Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Cosa Nostra on tuominnut pormestarin kuolemaan

Palermon pormestari Orlando: Mafian rahamassat koskemattomia



Palermon pormestari Leoluca Orlandon mukaan mafian - Cosa Nostran - ja korruption riivaama kaupunki on toinen kuin 20 vuotta sitten. Tuolloin kukaan ei edes uskaltanut lausua ääneen tuon järjestön nimeä. Mafian sotilaallinen, poliittinen ja kulttuurinen valta on vähitellen murentunut, mutta sen suunnattomat rahavarat ovat lähes koskemattomat.


Vuosi 1992 oli pormestari Leoluca Orlandon mukaan käännekohta kaupungin ja Sisilian historiassa. Tuolloin Sisilian mafia - Cosa Nostra - murhasi kaksi mafianvastaisen taistelun johtohahmoa, tuomarit Giovanni Falconen ja Paolo Borsellinon.

- Palermo elää maagista hetkeä. Kaupungilla on paljon ongelmia, mutta se on kuin pullo hyvää shampanjaa, josta korkki on poksahtanut pois. Aiemminkin meillä oli tuota rikkautta, mutta emme voineet siitä nauttia. Nyt Palermo voi viimeinkin elää ja nauttia rikkaudestaan, Orlando kuvailee tilannetta.


Palermo=mafia

- Kaksikymmentä vuotta sitten Palermon käytetyin sana oli vaikeneminen - omertà. Sitten käytetyin sana oli mafia. Palermo merkitsi samaa kuin mafia, korruptio ja laittomuus. Palermoa pidettiin pelkkänä ongelmana kansallisesti ja kansainvälisesti.

- Nyt sana on uudelleen avautuminen. Olemme avanneet kaupungin uudelleen, siitä on tullut positiivinen malli laillisuuden ja demokratian kehitykselle, iloitsee pormestari.

- Nyt hotellit ovat täynnä ja Punta Raisiin laskeutuvat koneet ovat täynnä turisteja. Aiemmin niissä oli vain kotiin lomalle palaavia sisilialaisia. Turistit eivät tulleet Palermoon, koska he pelkäsivät mafiaa. Vielä viitisentoista vuotta sitten kaupungissa tehtiin 240 mafiamurhaa vuodessa, viime vuonna ei yhtään.

- Nykyään Palermo on jännittävä, mutta turvallinen. Jännittävä se oli toki ennenkin, mutta hieman toisessa mielessä, naurahtaa Orlando sarkastisesti.

Mafiamurhien määrän dramaattinen väheneminen ei Orlandon mukaan kuitenkaan merkitse sitä, että mafia olisi lyöty.

- Olemme lyöneet mafian kulttuurisen vallan. Mafia ei enää hallitse ihmisten elämää. Mutta mafia hallitsee Palermossa samalla tavalla kuin Hampurissa, Frankfurtissa tai Marseilles´ssa laitonta liiketoimintaa, mutta kulttuurisen taistelun sitä vastaan olemme voittaneet.

Palermo voi Orlandon mukaan toimia myös mallina valtioille - esimerkiksi Venäjälle ja keskisen Itä-Euroopan maille - siitä, miten laittomuus voidaan voittaa.

- Kaksikymmentä vuotta sitten meillä oli demokratia, mutta ei demokratiaa. Meillä oli vapaan markkinatalouden säännöt, mutta ei vapaata markkinataloutta. Demokratiaa ja vapaata markkinataloutta ei voi olla olemassa, jos talous on mafian hallinnassa.

- Nyt meillä on demokratia, joskin myös paljon ongelmia, samoin vapaa markkinatalous. Venäjä on kuin Palermo 20 vuotta sitten. Laittomat voimat ovat vielä liian vahvat, mutta Palermo on osoittanut, että muutos on mahdollinen, Orlando sanoo.


Kiitos kuolleille - ja mafialle

- Haluan kiittää niitä, jotka ovat tehneet muutoksen mahdolliseksi. Haluan osoittaa kunnioitusta niille poliitikoille, poliiseille ja tuomareille, jotka ovat tässä taistelussa kaatuneet.

- Mutta ennen kaikkea kiitos muutoksesta kuuluu mafialle itselleen. He ovat tappaneet liikaa. Kun piilevä sairaus muuttuu akuutiksi, seuraa reaktio. Kun mafiosot tappoivat muita mafiosoja, kansa sanoi, että "he vain tappavat toisiaan, se ei ole meidän ongelmamme".

- Kun mafia alkoi tappamaan tuomareita, poliiseja, poliitikkoja ja virkamiehiä, kun mafia tappaa "hyviä kuninkaita" - kuten tuomarit Falconen ja Borsellinon, kenraali Alberto Dalla Chiesan - seuraa reaktio. Korkki poksahtaa pois, koska tapetaan liikaa.

- Vuoden 1992 pommiräjäytysten jälkeen ei kukaan - ei kukaan - voinut enää sanoa: "Mafia? En tiedä, en tiedä siitä mitään, olen kuullut siitä, mitä se minua koskettaa, en näe, en kuule, en puhu". Räjäyttämällä Falconen ja Borsellinon vuonna 1992 mafia pakotti sokeat näkemään, mykät puhumaan ja kuurot kuulemaan.


Finanssisydän murtamatta

Kaikesta huolimatta Cosa Nostraa ei ole lyöty. Järjestöllä on Orlandon mukaan kolme ulottuvuutta: sotilaallinen, poliittinen ja taloudellinen.

