Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kapinallinen Etelä-Kiina kulkee omia polkujaan



Satakunta ratsumiestä ja jalkasotilasta esittää kiinalaista keskiajan sotakuvaelmaa eteläkiinalaisen Panyun kaupungin stadionin ruohomatolla. Saman aikaan juoksuratoja kiertää valtavan pitkä, satumaisesti koristeltu vaunukulkue. Kliimaksina taivaan valaisee upea ilotulitus.


Pröystäilevä avajaisseremonia olisi sopinut hyvin johonkin suureen urheilutapahtumaan. Tässä tapauksessa kisat eivät olleet koolla pilatut, vaikka kilpailijat olivatkin isoja.

Kaikkiaan 18 jässikkää yhdeksästä maasta oli kokoontunut mittelemään voimiaan Maailman vahvin mies -kilpailun joukkuemaailmanmestaruudesta.

- Kilpailijaa kohti laskettuna kyseessä on varmasti maailman kaikkien aikojen kallein avajaisseremonia, puuskahti kisoja katsomaan saapunut länsimaalainen mies lehtereillä.

Järjestelyistä vastannut kaupunginjohtaja Chen Guo halusi käyttää tilaisuutta hyväkseen näyttääkseen, mihin Panyussa pystytään. Viesti levisi koko valtakuntaan, sillä kisat näytettiin Kiinan televisiossa.

Cheniä ei näyttänyt häiritsevän se, että hän rikkoi Kiinan keskushallituksen määräystä, jonka mukaan kalliita juhlatilaisuuksia ei saa järjestää Beijingin ulkopuolella.

Hallitus haluaa estää paikallisviranomaisia suututtamasta koko ajan kasvavaa työttömien ja muiden vähäosaisten joukkoa sillä, että julkisia varoja haaskataan pröystäileviin tapahtumiin.


Etelän barbaarit

Chenin uhmakkuus ei ole mitenkään ainutlaatuista. Paikalliset päättäjät ovat viime vuosina alkaneet yhä useammin viitata kintaalla keskushallituksen ohjeille, ja suuntaus on ollut selvin eteläisessä Guangdongin maakunnassa.

Uhmalla on Guangdongissa syvät juuret. Maakunnan asukkaat ovat aina suhtautuneet valtaapitäviin epäillen riippumatta siitä, kuka vallan kahvassa kulloinkin on ollut. Vanha sanonta, jonka mukaan "Kiina on suuri maa, ja keisari on kaukana" kuvaa heidän suhtautumistaan hyvin.

Valtaapitävät eivät olekaan koskaan saaneet täyttä otetta guangdongilaisista. Heidän omapäisyytensä ärsyttää puolestaan muita kiinalaisia, jotka kuvaavat heitä "etelän barbaareiksi".

1990-luvulla Guangdong on mm. jättänyt täysin huomiotta keskushallituksen ohjeet talouskasvun ylärajoista, joiden tarkoituksena on estää talouden ylikuumeneminen. Talouskasvu onkin jo pitkään ollut Guangdongissa nopeampaa kuin missään muussa Kiinan maakunnassa.

Guangdongilaiset ovat osanneet käyttää taitavasti hyväkseen Kiinan talouden uudistuspolitiikan mukanaan tuomat mahdollisuudet. Uudistusten alkaessa vuonna 1980 Guangdong oli vielä maatalousvaltainen ja melko köyhä maakunta. Nykyisin varsinkin Etelä-Guangdong kuuluu kuitenkin Kiinan kehittyneimpiin alueisiin.

Panyu on keskellä tätä aluetta. Se on kymmenessä vuodessa kasvanut merkityksettömästä markkinapaikasta nykyaikaiseksi ja hyvinvoivaksi kaupungiksi, jonka 850 000 ihmisen asukaslukua paisuttavat useat sadattuhannet muualta Kiinasta tulleet vierastyöläiset.


Liikenne likaa ilmaa

Panyussa kehitys on saatu aikaan ennen muuta houkuttelemalla ulkomaisia investointeja ja tukemalla yksityisyrittäjyyttä. Kaupungissa toimii yli 2 000 ulkomaista yhteisyritystä noin 30 maasta ja ne ovat myötävaikuttaneet talouskasvuun suuresti.

Myös yksityisyrityksillä on yhä suurempi rooli. Yksityisen sektorin osuus kaupungin taloudesta on nyt 40 prosenttia ja valtionyhtiöt vastaavat vain 10 prosentista. Suuntaus on sama monissa muissakin eteläisen Guangdongin kaupungeissa.

Nopealla kehityksellä on myös kielteinen puolensa. Kymmenettuhannet panyulaiset ovat voineet vaihtaa polkupyöränsä skoottereihin tai moottoripyöriin, mikä taas on johtanut pahasti saastuneeseen ilmaan.

Panyussa ei kuitenkaan ole monia niistä ongelmista, joiden kanssa suuri osa Kiinan kaupungeista nykyisin painii.

Lisääntynyt hyvinvointi on jakaantunut tasaisemmin kuin Kiinassa yleensä, eikä työttömyyskään ole viime vuosina kasvanut samalla tavoin kuin Kiinan muissa kaupungeissa. Panyun kaduilla ei näy monia kerjäläisiä tai muita huono-osaisia.

Keskisuureksi kiinalaiseksi kaupungiksi Panyu näyttää ylipäätään hämmästyttävän hyvinvoivalta. Kaupungin eloisa keskusta on täynnä ravintoloita, kauppoja ja tavarataloja, ja monet ihmiset ovat silmiinpistävän hyvin pukeutuneita.

Toisaalta esimerkiksi tarjolla olevat cd-levyt ja videot ovat lähes yksinomaan piraattikopioita. Guangdong on sekä ulkomaisten että kiinalaisten tuotteiden piraattikopioinnin keskus, ja tyypillistä kyllä Kiinan hallitus joutuu tunnustamaan, ettei se saa piraattituotantoa kuriin, vaikka kopiointi uhkaa jo johtaa kauppasotaan Yhdysvaltain kanssa.

Guangdongissa tehdään yksinkertaisesti juuri niin kuin itse halutaan. Ja miten kävi Maailman vahvin mies -kisoissa? Suomi voitti ylivoimaisen mestaruuden.

STT-IA
29.10.1999


Ulkomaat -sivulle