Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Mies kuolee ennenaikaisesti sepelvaltimotautiin tai tapaturmaan



Työikäisenä kuolleiden miesten yleisin kuolemansyy on edelleen sepelvaltimotauti. Seuraavaksi merkittävin kuolemansyy ovat tapaturmat, ilmenee Tilastokeskuksen kuolemansyytilastosta vuodelta 1997.


Työikäinen mies kuolee lähes yhtä usein itsemurhaan kuin tapaturmaan. Neljänneksi suurin kuolemansyy on alkoholin aiheuttama sairaus tai tapaturmainen alkoholimyrkytys.

Kuolleisuus viidenneksi ja kuudenneksi suurimpaan kuolemansyyhyn, keuhkosyöpään tai aivoverenkierron sairauteen, on vajaa puolet alkoholin käytöstä aiheutuneesta kuolleisuudesta.

Nämä kuusi kuolemansyytä kattoivat kaksi kolmasosaa kaikesta työikäisten miesten kuolleisuudesta.

40 prosenttia kaikista kuolemaan johtaneista työikäisten miesten tapaturmista (972) aiheutuu kaatumisesta tai putoamisesta ja liikenneonnettomuuksista. Vuosittain 200 työikäistä miestä kuolee tapaturmaiseen kaatumiseen tai putoamiseen.

Määrä on noussut jo suuremmaksi kuin vähentynyt liikennekuolemien määrä. Kaatumis- ja putoamiskuolemista yli puolet sattuu päihtyneelle tai henkilölle, jolla on jokin alkoholin aiheuttama sairaus. Muita tapaturmaisen kuoleman syitä ovat hukkumiset, myrkytykset ja tulipalot.


Nainen kuolee rintasyöpään

Naisten yleisin kuolemansyy työiässä on rintasyöpä. Sepelvaltimotauti on naisilla vasta neljännellä sijalla. Itsemurhat ja kuolemaan johtaneet tapaturmat ovat yhtä yleisiä.

Alkoholin aiheuttama kuolleisuus on naisillakin kuuden yleisimmän kuolemansyyn joukossa. Se on lähes yhtä suurta kuin aivoverenkierron sairauksien aiheuttama kuolleisuus.

Vuonna 1997 kuoli kaikkiaan 49 143 henkeä. Itsemurhia tehtiin 1 322, mikä oli 75 enemmän kuin edellisvuonna.

IA
29.10.1999


Ajassa -sivulle