Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti



Iranin presidentti ei sekaannu Lähi-idän rauhanprosessiin

Iranin presidentti Mohammad Khatami sanoi perjantaina vierailullaan Pariisissa, että Iran ei aio sekaantua Lähi-idän rauhanprosessiin. Iran on aikaisemmin pitänyt Israelin ja palestiinalaisten välistä rauhanprosessia palestiinalaisten oikeuksien polkumyyntinä.

Kun Khatamilta kysyttiin, kuinka Iran reagoisi mikäli Syyria tekisi rauhan Israelin kanssa, Khatami vastasi:

- Syyria on itsenäinen ja vapaa maa, joka tekee omat päätöksensä... Me emme sekaannu. Syyrian ja Israelin rauhanneuvottelujen jatkamisen todennäköisyys on kasvanut sen jälkeen, kun Ehud Barakista tuli Israelin pääministeri.

Khatami toisti jälleen vakuutuksensa siitä, että 13 Iranissa pidätettyä juutalaista, joita syytetään vakoilusta Israelille, saavat reilun oikeudenkäynnin. Israel on kieltänyt syytteet.


Burman ihmisoikeustilanne heikentynyt entisestään

Ihmisoikeusrikkomukset Burmassa ovat yhä yleisempiä sotilashallituksen salliessa murhat, raiskaukset ja orjuuteen verrattavan pakkotyön, todetaan YK:n tuoreessa raportissa. Torstaina julkistettu raportti luovutetaan YK:n yleiskokouksen ihmisoikeuskomitealle ensi viikolla.

Raportin mukaan esimerkiksi armeijan käyttämät kantajat ovat usein aliravittuja ja heidät sidotaan kiinni toisiinsa yön ajaksi. Kunhingissa puolestaan rakennetaan temppeliä palkattoman lapsityövoiman avulla.

Burman oikeuslaitos on valjastettu täysin sotilashallinnon harjoittaman sorron välineeksi, raportissa todetaan.

Mielivaltaisista teloituksista, raiskauksista ja pakkotyöstä on raportoitu erityisesti Burman etnisten vähemmistöjen asuttamilta alueilta lähellä Thaimaan rajaa.

YK:n mukaan ihmisoikeusrikkomuksista on saatu runsaasti todisteita ihmisoikeusjärjestöiltä ja Thaimaahan tulleilta burmalaisista pakolaisilta.


Pohjoismaissa vähän korruptiota

Tuoreen tilaston mukaan hallinnossa esiintyy vähiten korruptiota Tanskassa, Suomessa, Ruotsissa ja Uudessa-Seelannissa. Maailman korruptoituneimpia valtioita puolestaan ovat Kamerun, Nigeria, Indonesia ja Azerbaidzhan.

Itä-Euroopan maista puhtaimmat paperit saavat Slovenia ja Viro. Kansainvälisen korruptionvastaisen järjestön Transparency Internationalin vertailussa oli mukana kaikkiaan 99 maata.

Viron sijoitus listalla oli 27. Baltian korruptoitunein valtio on tilastojen mukaan Latvia, joka jakaa 62. sijan yhdessä Valko-Venäjän, Kiinan ja Senegalin kanssa.

Venäjä oli viime vuonna tilastossa 76. Nyt se on 82. yhdessä Ecuadorin kanssa.


Slovakia pitää EU:n maalausuntoa myönteisenä signaalina

Slovakia ei odota Helsingin EU-huippukokoukselta selvää aikataulua siitä, milloin se voisi tulla EU:n jäseneksi. Suurlähettiläs Emil Kucharin mielestä tärkeitä sen sijaan ovat "myönteiset signaalit".

- Tällainen oli esimerkiksi komission Slovakiaa koskeva maalausunto. On tärkeää nähdä, että mennään oikeaan suuntaan, Kuchar sanoi Helsingissä torstaina.

Kucharin mukaan Slovakiassa ollaan realisteja ja ymmärretään, etteivät hakijamaat ole vielä valmiita EU:n jäseniksi. Hän arvioi, että EU:n vaatimien lakiuudistusten läpivieminen vie 2-4 vuotta.

