Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Stakesin julkaisema väitöstutkimus:

Alle 50-vuotiaiden miesten kuolemista puolet liittyy alkoholiin



Alkoholin käyttö on kuolleisuudella mitattuna merkittävä kansanterveydellinen rasite. Alkoholiin kuolee vuosittain noin kolme tuhatta ihmistä.


Kaikista miesten kuolemista peräti 11 prosenttia liittyy alkoholiin, naisilla vastaava osuus on 2 prosenttia. Alkoholin arvioidaan puolestaan ehkäisevän vuosittain 700-800 sepelvaltimotautikuolemaa.

Tasapaino menetettyjen ja ehkäistyjen kuolemien välillä on sitä huonompi, mitä nuoremmasta ikäryhmästä on kyse.

Tämä ilmenee Stakesin julkaisemasta VTM Pia Mäkelän väitöstutkimuksesta Alkoholiin liittyvät kuolemat: Yleisyys ja yhteys sukupuoleen ja sosioekonomiseen asemaan.

Helsingin yliopistossa tehty tutkimus perustuu pääosin Tilastokeskuksen väestölaskenta- ja kuolemansyyaineistoihin vuosilta 1987-1995.

Alkoholiin liittyvien kuolemien mittarina on käytetty niitä kuolemia, joissa peruskuolinsyynä on joko jokin alkoholitauti tai alkoholimyrkytys tai myötävaikuttavana kuolinsyynä on joko alkoholipäihtymys tai alkoholitauti.

Tutkimuksen mukaan alkoholisyihin kuolevat miehet kuolivat noin 22 vuotta nuorempina kuin muihin syihin kuolevat miehet, naiset 27 vuotta nuorempina.

Alle 50-vuotiailla miehillä noin 40 prosenttia kaikista kuolemista liittyi alkoholiin, naisilla noin 15 prosenttia.

Miesten alkoholikuolleisuus oli noin seitsenkertainen naisiin verrattuna. Sukupuolten välisen elinajanodotteen erosta noin viidesosa johtui alkoholiin liittyvistä kuolemista.

25-49 -vuotiailla sukupuolten kuolleisuuserosta 50-60 prosenttia johtui alkoholiin liittyvistä kuolemista.

Myös sosioekonomisten ryhmien väliset alkoholikuolleisuuserot olivat suuret. Työntekijöiden ja ylempien toimihenkilöiden elinajanodotteiden välisestä erosta noin neljäsosa johtui alkoholiin liittyvistä kuolemista.

Alkoholikuolemat ovat tärkeä selittäjä sosiaaliryhmien välisille kokonaiskuolleisuuseroille erityisesti miehillä ja nuorilla sekä tapaturmaisissa ja väkivaltaisissa kuolemissa.

Alkoholikuolleisuuden muutokset ovat 1960-luvulta lähtien kutakuinkin seuranneet alkoholin kokonaiskulutuksen muutoksia, myös 1980-luvun nousukauden ja 1990-luvun laman aikana.

Väestöryhmittäin muutokset ovat kuitenkin olleet jonkin verran toisistaan poikkeavia.

Kuusikymmentäluvulta lähtien alkoholikuolleisuuden kasvu on naisilla ollut suhteellisesti voimakkaampaa kuin miehillä, ja alemmissa sosioekonomisissa ryhmissä kehitys on ollut 1980- ja 1990-luvuilla huonompaa kuin ylemmissä ryhmissä.

IA
29.10.1999


Kotimaa -sivulle