Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kanerva: Kollektiivinen puolustus kriisihallintajärjestelmän ulkopuolelle



- Kokoomus lähtee siitä, että kollektiivinen puolustus jää kriisihallintajärjestelmän ulkopuolelle, sanoi Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron käyttänyt kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok) eduskunnassa torstaina käydyssä, kriisinhallintaa Suomen puheenjohtajuuskaudella käsitelleessä keskustelussa.


Kanervan mukaan yhteinen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka on rajattava kriisinhallintakyvyn luomiseen.

- EU:n luonne siviilivaltatoimijana tulee kuitenkin kehittymään kriisihallintatehtävien takia sotilaallista voimaa omaavaksi toimijaksi, Kanerva totesi.

Kanerva totesi, että Suomen kanta EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kehittämisestä EU:n kriisinhallintakyvyn parantamiseksi on ollut myönteinen.

- Euroopan unionille tulee tulevaisuudessa koota jäsenmaista sellaiset joukot, että vaativista operaatioista unioni voi selvitä joko NATO:n voimavaroihin turvautuen tai ilman NATO:a.

- Omaehtoinen toiminta ei saa muodostua itsetarkoitukseksi, vaan arviot yhteistyön tarpeesta tulee tehdä operaatiokohtaisesti. Vain näin toimien turvataan operaatioiden mahdollisimman onnistunut lopputulos, Kanerva sanoi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä korostaa, että kukin kansallisvaltio, EU:n jäsenmaat luonnollisesti mukaan lukien, tekee tulevaisuudessakin itsenäisesti päätöksen niin yhteisten joukkojen kokoamisesta kuin myös yksittäisiin EU:n kriisinhallintaoperaatioihin osallistumisesta.


Kansallisvaltioiden olemassaolo tunnustettava

Kanerva huomautti puolustusulottuvuuden liittymisen osana EU:n kasvavaan kansainväliseen rooliin nostavan esille myös kysymykset EU:n luonteesta kansainvälisenä toimijana.

- Kokoomuksen eduskuntaryhmä korostaa, että EU:n tulee tulevaisuudessakin tunnustaa kansallisvaltioiden olemassaolo. Tulemme kuitenkin lähitulevaisuudessa tarvitsemaan nykyistä selkeämpää linjausta jäsenvaltioiden ja EU:n yhteisten instituutioiden työnjaosta, hän arvioi.

Tulevaisuuden kriisinhallintaoperaatiot vaativat Kokoomuksen eduskuntaryhmän mielestä Euroopan unionilta nykyistä huomattavasti tehokkaampaa päätöksentekojärjestelmää uusine toimielimineen ja kykyä itsenäisten päätösten toteuttamiseen ja operaatioiden johtamiseen.

- Kokoomuksen eduskuntaryhmä katsoo, että näiden asioiden ratkaiseminen on olennainen osa uskottavan ja toimintakykyisen kriisinhallintajärjestelmän luomista Euroopan unioniin, Kanerva sanoi.

IKK
26.11.1999


Politiikka -sivulle