EU:n komissio julkisti hakijamaita koskevat katsauksensa toissa viikolla. Slovakia kuuluu ns. toiseen aaltoon, jonka kuusi maata (Slovakia, Bulgaria, Latvia, Liettua, Malta ja Romania) odottavat vielä pääsyä mukaan jäsenyysneuvotteluihin.

Komission mukaan Slovakia on edistynyt hyvin demokratian vahvistamisessa, mutta ei ole vielä todellinen markkinatalousmaa. Myös toimivan hallinnon luomisessa on yhä puutteita.


Ruotsin oikeusministeri ei halua kieltää rasistisia järjestöjä

Ruotsin oikeusministerin Laila Freivaldsin mukaan maan lainsäädäntö ei ole riittävä rasismin vastaiseen taisteluun. Rasististen järjestöjen kieltämiseen lainsäädännön keinoin ei kuitenkaan pidä mennä, Freivalds sanoi keskiviikkona valtiopäivien rasismikeskustelussa.

Freivalds totesi ymmärtävänsä järjestöjen kieltämistä ehdottaneiden näkökantoja. Ministeri kuitenkin muistutti, että ryhmiä ei voi rekisteröidä eikä niillä usein ole hallitusta tai sääntöjä. Kiellon jälkeen ne voivat nopeasti jatkaa toimintaansa uudessa muodossa, Freivalds sanoi.

Myöskään oppositiojohtaja Bo Lundgren ei ollut kieltojen kannalla.
- Jos valtio ei halua olla totalitaarinen, se ei voi estää kansalaisia kokoontumasta, Lundgren sanoi.

Valtiopäivät järjesti rasismia koskevan erityisistunnon viime aikoina Ruotsissa tapahtuneiden väkivallantekojen takia. Teoista epäillään uusnatseja.


Liettuan hallitus erosi

Liettua on ajautunut hallituspulaan. Presidentti Valdas Adamkus myönsi keskiviikkona eron pääministeri Roland Paksasile, joka oli joutunut erimielisyyksiin muiden poliitikkojen kanssa Liettuan kansallisen öljy-yhtiön yksityistämisestä.

Mazheikiai Nafta -konserniin kuuluu tuotantolaitoksia ja jalostamoja, öljyputki ja terminaali. Se tuottaa noin 10 prosenttia Liettuan vuotuisesta bruttokansantuotteesta. Summa vastaa noin neljännestä Liettuan budjettimenoista.

Yhtiön ostajaksi on tarjoutunut yhdysvaltalainen Williams International. Kauppahinnaksi on määritelty noin 350 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria eli vajaat kaksi miljardia Suomen markkaa.

Pääministeri Paksas sanoi, että öljy-yhtiön myyminen merkitsee Liettuan valtiolle konkurssia, koska yhtiön hinta on täysin aliarvostettu.

Liettuan presidentti Valdas Adamkus oli kriisin sattuessa parhaillaan vierailulla Pohjois-Amerikassa. Hän joutui lyhentämään vierailuaan kolmella päivällä, jotta kaupassa voitaisiin edetä. Kaupan viimeinen allekirjoittamispäivä on 29. lokakuuta.

Paksasin ero merkitsee automaattisesti koko hallituksen kaatumista. Erokirjeen kirjoittamisen jälkeen presidentti keskusteli maan parlamentin, seimin, puhemiehistön sekä puoluejohtajien kanssa.

Hän tapasi myös Liettuan valtuuskuntaa Williams-neuvotteluissa johtaneen Sigitas Kaktysen, jota pidetään mahdollisena pääministeriehdokkaana.


Neuvostoagentti tuomittiin ja vapautettiin

Pölvan maaoikeus antoi langettavan tuomion neuvostoagentiksi väitetylle Karl-Leonhard Pavloville kolmen metsäveljen surmasta. Tuomion pituudeksi määrättiin kahdeksan vuotta, mutta tuomittu ei joudu sitä kärsimään, koska rikoksesta on kulunut jo yli viisikymmentä vuotta.

Pavlov, joka tunnettiin agenttinimellä Välk (Salama) teki surmatyöt vuosina 1945 ja 1946. Syytetty itse kiistää, että surmatöissä olisi ollut kysymys politiikasta. Hän väitti tehneensä verityöt yksinomaan pelastaakseen oman henkensä.


