Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viikon varrelta - kotimaan talousuutisia lyhyesti



Tuotanto jatkoi kasvuaan elokuussa

Kokonaistuotanto kasvoi edelleen elokuussa. Viime vuoden elokuun luvuista kasvua oli 2,8 prosenttia. Tilastokeskuksen laskeman kokonaistuotannon kuukausikuvaajan mukaan tuotanto kasvoi kaikilla kansantalouden päätoimialoilla.

Kokonaiskasvua tuki kotimainen kysyntä, erityisesti rakentamisen, kaupan ja liikenteen kasvu.

Rakentamisen tuotanto lisääntyi viime vuoden elokuusta 7,5 prosenttia ja liikenteen tuotanto 4,5 prosenttia. Kaupan tuotannon kasvu oli oli 4,4 prosenttia.

Maa- ja metsätalouden tuotanto lisääntyi sekin 2,8 prosenttia ja teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto 2,1 prosenttia. Muut palvelut ja julkinen toiminta lisääntyivät 1,6 prosentilla.


Merita-Nordbanken nosti hieman ensi vuoden kasvuennustetta

Merita-Nordbanken on nostanut hieman ennustettaan Suomen ensi vuoden talouskasvuksi. Pankki odottaa nyt kokonaistuotannon kasvavan ensi vuonna 4,5 prosentin vauhtia, kun luku aiemmassa, elokuussa julkistetussa ennusteessa oli 4,2 prosenttia.

Syynä korotukseen on pankin mukaan maailmantalouden näkymien koheneminen. Tilanne on parantunut varsinkin Suomen kannalta keskeisissä Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Tämän vuoden talouskasvuksi Merita-Nordbanken ennustaa edelleen 3,7 prosenttia.

Pankin ekonomistit uskovat, että ensi vuonna palkat nousevat jonkin verran enemmän kuin mihin on totuttu. Tämän vuoksi työllisyys ei parane aivan niin hyvin kuin on ennustettu, ja samalla inflaatio kiihtyy hienoisesti.

Vuonna 2001 kuluttajien kulutuspatoumat on jo pankin mukaan purettu, joten reaalisen ostovoiman lisäys ei enää ole poikkeuksellisen korkea ja korkotaso on asettunut nykyistä ylemmäs.


UPM-Kymmenen tammi-syyskuun tulos 754 miljoonaa euroa

UPM-Kymmenen tammi-syyskuun tulos jäi vielä tuntuvasti vuoden takaista pienemmäksi, mutta oli silti markkinoiden odotuksia parempi. Tulos rahoituserien jälkeen painui nyt 754 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 1 273 miljoonaa euroa.

Vuoden kolmas neljännes oli jo selvästi alkuvuotta parempi. Heinä-syyskuun liikevoitto oli 289 miljoonaa euroa eli vain 14 prosenttia edellisvuoden vastaavaa jaksoa alempi.

Yhtiön liikevoitto kutistui tammi-syyskuussa 1,4 miljardista 887 miljoonaan euroon, mutta vuoden takaisessa tuloksessa oli nettomyyntivoittoja liki 340 miljoonan euron verran tämänvuotista enemmän.

Myös tammi-syyskuun liikevaihto pieneni hieman eli 6,3 miljardista vajaaseen 6 miljardiin euroon.


Vähittäiskaupan myynti lisääntyi 4,2 prosenttia

Vähittäiskaupan ja tukkukaupan myyntimäärät lisääntyivät elokuussa. Viimevuotiseen verrattuna vähittäiskaupan kauppapäiväkorjattu myynti parani 4,2 prosenttia ja tukkukaupan 1,1 prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen kauppatilaston ennakkotiedoista. Myös autokauppa sujui hyvin: myynti kasvoi 3,1 prosenttia edellisvuodesta.

Tukkukaupassa yleistukkukaupan myyntimäärä oli tämän vuoden elokuussa 9,6 prosenttia suurempi kuin viime vuoden elokuussa. Yleistukkukaupan tavaravalikoimiin kuuluvat muun muassa elintarvikkeet, rautakauppatavarat ja tekstiilit.

Vähittäiskaupan alalla tavaratalokauppa lisääntyi 3,8 prosenttia ja päivittäistavarakauppa 4,6 prosenttia.

Myös kaupan palkkasumma kasvoi touko-heinäkuussa 7 prosenttia. Tukkukaupan palkkasumma oli kyseisenä aikana 8 prosenttia suurempi kuin viime vuoden vastaavana aikana. Vähittäiskaupan vastaava kasvuprosentti oli 6.


