Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Yrityksiä houkutellaan eettisten ohjeiden käyttöön



Yrityksiä ollaan entistä innokkaammin houkuttelemassa ottamaan käyttöönsä eettisiä ohjeita, joilla todistetaan että tuotteet on valmistettu ilman epäinhimillistä riistoa.


Muualla Euroopassa ja etenkin Yhdysvalloissa laajentunut yritysetiikan tavoittelu laajenee lähinnä kriittisten kuluttajien painostuksesta. Ostajat haluavat tietää, ovatko heidän ostamansa tuotteet tehty esimerkiksi lapsityövoimalla.

Suomessa vaisuksi jäänyttä etiikan vaatimusta on ryhtynyt ajamaan SAK:lainen Tekstiili- ja vaatetustyöväen liitto, joka Euroopassa on ensimmäisenä saanut työehtosopimuksiinsa eettiset toimintaohjeet. Euroopan ammattiliittojen yhteisjärjestön EAY:n tekstiilialan järjestö suositteli eettisten ohjeiden sisällyttämistä sopimuksiin pari vuotta sitten.

Ay-puolella vaatimuksia vauhdittaa se, että köyhimpien kehitysmaiden lisäksi lapsityövoiman käyttöä ja muuta työvoiman riistoa tapahtuu myös Euroopassa. Tevaa huolestuttaa pelkän etiikan ohella alan työttömyys ja maasta pakeneva teollisuus.

Tevan puheenjohtaja Auli Korhonen uskoo, että muissa teollisuusmaissa lisääntyneet kuluttajien vaatimukset tulevat pian Suomeenkin, sillä ne ovat jo kilpailutekijä. Menestyvä yritys ei Korhosen mukaan voi joutua silmätikuksi tällaisissa asioissa.

- Yritysten on aika kiinnittää huomiota olosuhteisiin tuotantoketjunsa joka vaiheessa. Koska ne ottavat muutenkin oppia Yhdysvalloista, toivottavasti ne tässäkin noudattavat sen mallia, sillä siellä eettiset toimintaohjeet ovat jo yleisiä.

Korhosen mukaan mallia voitaisiin ottaa jo joidenkin suomalaisten yritysten tuntemasta SA 8 000 standardista.
- Jos yritys kykenee valvomaan tuotteen laatua koko tuotantoketjun, se voidaan tehdä etiikankin osalta. Ohjeiden valvonta tulisi Korhosen mielestä tehdä kuitenkin ulkopuolisten viranomaisten tehtäväksi.


Etiikka halutaan WTO:n kokouksen asialistalle

Teva ja kansainvälinen ay-liike pyrkivät saamaan asian Seattlessa pian alkavan Maailman kauppajärjestö WTO:n ministerikokouksen asialistalle.

Teva odottaa Suomen edustajien ajavan kauppasopimuksiin Kansainvälisen työjärjestö ILO:n sopimusten vähimmäisehtoja, kuten järjestäytymis- ja sopimusoikeutta sekä lapsi- ja pakkotyön kieltämistä sekä syrjintäsuojaa.

Euroopan tekstiilityöntekijöiden kattojärjestö ETUF:n pääsihteeri Patrick Itschert sanookin tavoitteena olevan etenkin ILO:n ja WTO:n välisen yhteyden ja säädösten vahvistamisen.

Hän korostaa, että ay-liike ei vastusta vapaakauppaa eikä pyri saamaan aikaan samoja työehtoja kaikkialle maailmaan, vaan turvaamaan edes välttämättömimmät perusoikeudet.

- Maailmassa on yli 200 miljoonaa lapsityöläistä. Samalla esimerkiksi ay-liikkeen toimihenkilöitä on parin vuoden aikana "kadonnut" noin 500, ja väkivaltaisuuksia esiintyy Euroopassakin, Itschert luettelee työnteon nykyongelmia.

STT-MH
26.11.1999


Talous -sivulle