Kiinalaisia joukkoja Macaoon ennen luovutusta

Portugali suostui tiistaina siihen, että Kiina lähettää sotilaita Macaoon ennen kuin alue siirtyy Kiinan hallintaan joulukuussa. Asiasta sopivat Kiinan ja Portugalin ulkoministerit Tang Jiaxuan ja Jaime Gama Lissabonissa.

Portugalin ulkoministeri sanoi hallituksensa suostuvan kiinalaisen "teknisen erikoisyksikön" lähettämiseen Macaoon. Yksikkö valmistelee Kiinan sotilaallista läsnäoloa Macaossa ennen kuin alue siirtyy Kiinan hallintaan 20. joulukuuta.

Portugali on aiemmin vastustanut Kiinan suunnitelmia lähettää 1 000 miehen vahvuinen joukko Macaoon. Asia on ollut suurimpia kompakiviä Portugalin ja Kiinan keskusteluissa Macaon luovutuksesta.

Macao on ollut Portugalin hallinnassa 442 vuotta. Kiinan ja Portugalin neuvottelut alueen luovutuksesta ovat sujuneet jokseenkin kitkattomasti päinvastoin kuin Britannian ja Kiinan neuvottelut Hongkongista noin kaksi ja puoli vuotta sitten.

Macaon luovutus tulee puheeksi myös Kiinan presidentin Jiang Zeminin tiistaina alkaneella Portugalin vierailulla.


Venäjä ja neljä entistä neuvostotasavaltaa taisteluun terrorismia vastaan

Venäjä ja neljä entistä neuvostotasavaltaa lupasivat tiistaina taistella yhdessä terrorismia ja uskonnollisia ääriliikkeitä vastaan.

Venäjän, Valko-Venäjän, Kirgisian, Kazakstanin ja Tadzhikistanin presidentit sanoivat yhteisessä julkilausumassaan vastustavansa kaikenlaista kansainvälistä terrorismia ja poliittisia ja uskonnollisia ääriliikkeitä, jotka uhkaavat kansalaisten ja yhteiskunnan turvallisuutta.

Presidentit osallistuivat maidensa välisen tulliliiton huippukokoukseen Moskovassa. Venäjän presidentti Boris Jeltsin sanoi omassa lausunnossaan myös, että tulliliitto voisi olla moottori Kansainvälisen yhteisön IVY:n tiiviimmälle yhdentymiselle.

IVY:ä pidetään tätä nykyä lähinnä keskustelukerhona. Ivyyn kuuluvat kaikki entiset neuvostotasavallat kolmea Baltian maata lukuunottamatta. Presidentit toivottivat myös muut IVY-maat tervetulleeksi tulliliittoon.

Venäjä taistelee parhaillaan islamilaisia kapinallisia vastaan Tshetsheniassa, Tadzhikistan on tointumassa pitkällisestä sisällissodasta ja ääri-islamilaiset ovat aiheuttaneet ongelmia myös Kirgisiassa.


Turkin yleinen syyttäjä vaati tiukempaa lakia terrorismia vastaan

Turkin yleinen syyttäjä Vural Savas vaati tiistaina nykyistä tiukempaa lakia terrorismia vastaan. Hän arvosteli myös niitä turkkilaisia poliitikkoja, jotka hänen mukaansa auttavat ääri-islamilaisia ryhmiä yrittämällä toteuttaa Euroopan unionin vaatimat ihmisoikeusuudistukset.

Savas on aloittanut taistelun ääri-islamilaisuutta vastaan yrittämällä kieltää suurimman oppositiopuolueen Hyve-puolueen samalla tavalla kuin sen edeltäjä Hyvinvointi-puoluekin kiellettiin.

Savas arvosteli puoluejohtajia ja ihmisoikeusryhmiä siitä, että nämä yrittävät saada rikoslain pykälän 312 kumotuksi. Kyseisen pykälän nojalla Turkki on toimittanut kymmeniä ääri-islamilaisia ja kurdeja vankilaan "vihan lietsomisesta" puheissa, kirjoissa tai lehtiartikkeleissa.

Savas sanoi pykälän kumoamista vaativien poliitikkojen yrittävän tuhota tasavallan saavutukset.

EU on arvostellut Turkkia ihmisoikeusrikkomuksista ja vaatinut tilanteen korjaamista, jotta Turkista voisi tulla unionin jäsenehdokas. Ilmaisuvapauden puute on ollut yksi suurimmista EU:n mainitsemista rikkomuksista.