EMU-sanasto selkeyttämään talous- ja rahaliiton termistöä

Euroopan unionin talous- ja rahaliiton myötä kotimaisiin kieliin on muodostunut uutta sanastoa, EMU-termistöä. Sanasto on alunperin vieraskielistä, joten erilaisten käännösvastineiden käyttö on johtanut termistön kirjavoitumiseen.

Valtiovarainministeriö ja valtioneuvoston kielipalvelu pyrkivät osaltaan selkiyttämään EMU-termistön käyttöä julkaisemalla EMU-sanaston, johon on koottu keskeisiä käsitteitä ja jossa annetaan suositukset suomen- ja ruotsinkielisistä termeistä.

Sanastossa kuvataan käsitejärjestelmien ja määritelmien avulla 177 keskeistä talous- ja rahaliiton käsitettä. Suositusten lisäksi sanastossa kartoitetaan termistön käyttöä laajemminkin. Rinnakkaisina kielinä sanastossa ovat englanti, saksa ja ranska.

Tekijät suosittelevat EMU-sanastoa apuneuvoksi virkamiehille, tiedottajille, toimittajille, opettajille sekä kääntäjille ja tulkeille, jotka tarvitsevat EMU:un liittyvää termistöä.


Saha- ja paperiteollisuudelle tulossa ennätysvuosi

Ensi vuodesta on tulossa Suomen saha- ja paperiteollisuudelle ennätysvuosi, ennustaa Metsäntutkimuslaitos (Metla) keskiviikkona julkaisemassaan suhdannekatsauksessa.

Hyvien näkymien taustalla ovat tärkeimpien vientimaiden parantuneet talousnäkymät. Metla ennustaa, että niin paperi- ja kartonkiteollisuuden kuin sahatavaran tuotanto lisääntyy ensi vuonna kaksi prosenttia.

Epävarmuutta markkinoille tuo kuitenkin pelko Yhdysvaltain talouden ylikuumentumisesta, joka saattaa johtaa dollarin heikentymiseen ja sitä kautta heikentää ulkomaisten yritysten kilpailukykyä.

Suurin osa teollisuuden kasvaneesta puun tarpeesta katetaan tuonnilla ja yhtiöiden omien metsien hakkuilla. Tämän vuoksi Metla odottaa puun kantohintojen nousevan ensi vuonna vain vähän.


Metsäliitto-yhtymän tulos neljänneksen jäljessä viime vuodesta

Koko Metsäliitto-yhtymän tulos rahoituserien jälkeen jäi tammi-syyskuussa 243,2 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 322,2 miljoonaa euroa. Liikevaihto sen sijaan kasvoi 14 prosenttia 4,2 miljardiin euroon.

Koko kuluvan vuoden tulosennuste on Metsäliiton mukaan parantunut alkuvuodesta. Pitkään alhaalla pysyneen sellun hintatason sekä sahojen heikentyneen kannattavuuden vuoksi koko vuoden tulos jäänee kuitenkin viime vuotta pienemmäksi, yhtymä arvioi osavuosikatsauksessaan.

Metsäliitto-yhtymään kuuluvat pörssiyhtiöiden Metsä-Serlan ja Metsä Tissuen lisäksi Metsäliitto Osuuskunta, Finnforest ja Metsä Timber.


Merita-Nordbankenin tulos nousi vain hieman

Merita-Nordbankenin alkuvuoden tulos nousi vuoden takaisesta vain hivenen. Pankin tammi-syyskuun liikevoitto oli nyt 1,051 miljardia euroa, kun se vuotta aiemmin oli 1,046 miljardia euroa. Tulos jäi hieman markkinoiden odotuksia pienemmäksi.

Osakekohtainen tulos pieneni 0,38 eurosta 0,36 euroon.

Vuoden kolmannen neljänneksen eli heinä-syyskuun liikevoitto pysyi lähes edellisen neljänneksen tasolla. Se nousi nyt 282 miljoonaan euroon, kun huhti-kesäkuun luku oli 280 miljoonaa euroa.


Paperiteollisuuden tuotanto piristyi syksyllä

Paperin ja kartongin kysynnän piristyminen käänsi myös metsäteollisuuden tuotannon kasvuun vuoden kolmannen neljänneksen aikana, ilmenee Metsäteollisuus ry:n tilastosta.

