Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Miehiä havitellaan kulttuurin ystäviksi

Kulttuurikaupunkivuosi tarjoaa 450 tapahtumaa



Helsingin kulttuurikaupunkivuoden ohjelmisto on valmis. Aiemmin kaavailtujen 400 tapahtuman sijasta pääkaupungissa saadaankin ensi vuonna nauttia 450 ylimääräisestä riennosta sopivasti Helsingin 450 -vuotisjuhlan kunniaksi.


Ennen ohjelmiston julkistustilaisuutta taksinkuljettaja tyrmäsi kulttuurikaupunkivuoden tyystin humpuukina, koska ohjelmistossa tuskin on mitään tavallista kansaa kiinnostavaa, pelkkää teatteria ja oopperaa vain.

Tällaiseen suhtautumiseen on varauduttu, ja elitististä leimaa mm. sinfoniaorkestereiden ympäriltä pyritään karsimaan. Avoimien ovien päivinä kaikki halukkaat voivat seurata harjoituksia ja kysellä muusikoilta ja kapellimestareilta heidän työstään.

Suomalainen kamarioopperakin astuu kulttuurivuonna ulos talostaan ja tuo Mozartin Taikahuilun minikoossa Helsingin pihoille perheiden yhteiseksi iloksi.

Yksi vuoden tärkeimmistä tavoitteista on tuoda kulttuuri lähelle kansalaisia ja parantaa sen avulla helsinkiläisten elämänlaatua. Lisäksi idean isä, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Antti Viinikka toivoo, että erityisesti miehet saadaan ensi vuonna innostumaan kulttuurista.

Ohjelmassa on 150 ilmaistapahtumaa, 51 festivaalia, 136 koko perheen tapahtumaa sekä 64 erityisesti lapsille ja 72 nuorille tarkoitettua hanketta.

Näiden joukossa on mm. yhdeksän kulttuurikaupungin nuorista laulajista kootun Voices of Europe -kuoron ja islantilaisen popilmiö Björkin yhteisesiintyminen Kulttuuritalolla elokuun lopussa. Mm. virolaissäveltäjä Arvo Pärt on säveltänyt uuden teoksen tuota esiintymistä varten. Kulttuurikaupunkivuoden kokonaisbudjetti on 300 miljoonaa markkaa.


Simbergiä ja Riveraa

Vuoden 2000 muut kulttuurikaupungit esittäytyvät kaikkiaan 50:ssä kahden tai useamman kaupungin välisessä yhteistyöhankkeessa Helsingissä. Lisäksi mm. Viro ja Pietari antavat ohjelmistossa näytteitä kulttuuriosaamisestaan.

Kuvataiteissa pääosa on suomalaisilla taiteilijoilla Hugo Simbergillä ja Magnus Enckellillä, mutta kiinnostavan lisän tuo mm. meksikolaisen taiteilijan ja vallankumouksellisen Diego Riveran näyttely Helsingin kaupungin taidemuseossa. Japanilaisväriä nähdään mm. Töölönlahden taidepuutarhassa, ja belgialaiset näyttävät osaamistaan sarjakuvien saralla.

Myös valokuva näkyy kulttuurivuonna laajasti, mm. Suomen valokuvataiteen museossa esittäytyvät kansainvälisen nykyvalokuvauksen ajankohtaisimmat tekijät kahdeksasta eri maasta, joukossa mm. Beat Streuli, Fischli & Weiss, Jonas Ekberg ja Miriam Bäckström.

Kom-teatteri hauskuuttaa kulttuurivuotta tuottamalla sarjan eurooppalaisia naurupläjäyksiä. Mukana on niin brittihuumoria, tragikoomista pohjoista ulottuvuutta kuin etelä- ja keskieurooppalaistakin hupailua.

Non Stop Puppets Lilla Teaternissa esittelee puolestaan suomalaisyleisölle viisi kansainvälistä nukketeatterin kärkiryhmää. Vierailijat saapuvat mm. Hollannista ja Britanniasta.

Elämää Tshehovin jälkeen lupaa viiden teatteriesityksen sarja, jossa nähdään mm. Teatteri Takomon, Teatteri Venuksen ja Aurinkoteatterin näkemykset siitä, mikä on tärkeää nyt. Tanssin ystäville luvassa on runsaasti herkkua, mm. suomalaisen nykytanssin festivaali ja kansainvälinen koreografiakatselmus Bagnolet.


Ring ja Philadelphia

Oopperaväki odottanee eniten kevätkesää, jolloin Suomen kansallisooppera esittää Richard Wagnerin Ring-tetralogian kokonaisuudessaan Leif Segerstamin johdolla.

Merkkitapaus on myös Aulis Sallisen uusi ooppera Kuningas Lear, joka saa ensi-iltansa 15. syyskuuta. Sallinen on nyt ensimmäistä kertaa tarttunut kansainväliseen klassikkoon, jonka pohjalta säveltäjä on itse kirjoittanut libreton. Rooleissa laulavat mm. Matti Salminen, Jorma Hynninen ja Jorma Silvasti. Teoksen ohjaa Kari Heiskanen.

Klassista musiikkia Helsinkiin saapuu esittämään mm. Yhdysvaltain vanhin orkesteri, The Philadelphia Orchestra. Se mm. kantaesittää Suomessa Wolfgang Sawallischin johdolla Einojuhani Rautavaaran uuden orkesteriteoksen. Solistina on pianotaiteilija Yefim Bronfman.

Kulttuurivuoden Pietari-teemaan liittyvät mm. Pietarin kamarikuoron venäläisen kirkkomusiikin konsertti, jonka solistina kuullaan maailmankuulua Dmitri Hvorostovskya, Radion sinfoniaorkesterin Pietari-konsertit sekä Avantin Pietari-konsertti.

STT-MH
29.10.1999


Kotimaa -sivulle