Bombayn taksit boikotoivat päästötarkastusta

Arviolta 55 000 taksia pysyi tiistaina poissa liikenteestä Intian kaupallisessa keskuksessa Bombayssa vastalauseena viranomaisten määräykselle tarkastaa kaikki yli 15 vuotta vanhat taksit. Toimen avulla viranomaiset pyrkivät poistamaan miljoonakaupungin kaduilta kaikkein saastuttavimmat autot.

- Määräys on syrjivä ja sen varjolla yritetään vain korvata tavalliset taksit suurilla maxitakseilla, sanoi taksinkuljettajien liiton puheenjohtaja Anthony Quadros.

Kaupungin liikenteestä vastaava viranomainen Vinal Mohal Lal varoitti, että taksikuskien protestiin voidaan vastata tiukoilla toimilla. Hänen mukaansa mielenosoitukseen osallistuneiden ajurien liikenneluvat voidaan perua.

- On valitettavaa, että kuljettajat ovat ottaneet tällaisen asenteen. Toisaalta on selvää, että Bombayn asukkaat saavat tänään hengittää parempaa ilmaa, Lal sanoi.

Lalin mukaan monet kaupungin takseista ovat kehnossa kunnossa; jarruvalot ja mittarit eivät toimi, ja pakokaasu on sankkaa mustaa savua. Taksinkuljettajat eivät katso, että kaupungin ilmansaasteet olisivat heidän syytään.

- Ehkäpä löytyy viitisensataa taksia, jotka saastuttavat todella paljon, Quadros sanoi ja varoitti, että hänen johtamansa liitto voi ottaa käyttöön entistä kovempia keinoja saadakseen määräyksen kumotuksi.

Bombayn taksit kuljettavat päivittäin noin 1,2 miljoonaa matkustajaa.


Saksa kytkee tankkien toimituksen Turkin ihmisoikeuksiin

Saksan hallitus päätti myöhään maanantaina kytkeä tulevan hyökkäysvaunujen myynnin Turkille maan ihmisoikeustilanteen paranemiseen. Asiasta ilmoitti sosiaalidemokraattisen puolueryhmän puheenjohtaja Peter Struck.

Yli kaksi ja puoli tuntia kestäneen liittokansleri Gerhard Schröderin johtaman tiukan kokouksen jälkeen sosiaalidemokraatit ja vihreät päättivät kuitenkin antaa luvan ensimmäisten tankkien toimitukselle, jotta Turkki voisi testata niitä. Saksan on määrä toimittaa Turkille 1 000 hyökkäysvaunua.


WHO:n tavoitteena maailmanlaajuinen tupakan vastainen sopimus

Useimmat viime vuonna lapsille ja nuorille suunnatut tupakanvastustamiskampanjat eivät tuottaneet tuloksia, todettiin Maailman terveysjärjestön WHO:n kokouksessa maanantaina.

Järjestön tupakan vastaisen kampanjan johtaja Derek Yach sanoi, että alaikäisten tupakointia voidaan rajoittaa vain täydellisellä mainoskiellolla ja tupakan hinnan korottamisella.

WHO aloitti Genevessä maanantaina neuvottelut tupakoinnin rajoittamiseen tähtäävästä maailmanlaajuisesta sopimuksesta. Järjestön johtaja Gro Harlem Brundtland toivoo, että sopimus olisi valmis allekirjoitettavaksi vuonna 2003.

Jos sopimus saadaan aikaan, se voisi asiantuntijoiden mukaan rajoittaa tulevaisuudessa tupakkateollisuutta kehitysmaissa.

Samaan aikaan kun tupakkateollisuuteen kohdistuu länsimaissa yhä enemmän paineita ja sille esitetään miljoonien dollarien korvausvaatimuksia, esimerkiksi Kiinassa ja Afrikassa tupakoinnin vaaroista ollaan lähes tietämättömiä.

WHO:n mukaan vuonna 2030 maailmassa kuolee noin 10 miljoonaa ihmistä tupakan aiheuttamiin sairauksiin ja kuolemantapauksista 70 prosenttia on kehitysmaissa.

Koonnut: IA
29.10.1999


Ulkomaat -sivulle