Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Asiaa valmistellut työryhmä erimielinen välityspalkkiosta

Vuokra-asuntojen välitykseen halutaan selvät pelisäännöt



Oikeusministeriön työryhmän mielestä vuokra-asuntojen ja kiinteistöjen välitystoimintaan on saatava yhtenäiset säännöt. Työryhmä haluaisi myös siivota alalta maksullisten palvelunumeroiden käytön ja muut epämääräiset palvelujen tarjoajat.


Toteutuessaan uusi lakiehdotus parantaisi vuokra-asunnon hakijan asemaa, vaikka asiaa miettinyt työryhmä olikin erimielinen välityspalkkion perintään liittyvistä yksityiskohdista.

Oikeusministeri Johannes Koskiselle (sd.) tiistaina mietintönsä jättänyt työryhmä katsoo, että nykyisin vain kiinteistönvälitystä koskevat säännökset laajennettaisiin koskemaan myös vuokra-asuntojen välitystä. Tällöin vuokra-asunnon välittäjällä olisi oikeus palkkioon vain silloin, kun vuokrasopimus syntyy.

Työryhmä ehdotti lisäksi, että välityspalkkion maksaisi aina toimeksiantaja eli se, joka on tilannut välityspalvelun. Jos sekä asunnontarvitsija että vuokranantaja ovat olleet välitysliikkeen asiakkaina, kumpikin maksaisi enintään puolet kohtuulliseksi katsottavasta välityspalkkiosta, työryhmä ehdotti.

Nykyisin voimassa oleva laki ei määrää palkkion maksajaa vuokra-asuntojen välitykseen. Käytännössä välityspalkkiona on peritty kuukauden vuokra, joka paikkakunnasta riippuen on ollut 2 000 markasta ylöspäin.


Erimielisyyksiä palkkion maksajasta

Työryhmän yhteiseen esitykseen jättivät eriävän mielipiteensä sen puheenjohtaja lainsäädäntöjohtaja Mikko Könkkölä, johtaja Anja Peltonen Kuluttajavirastosta sekä varatuomari Mauri Siren Suomen Kiinteistönvälittäjäliitosta.

Könkkölän mielestä ehdotettu ratkaisu nostaisi toteutuessaan pysyvästi vuokria ja saattaisi heikentää sijoittajien kiinnostusta vuokra-asuntoihin.

- Voi siis käydä niin, että säännöksellä ei olisi työryhmän enemmistön kaipaamaa kilpailua edistävää vaikutusta, hän tähdensi.

Kuluttajaviraston Peltonen oli huolissaan työryhmän esityksen vaikutuksista vuokralaiselta perittäviin maksuihin. Hän kaipasikin kohtuullisuutta sopimusehtoihin ja palkkioihin.

- Pahimmillaan työryhmän ehdotus merkitsisi sitä, ettei nykytilaan tulisi muuta uutta kuin toimeksiantosopimusten hankkiminen myös vuokralaisilta, Peltonen sanoi.

Nykykäytännön mukaan vuokranantaja tekee välityssopimuksen ja saa palvelun ilmaiseksi. Vuokralainen maksaa välittäjän palkkion, yleensä ilman mitään sopimusta.
- Vuokralaiselle asunnon hankkimisen kertakustannus välityspalkkioineen ja takuuvuokrineen on kuitenkin nykyään kohtuuttoman suuri, Peltonen huomautti.

Kiinteistövälittäjiä edustavan Sirenin mielestä vaarana on, että vuokra-asuntojen tarjonta vähenee ja vuokralaisten asema heikentyy entisestään. Hän epäili myös, että vuokrasuhteiden määräaika lyhenee ja korkeammat vuokrat jäävät voimaan.


Välittäjälle ammattitutkinto

Oikeusministeriön työryhmän tavoitteena on ollut luoda yhtenäiset säännökset kiinteistöjen ja vuokra-asuntojen välitykseen, koska nykyisin kattavia säännöksiä ei ole. Tämän vuoksi työryhmä ehdottaa, että vuokra-asuntojen välitystä saisivat harjoittaa vain lääninhallituksen pitämään rekisteriin merkityt liikkeet.

Rekisteröinnin edellytyksenä olisi mm., että välitysliikkeen hoitaja olisi suorittanut ammattipätevyystutkinnon. Hänellä olisi oikeus käyttää asunnonvälittäjän nimikettä ja lyhennettä LVV. Kiinteistönvälitysliikkeiltä vaaditaan jo nykyisin, että vastaavalla hoitajalla on kokeessa osoitettu ammattipätevyys LKV.

Tutkintoa ei vaadittaisi kertarysäyksellä, vaan sen suorittamiseen annettaisiin siirtymäaika. Samalla kokeen järjestäminen siirtyisi kauppa- ja teollisuusministeriön yhteydessä toimivalta kiinteistönvälittäjälautakunnalta Keskuskauppakamarin välittäjälautakunnalle.

Työryhmän mielestä välitysliikkeellä olisi myös oltava riittävä vastuuvakuutus toiminnasta mahdollisesti aiheutuvien vahinkojen korvaamista varten. Epämääräisin keinoin tai lainvastaisesti toiminut välitysliike voitaisiin saada kuriin joko uhkasakolla tai poistamalla liike kokonaan rekisteristä.

Tammikuun lopussa työnsä aloittanut työryhmä pohti kokouksissaan myös sitä, miten vuokra-asuntojen välitys kehittyy ja muuttuu. Kuinka kauan loppujen lopuksi välittäjiä tarvitaan, kun nykyään jo lähes kaikki mahdollinen löytyy netistä?

Elokuun lopussa lääninhallitusten rekistereissä oli noin 2 250 kiinteistönvälitysliikettä ja noin 1 280 asunnonvälitysliikettä, joista valtaosa on Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Oikeusministeri Koskisen mukaan työryhmän esityksen pohjalta valmisteltu lakiesitys on tulossa eduskuntaan ensi vuoden alkupuolella.

STT-MH
29.10.1999


Talous -sivulle