Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Rötökset loitolle myös asuinalueiden järkisuunnittelulla

Turvallisuutta voidaan lisätä yksinkertaisin konstein



Usko, mitä näet. Siinä ytimekäs ohje, jolla itse kukin voi oleellisesti kohentaa omaa turvallisuuttaan niin työpaikalla kuin vapaa-aikanaankin.


Esimerkiksi iltakävelyllä ei ole syytä ehdoin tahdoin tallustella häiriköivän nuorisojoukon ohi vaan suosiolla siirtyä kadun toiselle puolelle.

- Ennalta varautuminen on kaikkein tärkeintä, jotta uhkaavaa tilannetta ei edes tulisi, komisario Seppo Kinnunen Oulun poliisista tiivistää turvallisuuden ytimen. Hän puhui henkilökohtaisesta suojautumisesta turvallisuusneuvojien täydennyskoulutuspäivillä Oulussa tiistaina.

Rikoksia voidaan ennaltaehkäistä yllättävän paljon myös järkevällä yhdyskuntasuunnittelulla.

Tämä tarkoittaa sitä, että vaikkapa rivitalon rakentamisen yhteydessä mietitään, mihin autotalli rakennetaan: tuleeko se sivustalle, jossa autovaras pystyy rauhassa touhuamaan, vain onko jo asemakaavavaiheessa mietitty, että asunnoista on näköyhteys talliin.

- Jos asuntoalueen ja koulun välissä on ostoskeskus, siellä tapahtuu paljon näpistyksiä. Jos ostoskeskus on sivulla ja asuntoalue ja koulu ovat suorassa linjassa kouluun nähden, näpistyksiä ei juuri ole, Kinnunen lisää.

Rikoksilta suojautuminen rakenteita muuttamalla on Kinnusen mukaan uusi tieteenala, ja siihen ollaan vähitellen heräämässä myös Suomessa.


Neuvoille kysyntää

Ihmisten turvattomuuden tunne on parin viime vuoden aikana lisääntynyt huomattavasti etenkin palvelualoilla. Pelko jäytää etenkin sosiaalitoimistoissa ja terveyskeskuksissa, mutta yhä enemmän myös hotelleissa ja ravintoloissa työskentelevien parissa.

Kinnunen onkin neuvoineen kysytty mies.
- Olen tämän syksyn aikana käynyt puhumassa työpaikoilla turvallisuudesta jopa kolme kertaa viikossa, hän toteaa selatessaan täyttä kalenteriaan.

Kinnunen osoittaa, että esimerkiksi työpaikalla varsin yksinkertaisilla käytännön järjestelyillä ja -pohdinnoilla turvallisuutta voidaan lisätä melkoisesti.

Esimerkiksi sosiaalivirkailija saattaa istua toimistossa yksinään "pussin pohjalla" ja asiakas on hänen ja oven välissä. Asetelma on erityisen kehno etenkin silloin, kun asiakas saa kuulla, ettei raha-apua heru.

Kinnunen suositteleekin, että huoneessa työskentelisi kaksi virkailijaa tai ovi pidettäisiin auki mahdollisen avuntarpeen varalta. Työpöytä kannattaa siistiä terävistä esineistä, joilla asiakas voisi pikaistuksissaan iskeä.


Hätänumero näkyville

Yksi hyvä turvallisuutta lisäävä konsti on asettaa poliisin 10022-hätänumero näkyvälle paikalle työhuoneen seinälle.
- Yllättävän harva ei muista numeroa tai uskalla soittaa siihen, Kinnunen harmittelee.

Jos kaikesta varotoimista huolimatta jotain tapahtuu, jälkihoito on tärkeää. Näin työntekijä pysyy työkykyisenä järkytyksen jälkeenkin.

- Monta kertaa käy siten, että ihminen saattaa traumaattisessa tilanteessa käyttäytyä erittäin rauhallisesti. Kuitenkin hänen sielunsa on repäisty auki, ja ilman apua hän rupeaa oirehtimaan, Kinnunen tähdentää.

STT-MH
26.11.1999


Kotimaa -sivulle