Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Valtiosektorille yritetään saada EU-tason edunvalvontayhteistyötä



Julkisen alan ammattiliittojen edustajat kokoontuvat ensi tiistaina Helsinkiin selvittämään mahdollisuuksia saada aikaan valtiosektorin työmarkkinayhteistyötä EU-tasolla.


Suomen EU-puheenjohtajuuteen liittyvän kokouksen tarkoituksena on aloittaa prosessi, jonka avulla Euroopan kirjavaan julkisen sektorin kenttään saataisiin luotua työmarkkinaosapuolet, jotka voisivat vaikuttaa työmarkkinoihin yksityisen sektorin tavoin.

Teollisuuden ja palvelualojen työmarkkinajärjestöillä on EU-tasolla järjestöt, jotka voivat tehdä kaikkia jäsenmaita koskevia keskinäisiä sopimuksia.

Valtion ja muun julkisen sektorin hallinnossa virkamiehillä ei monissa maissa ole samanlaisia työsuhteen ehtoja kuin esimerkiksi Pohjoismaissa. Valtiosektorin toiminta on eri maissa varsin erityyppistä, minkä vuoksi yhtenäistämiseen on arvioitu olevan tarvetta myös työnantajapuolella.

Yhteisellä edunvalvonnalla voitaisiin vaikuttaa mm. EU:n komission päätöksentekoon. Oman koordinointitarpeensa tuovat uudet jäsenmaat, joissa monet asiat ovat retuperällä.

Finlandia-talossa järjestettävään kokoukseen osallistuvat Euroopan julkisen alan ammattiliittojen yhteistyöjärjestön EPSU:n ja EU-maiden työmarkkina- ja hallintopääjohtajat.

Ohjelmassa on myös tapaaminen pääministeri Paavo Lipposen (sd.) kanssa. Vuonna 1978 perustettu EPSU edustaa noin 10:tä miljoonaa julkisen alan palkansaajaa.

Suuria edistysaskeleita Helsingin kokoukselta ei vielä odoteta, sillä tähän asti EU:n valtioiden työmarkkinajohtajien ja palkansaajajärjestöjä edustavan EPSU:n ns. pyöreän pöydän kokouksia on ollut vasta kolme.

Niissä on käsitelty esimerkiksi työvoiman liikkuvuutta ja koulutusta koskevia kysymyksiä. Pysyvän yhteistyön eli EU-kielellä sosiaalisen vuoropuhelun arviointi on asialistalla ensimmäistä kertaa.

EU-puheenjohtajamaista koottu troikka pyrkii vastaisuudessa järjestämään epävirallisia tapaamisia vähintään kerran vuodessa.

Myös kuntia edustavat julkisen alan ammattiliitot ovat hiljattain perustaneet yhteisen kattoyhdistyksen FIPSU:n tehostamaan kansainvälistä edunvalvontaansa. Yhdistyksen perustamissopimuksen allekirjoittaneet 11 liittoa edustavat noin 600 000:ta palkansaajaa.

Suomalaiset ovat olleet hankkeessa vahvasti esillä. FIPSU:n johdossa ovat mm. Kunta-alan ammattiliiton puheenjohtaja Jouni Riskilä (sd.), STTK-J:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää (sd.) sekä Akava-JS:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi (sit.).

STT-IA
29.10.1999


Politiikka -sivulle