Myös Suomessa varauduttava tahallisiin ruokamyrkytyksiin
Myös Suomessa on valmistauduttava siihen, että juomavettä ja elintarvikkeita saastutetaan tahallisin keinoin, varoittaa ylitarkastaja, eläinlääketieteen tri Marjatta Rahkio sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Suomessa ei tähän mennessä ole todettu yhtään
ns. bioasein tehtyä ruokamyrkytystartuntaa,
mutta täälläkin tunnetaan ainakin kaksi tapausta,
joissa elintarvikkeita on myrkytetty.
Toinen tapaus on Pohjois-Suomesta muutaman
vuoden takaa, kun jauhelihasta löytyi yhdellä
paikkakunnalla elohopeaa. Rahkion mukaan se oli
joutunut elintarvikkeeseen tahallisesti.
Muita
tapauksia ei sen jälkeen todettu, hän kertoi
Eläinlääkäripäivien tiedotustilaisuudessa
Helsingissä tiistaina.
Toisessa tapauksessa jokin vuosi tätä ennen yksi
ulkomailta tuotu appelsiini oli niin ikään
myrkytetty elohopealla. Tapaus rajoittui tähän
yhteen hedelmään.
Joka tapauksessa huoli mikrobien käyttämisestä
tuhoaseena, erityisesti terrorismin välineenä, on
lisääntynyt viime vuosina, kertovat kansainväliset
raportit.
Siksi myös Suomessa ollaan asiasta huolissaan.
Bioaseena voidaan käyttää monia bakteereja,
viruksia sekä eläin- kasvi tai mikrobiperäisiä
toksiineja.
Ruokamyrkytysten yleisilme muuttunut
Ruokamyrkytystapausten yleisilme on olennaisesti
viime vuosien aikana muuttunut, korostaa
yliassistentti Sebastian Hielm Helsingin yliopiston
elintarvike- ja ympäristöhygienian laitokselta.
Aiemmin olivat vallalla sellaiset epidemiat, jotka
olivat tarkoin rajattuja ajan ja paikan suhteen.
Niissä oli korkea sairastuvuus, ja havainnon
epidemiasta tekivät usein siihen sairastuneet
itse.
Uudentyyppiset ruokamyrkytysten aiheuttajat taas
suosivat elintarviketuotannon teollistumista ja
kansainvälistymistä, pitkiä säilyvyysaikoja ja
kuljetusmatkoja.
Näissä taudeissa ainoiksi
epidemioiden havaitsemiskeinoiksi jäävät
kansallisten terveysviranomaisten mittavat
tautien seurantajärjestelmät.
- DNA-pohjaisten mikrobien tunnistusmenetelmien
käyttöönotto tällä vuosikymmenellä on
mahdollistanut tällaiset tiedonkeruujärjestelmät,
kertoi Hielm.
Epidemiat "tuplaantuneet"
Vuonna 1997 raportoitiin Suomessa 68
ruokamyrkytysepidemiaa, mutta vuonna 1998
kunnalliset viranomaiset tekivät jo 124
epäilyilmoitusta ruokamyrkytys- tai vesiperäisistä
epidemioista.
Tartuntatilastojen mukaan Suomessa sairastuu
salmonelloosiin vuosittain 2 000-3 000 ja
kampylobakteerin takia runsaat 2 000 ihmistä.
Salmonellatartunnoista alle tuhat on kotimaista
alkuperää, ja oletettavasti tartunta saadaan
elintarvikkeiden välityksellä. Kampylotartuntojen
varsinainen lähde on selvityksen kohteena.
Listerioosiin taas sairastuu Suomessa vuosittain
30-50 ihmistä. Sairastumisen lähde pystytään
harvoin selvittämään.
Kevättalvella 1999 pystyttiin kuitenkin
erikoismenetelmien (DNA) avulla toteamaan sama
listeriatyyppi sekä sairastuneissa ihmisissä että
elintarvikkeessa. Vuonna 1997 otetun
DNA-näytteen avulla lähde sen jälkeen
selvitettiin.
STT-IA
29.10.1999
Kotimaa -sivulle
|