Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kivi palaa Narvassa edelleen



Amerikkalainen NRG Energy ja Viron valtion omistama Eesti Energia ovat päässeet aiesopimukseen Narvan voimalaitosten investoinneista.


Kaikkiaan amerikkalaisyhtiö tekee Narvassa tuotantoteknisiä ja ympäristöinvestointeja noin 220 miljoonalla dollarilla eli 1,3 miljardilla markalla.

NRG:n ja Viron valtion välillä on runsaat kaksi vuotta hiottu sopimusta, jonka mukaan amerikkalaisyhtiö ostaisi 49 prosenttia Eesti Energian osakkeista.

Kauppa koskee kahta Narvassa toimivaa voimalaitosta. Nyt sovitut investoinnit toteutetaan vuorotellen molemmissa voimalaitoksissa ja ne saadaan valmiiksi vuoden 2004 lopulla.

NRG:n Euroopan yksikön johtajan Ron Willin mukaan tämä merkitsee sitä, että työt Viron palavankiven louhoksilla voivat jatkua pitkällä aikavälillä ja NRG käyttää palavaakiveä myös tulevaisuudessa.

Eesti Energian pääjohtaja Gunnar Okk puolestaan katsoo, että tehdyn sopimuksen pohjalta voidaan palavankiven tuotantoa jatkaa aina vuoteen 2015 saakka.

Palavakiven käyttö on Virossa varsin kiistanalainen asia. Toisaalta sen päästöhaitat myönnetään, mutta tuotannon lopettaminen merkitsisi työttömyyttä noin 15 000 Itä-Viron ihmiselle. Työttömyys on muutoinkin itäisessä Virossa maan korkein, paikoitellen yli 20 prosenttia.

NRG on arvioinut voimalaitosten kauppahinnaksi 400 miljoonaa markkaa. Lisäksi se on sitoutunut investoivansa sähkölaitoksiin 15 vuoden jaksolla noin kolme miljardia markkaa.

Samanaikaisesti yhtiöidenvälisten neuvottelujen kanssa tutustuivat Viron pääministeri Mart Laar ja talousministeri Mihkel Pärnoja Narvan voimalaitosten nykytilanteeseen. Laarin mukaan tärkeintä on saada sähkön hinta pysymään tulevaisuudessakin matalalla tasolla.

Samalla käsiteltiin myös palavankiven käyttöön liittyviä ongelmia sekä yllätyksiä, jotka saattavat kohdata vuosituhannen vaihteessa Venäjän sähköntuotannon mahdollisina häiriöinä.

STT-MH
26.11.1999


Talous -sivulle