Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Erikoistutkija Christer Pursiainen:

Lännellä vähän keinoja puuttua Tshetshenian tilanteeseen



Länsimailla on vain vähän keinoja painostaa Venäjää lopettamaan sotatoimet Tshetsheniassa. Järeitä keinoja voisi tietysti teoriassa käyttää, mutta niiden aiheuttamat vahingot voisivat olla vaikeasti korjattavia, arvioi erikoistutkija Christer Pursiainen Ulkopoliittisesta instituutista.


- Lännellä on valittavanaan oikeastaan vain huonoja vaihtoehtoja. Venäjä voitaisiin saada polvilleen esimerkiksi tiukan kauppasaarron avulla, mutta tällaisten järeiden aseiden käyttö aiheuttaisi vahingot, joiden korjaamiseen menisi varmasti kokonainen uusi sukupolvi, Pursiainen sanoi tiistaina STT:n haastattelussa.

Pursiainen huomautti, että lännen pitkän aikavälin tavoitteet Venäjän suhteen rakentuvat sen varaan, että demokratia vahvistuu ja maa saadaan läheisempään vuorovaikutukseen lännen kanssa. Venäjän eristäminen tai eristäytyminen voimatoimien myötä toimisi täysin tätä päämäärää vastaan.


Etyj ainoa toimija

Pursiainen katsoi, että kansainvälisistä järjestöistä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on se, jolla on parhaat mahdollisuudet toimia Tshetshenian kysymyksessä.

- Etyj on myös Venäjän kannalta hyväksyttävä toimija; onhan Venäjä järjestön jäsen ja sillä on myös täydellinen veto-oikeus Etyjissä.

Lisäksi Etyj on järjestönä riittävän hampaaton; sillä ei ole mitään keinoja pakottaa Venäjää mihinkään. Ne järjestöt, joilla taas on "hampaat", ovat tässä tilanteessa Pursiaisen mielestä täysin kyvyttömiä.

Pursiainen muistutti myös, että Etyj sai jo edellisen sodan aikana eli vuonna 1995 jalansijaa Tshetsheniassa, kun sen avustusryhmä pääsi aloittamaan toimintansa alueella. Ryhmä kuitenkin vedettiin pois väkivaltaisuuksien ja ihmisten sieppausten jälkeen.

- Kun nyt puhutaan Etyjin puheenjohtajan mahdollisesta tutustumismatkasta Pohjois-Kaukasukselle, kyse on paljon vähemmästä kuin mihin Venäjä on jo aiemmin sitoutunut. Venäjä voi tietysti nähdä tässä sen vaaran, että kansainvälinen yhteisö pääsisi vierailun kautta helpommin puuttumaan tilanteeseen, jota Venäjä pitää omana sisäisenä asianaan, hän arvioi.


Pommitukset eivät lopu

Pursiainen ei kuitenkaan usko, että Etyjin valtuuskunnan käynti alueella lopettaisi siviilien pommituksia ja inhimillistä kärsimystä Tshetsheniassa.

- Eihän Etyj pystynyt siihen edellisenkään Tshetshenian sodan aikana, jolloin Venäjä jatkoi tuomittujen sodankäyntikeinojen käyttöä suruttomasti.

Etyjin toimista Tshetshenian suhteen on Pursiaisen mukaan tullut eräänlaista kauppatavaraa, jossa Venäjä voi tehdä pieniä myönnytyksiä vaimentaakseen lännen arvostelua. Myös lännelle tilanne näyttää sopivan.

- Länsi ei ole haluton puuttumaan Tshetshenian tilanteeseen. Sen on kuitenkin kuljettava aika kapealla vyöhykkeellä, jotta ei haitata pidemmän tähtäimen tavoitteita, hän arvioi.

- Sotatoimien moraalisen tuomitsemisen ja varovaisen diplomatian on kaiken aikaa käytävä käsi kädessä.

Itse sodan kulkua on Pursiaisen mukaan vaikea ennustaa. Hän arveli kuitenkin, että Venäjä ilmeisesti yrittää vallata mahdollisimman suuren osan Tshetsheniasta, minkä jälkeen "vapautetulle" alueelle voitaisiin muodostaa yhteistyöhaluinen marionettihallitus.

STT-VT
26.11.1999


Ulkomaat -sivulle