Paperia ja kartonkia tuotettiin heinä-syyskuussa 3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin samaan aikaan. Metsäteollisuuden kapasiteetin käyttöaste nousi syyskuussa 97 prosenttiin, kun se vuotta aiemmin oli vain 95 prosenttia.

Eniten on syksyn kuluessa kasvanut hienopaperin tuotanto, joka on lisääntynyt yli 10 prosenttia. Myös voimapaperin tuotanto on kasvanut selvästi. Sanomalehtipaperin tuotanto on sen sijaan pysynyt lähes ennallaan ja aikakauslehtipaperien tuotanto pudonnut lähes 1 prosentin vuoden takaista pienemmäksi.

Myös sellun tuotanto kasvoi heinä-syyskuun aikana lähes 2 prosenttia, mikä kertoo kysynnän elpymisestä. Sellun hinta on sekin lähtenyt nousuun; viime viikolla pitkäkuituisen sellun keskihinta kipusi jo liki 574 dollariin tonnilta.

Koko alkuvuoden eli tammi-syyskuun paperin ja kartongin tuotanto jäi heikon alkuvuoden takia vielä 2 prosenttia vuoden takaista pienemmäksi, yhteensä 9,6 miljoonaan tonniin.

Paperin tuotanto supistui noin 2 prosenttia 7,6 miljoonaan tonniin ja kartongin tuotanto lähes 3 prosenttia. Sellua sen sijaan on tammi-syyskuussa tuotettu jo 1,2 prosenttia vuoden takaista enemmän eli yhteensä 5,2 miljoonaa tonnia.

Sahatavaraa tuotettiin heinä-syyskuussa 2,5 miljoonaa kuutiota eli 1 prosentin verran vähemmän kuin vuotta aiemmin. Vanerin tuotanto lisääntyi 6 prosenttia.

Tammi-syyskuussa sahatavaran tuotanto kohosi 8,3 miljoonaan kuutioon eli runsaan prosentin suuremmaksi kuin edellisvuonna. Vaneria tuotettiin alkuvuonna yhteensä 780 000 kuutiometriä.


Kemira keskityy kasvaviin liiketoimintoihin

Kemiran uusi pääjohtaja Tauno Pihlava sai valmiiksi yhtiötä koskevan strategian. Kemira pyrkii yhteistyö- ja omistusjärjestelyillä ratkaisemaan yhtiölle pulmia tuottaneet lannoitteet. Aiemmin lannoitteet olivat Kemiran perusbisnes.

Uuden strategian mukaan kasvua haetaan paperi-, sellu- ja vedenpuhdistuskemikaaleista, maaleista ja pinnoitteista.

Jo siitä asti, kun Pihlava nimettiin Kemiran uudeksi pääjohtajaksi, hän on hionut yhtiölle uutta strategiaa. Muodollisesti Pihlava ottaa pääjohtajan tehtävät vastaan vuodenvaihteessa, jolloin nykyinen pääjohtaja Heimo Karinen jää eläkkeelle.

Lannoitteita valmistavan Kemira Agron kohtalosta on paljon puhuttu. Pihlava on julkisuudessa myöntänyt, että Agron asemaa punnitaan tarkoin. Hän ei ole poissulkenut yhtiön myyntiäkään. Strategialinjauksessa peltolannoitteille haetaan ratkaisua yhteistyö- ja omistusjärjestelyillä.

Kemira hakee ratkaisua myös Tikkurila-ryhmään kuuluvalle, sävytysjärjelmiin keskittyvälle Tikkurila CPS:lle. Strategian mukaan se voidaan erottaa maaliliiketoiminnasta joko listaamalla se pörssiin tai muilla omistusjärjestelyillä, esimerkiksi myynneillä tai ostoilla.


Soneran tulos parani selvästi

Soneran alkuvuoden tulos parani selvästi vuoden takaisesta. Tammi-syyskuun rahoituserien jälkeinen kasvoi 40 prosenttia eli 384 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 274 miljoonaa euroa.

Soneran liikevaihto kasvoi 1,18 miljardista 1,34 miljardiin euroon ja osakekohtainen tulos parani 0,28 eurosta 0,40 euroon.

Yhtiö odottaa koko vuoden liikevaihdon kasvavan yli 10 prosenttia. Rahoituserien jälkeisen tuloksen ennakoidaan kasvavan vielä liikevaihtoa nopeammin.

Koonnut: IA
29.10.1999


Talous-sivulle