaroista piittaamatta. Beijing Youth Daily -lehden kyselyn mukaan miehittämätön avaruuslento on myös lisännyt isänmaallisuutta kiinalaisten keskuudessa. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 197 perhettä.

Taikonauttien epäviralliset avaruussivut.

TIMO KERVINEN
26.11.1999


Ajassa -sivulle