Myös EU:n elintarvikevirastoa tavoitellaan
Kuopiossa kehitetään elintarvikkeiden turvallisuustutkimusta
Kuopio tavoittelee Euroopan unionin elintarviketurvallisuusvirastoa, jonka
perustamisesta päätettäneen joulukuussa.
Eri EU-maiden asiantuntijoista koostuva virasto
olisi riippumaton, yhteisön varoilla rahoitettava
valvontaelin, joka keskittyisi mm.
uuselintarvikkeiden turvallisuusselvityksiin.
Kuopion yliopisto ja tutkimuslaitokset esittelivät
agrobiotekniikan osaamistaan maanantaina
kotikentällään.
Kuopiossa on valmisteltu viime keväästä saakka
elintarvikkeiden turvallisuus- ja
ympäristökysymyksiin keskittyvää
palveluorganisaatiota, Food Safety Centre'ä.
Tarkoituksena on välittää alueen ympäristö- ja
terveysalojen laitosten palveluja koko Euroopan
alueelle.
- Kuopion keskus ei ole riippuvainen EU-viraston
perustamisesta, koska alan tutkimuspalveluille on
tarvetta. Perustettiinpa virasto minne tahansa, se
voi käyttää meidän palvelujamme hyväkseen,
uskoo kehitysjohtaja Vuokko Tuononen Kuopion
teknologiakeskus Tekniasta.
Ruokaskandaalit taustalla
EU:n alueella toimii vain muutama kaupallinen
elintarvikkeiden turvallisuutta tutkiva laitos.
Turvallisuustutkimukset kokonaisuutena
hallitsevia organisaatioita ei ole. Viime aikojen
ruokaskandaalit ja uudistuva elintarviketuotanto
ovat vauhdittaneet EU:n elintarvikevalvonnan
uudelleen järjestämistä.
- Tähän tarpeeseen voimme Suomessa vastata.
Kuopion osaaminen kattaa koko ketjun
alkutuotannosta elintarviketeollisuuden
ympäristökysymyksiin, ruuan koostumuksesta
terveysvaikutuksiin ja turvallisuuteen, sanoo
Tuononen.
Tuonosen mukaan unionissa ei ole yhtenäistä
käytäntöä elintarvikkeiden turvallisuuden
todentamiseksi. Erot elintarvikkeiden
tuotannossa, eläintautitilanteessa,
tuotantohygieniassa ja valvonnassa ovat suuria ja
EU:n laajenemisen myötä erot kasvavat
entisestään.
- Lisääntynyt uuselintarvikkeiden ja
terveysvaikutteisten elintarvikkeiden tuotanto
lisää turvallisuustutkimusten tarvetta. Esimerkiksi
uuselintarvikkeiden hyväksymismenettely vaatii
monipuoliset tutkimukset.
Muutkin maat kiinnostuneita
Kuopion seudulle on nyt syntymässä
elintarvikkeiden turvallisuusselvityksiä tekevä
organisaatio. Tuonosen mukaan hanketta
lähdettiin kehittämään ennen kuin EU:n
elintarvikeviraston perustamista oli kukaan ehtinyt
ehdottaa.
- Kuopion keskuksessa yhdistetään jo olemassa
olevat voimavarat kaupallisesti hyödynnettäväksi
ja kansainvälisesti markkinoitavaksi
kokonaisuudeksi.
Keskus vaatii vielä kehitystyötä ja palvelujen
tuotteistamista.
Kuopion vahvuutena on ympäristö-, elintarvike-,
ravitsemus- ja lääketieteiden sekä soveltavan
biotekniikan välinen yhteistyö. Tuonosen mukaan
tämä tarjoaa hyvät lähtökohdat myös EU:n
elintarvikeviraston perustamiselle.
Suomessa ei ole yhtään EU-virastoa.
Julkisuudessa on esitetty arvioita, että keskus
voisi sijoittua myös Helsinkiin. Tiettävästi myös
muut maat, mm. Ruotsi ja Luxemburg ovat
kiinnostuneita uudesta virastosta.
STT-MH
29.10.1999
Kotimaa -sivulle
|