Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Oppositio ei saa asialleen julkisuutta

Malesiassa käydään kiihkeää vaalikampanjaa



Malesiassa käydään parhaillaan kiihkeää vaalikampanjaa ensi maanantain parlamenttivaaleja varten. Tarkkailijoiden mukaan kampanja on likaisin ja kieroin Malesiassa vuosikymmeniin.


Syytökset sinkoilevat puolelta toiselle, kun valtaa pitävä Kansallisen rintaman hallitus ja oppositio yrittävät mustamaalata toisiaan.

Pääministeri Mahathir Mohamad julisti yllättäen marraskuun puolivälissä ennenaikaiset parlamenttivaalit, ja vaalilautakunta päätti pitää ne jo 29. marraskuuta. Tämä jätti oppositiolle vain vajaat kymmenen päivää aikaa kampanjoida.

Oppositio on syyttänyt Kansallista rintamaa siitä, etteivät oppositiopuolueet saa julkisuutta lehdistössä ja sähköisissä viestimissä, jotka ovat joko kokonaan tai osittain hallituksen valvonnassa.

Lisäksi hallitseva rintama on opposition mukaan lietsonut pelkoa äänestäjien keskuudessa uhkaamalla, että opposition kannattajat ryhtyvät mellakoimaan, jos he häviävät vaalit.

Vaalien voittajasta ei ole epäilystäkään, sillä Mahathirin johtama Kansallinen rintama voittaa vaalit selvästi. Oppositio saattaa kuitenkin pystyä nakertamaan rintaman suosiota niinkin paljon, ettei se saa tavoittelemaansa kahden kolmasosan enemmistöä parlamenttiin.


Viestimet hallituksen käsissä

Malesian lehdistö ja sähköiset viestimet ovat joko kokonaan tai osittain hallituksen valvonnassa. Maassa vallitsevan lainsäädännön mukaan jokainen julkaisija tarvitsee toiminnalleen vuosittaisen lisenssin, jonka hallitus voi perua lähes mistä syystä tahansa.

Opposition mukaan sanomalehdet ovat kieltäytyneet käynnissä olevan kampanjan aikana julkaisemasta niiden vaalimainoksia, kun taas Mahathirin hallitusrintama on saanut niissä laajalti palstatilaa. Sama käytäntö on myös sähköisissä välineissä.

Poliittisten tarkkailijoiden mukaan lehdissä ja tv:ssä näkyminen voi olla ratkaisevaa, kun osapuolet yrittävät kääntää kannastaan vielä epävarmat äänestäjät omalle kannalleen. The Star -sanomalehden äskettäisen mielipidemittauksen mukaan 42 prosenttia haastatelluista ei vielä tiennyt ketä äänestää.


Anwar: opposition toivo

Pääministerin Kansallinen rintama käy vaaleihin voitonvarmana, eikä kukaan epäilekään, etteikö se selviäisi maanantaista voittajana. Rintamalla oli vanhassa parlamentissa kahden kolmasosan enemmistö, mihin se tähtää nytkin.

Mutta pystyykö erotettu varapääministeri Anwar Ibrahim valjastamaan kannattajansa murskaamaan pääministerin haaveet enemmistöstä.

Tarkkailijoiden mukaan Anwar on ollut vangitsemisestaan asti opposition kantava voima. Hän itse luopui kansanedustajaehdokkuudesta viikonvaihteessa, mutta hän on edelleen opposition ehdokas pääministeriksi.

Anwar oli vielä viime vuoden syksyllä Mahathirin seuraajaehdokas, mutta sitten he joutuivat törmäyskurssille talouspolitiikan hoidosta, ja Mahathir erotti Anwarin syytettynä virka-asemansa väärinkäytöstä ja seksuaalirikoksesta. Anwar tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankeuteen.

Anwarin kohtalo on liittänyt oppositiopuolueet yhtenäiseksi ryhmäksi ensimmäisen kerran yli 40 vuoteen. Opposition Vaihtoehtorintamaan kuuluvat Anwarin vaimon johtama Kansallinen oikeuspuolue, Pohjois-Malesiassa vahvoilla oleva islamilainen PAS-puolue, malesiankiinalaisten Demokraattinen toimintapuolue sekä pieni Malesian kansanpuolue.

Oppositio on vaatinut, että yli 650 000 uutta äänestäjää on ehdittävä hyväksyä vielä äänestyslistoille ennen vaaleja. Vaalilautakunnan mukaan heitä ei ennätetä saada listoille ennen tammikuuta, vaikka he ovat rekisteröityneet äänestäjiksi jo puoli vuotta sitten.

Suurin osa näistä äänestäjistä on nuoria ja heidän uskotaan vastustavan Mahathiria.


Mahathir - Aasian pitkäaikaisin johtaja

Malesian pääministeri Mahathir Mohamad on tällä haavaa Aasian pitkäaikaisin vaaleilla valittu johtaja. 73-vuotias Mahathir on hallinnut tiukalla kädellä 20-miljoonaista kansaansa aina vuodesta 1981 alkaen.

Joulukuun 25. päivänä 1925 syntyneellä Mahathirilla on taloustieteen yliopistotutkinto Singaporesta. Aasian maiden kärsiessä talouskriisistä 1990-luvun loppupuoliskolla Mahathir päätti vastoin kansainvälisten rahoituslaitosten suosituksia ottaa käyttöön valuuttasäännöstelyn ja kiinteän valuuttakurssin.

Päätös näyttää tehonneen, sillä Malesia on noussut lamasta ja sen taloudelle ennustetaan jopa neljän prosentin kasvua tälle vuodelle.

Talouspolitiikassaan Mahathir ajautui törmäyskurssille silloisen varapääministerinsä Anwar Ibrahimin kanssa. Välit kiristyivät lopulta niin, että Mahathir joutui erottamaan seuraajaehdokkaansa. Mahathir on naimisissa ja hänellä on seitsemän lasta.

Anwar - oppositiojohtaja

Mahathir erotti Anwarin viime vuoden syyskuussa ja syytti häntä virka-aseman väärinkäytöstä. Siihen asti Anwar oli ollut Mahathirin seuraajaehdokas.

Hänet tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankeuteen, ja häntä vastaan käynnistettiin toinen oikeudenkäynti, jossa selvitetään onko hän syyllistynyt myös seksuaalirikokseen.

Anwar on syntynyt 10. elokuuta 1947. Myös hänellä on yliopistotutkinto Singaporesta. Anwarin pidätys synnytti laajoja mielenosoituksia pääkaupungissa Kuala Lumpurissa. Hän on käytännössä Malesian yhtenäisen opposition johtaja ja hän on myös opposition ehdokas pääministeriksi.

Anwarin kansansuosio on lisääntynyt oikeudenkäyntien myötä, ja poliittisten tarkkailijoiden mukaan on mahdollista, että oppositio pystyy estämään Mahathiria saavuttamasta kahden kolmasosan enemmistön parlamenttiin.

Anwar on naimisissa ja hänellä on kuusi lasta. Anwarin vaimo johtaa yhtä oppositiopuolueista.

STT-MH
26.11.1999


Ulkomaat -sivulle