- Olemme iskeneet voimakkaasti sen sotilaalliseen voimaan pidättämällä monia korkeimpia päälliköitä ja satoja sotilaita. Olemme iskeneet voimakkaasti sen poliittiseen valtaan. Mutta sen taloudellinen sydän on lähes koskematon.

- Taistelu mafian sotilaallista valtaa vastaan on italialaisten käsissä, samoin taistelu sen poliittista valtaa vastaan. Taistelu sen finanssisydäntä vastaan on maailmanlaajuinen taistelu. Tätä me emme voi yksin voittaa, muistuttaa Orlando.

- Yhdistyneessä Euroopassa on suuri riski. Eurooppa voi muuttua yhteisvaluutan myötä valtavaksi rahanpesualueeksi. Emme me tarvitse lisää poliiseja tai tuomareita, vaan pankkiirien yhteistyötä ja pankkeja koskevan lainsäädännön muuttamista rahanpesun estämiseksi.

- Raha ei haise. Mafialla on rahaa hirvittävästi. Maailman eri mafioilla vielä lisää.

- Todistajiksi kääntyneet mafiosot (pentiti) ovat kertoneet kaiken murhista ja joukkomurhista, joita he ovat tehneet tai ovat tienneet toisten tehneen. Mutta koskaan heiltä ei ole saatu yhtäkään tilinumeroa - ei koskaan, painottaa Orlando.

- Meillä on tuhat pentitoa, jotka sanovat, "tuo on tappanut tuon ja tuo tuon". Mutta missä pankkitilien numerot ovat?

- Olemme toki takavarikoineet mafian varoja niin paljon, että Palermosta on tullut Italian rikkain kaupunki. Joka toinen viikko Palermon poliisipäällikkö soittaa minulle ja sanoo, "herra pormestari, kylläpä te taas rikastutte", koska mafialta takavarikoitu omaisuus annetaan Palermon kaupungille.

- Eräs suurimmista hetkistäni oli, kun sain 39 asuntoa eräältä edeltäjältäni (Vito Ciancimino, Palermon pormestari, joka tuomittiin vankeuteen yhteistyöstä mafian kanssa, toim. huom.) ja ne jaettiin asunnottomille.

- Viime vuosina olemme saaneet 1400-1500 miljardia liiraa (4,3-4,6 miljardia markkaa) kaupungin käyttöön mafialta takavarikoituja varoja. Mutta se on pikkurahaa.

Tutkijoiden mukaan pelkkä Sisilian mafian huumekaupan arvo on vuosittain 21 000-22 000 miljardia liiraa eli 64-67 miljardia markkaa.
- Me takavarikoimme mafian bisneksistä vain pikkukiviä, sanoo Orlando.

- On selvää, että jossakin mafialla on valtavia rahamassoja. Niiden löytämiseksi tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä.

- Näin ollen, jos esimerkiksi Milanon, Hampurin, Pariisin tai Lontoon pormestarit sanovat, ettei mafiaa ole olemassa, se on mafialle virallinen kutsu saapua paikalle. Ei mafia säilytä rahaansa Corleonessa tai Palermossa. Joka niin uskoo, on tyhmä. Sisiliassa ja Palermossa on nyt liikaa meteliä. Mafia kaipaa hiljaisuutta ja pimeää. Sitä on Hampurissa, Pariisissa ja Lontoossa.

- Meillä on valtava kokemus virheistä: vaikenemisesta ja ongelman kiistämisestä. Muiden ei tarvitse tehdä samoja virheitä uudelleen. Milanon pormestari sanoi aikoinaan, ettei Milanossa ole mafiaa. Sittemmin kävi mm. ilmi, että Sisilian mafian hallitsemat yritykset urakoivat Milanon kaupungintalolla, Orlando kuittaa.


Demokraatin palkka on kuolema

Pormestari Leoluca Orlando syntyi 1. elokuuta 1947 vanhaan palermolaiseen aatelisperheeseen. Hän opiskeli lakia Palermossa ja Heidelbergissä.

Hän aloitti poliittisen uransa kristillisdemokraattisessa (DC) puolueessa, joka kautta historiansa oli yhteistyössä mafian kanssa, jopa jotkut sen poliitikot olivat mafian jäseniä.

Vuonna 1979 Orlandosta tuli Sisilian maakuntaparlamentin puhemiehen Piersanti Mattarellan (DC) lainopillinen neuvonantaja. Cosa Nostra ampui Mattarellan tammikuussa 1980.

Murhan jälkeen Orlando ryhtyi taisteluun mafiaa vastaan. Vuonna 1985 hänet valittiin Palermon pormestariksi ja nk. "Palermon kevät" alkoi. Hän muodosti kaupunkiin kokoomushallituksen, jossa olivat mukana myös vihreät ja kommunistit. Tämä sai aikaan raivokkaan vastareaktion hänen omassa puolueessaan. Hän erosi pormestarin virasta 1990.

Orlando sanoutui irti kristillisdemokraateista lopullisesti, ja perusti mafianvastaisen La Rete -puolueen, jonka riveistä hän nousi Sisilian maakuntaparlamenttiin ja Italian parlamenttiin vuonna 1992. Vuonna 1993 hänet valittiin uudelleen Palermon pormestariksi. Hän sai 75 prosenttia annetuista äänistä.

Myös vastustaja huomasi hänet. Palkaksi mafianvastaisesta taistelusta Cosa Nostra langetti hänelle kuolemantuomion.

Orlandoa seuraa 24 tuntia vuorokaudessa 10-20 henkivartijaa, 90-luvun alussa hän oli jopa piilotettuna Pohjois-Italian vuoristoon. Normaalia elämää hän ei ole saanut nauttia kymmeneen vuoteen, ja hän liikkuu vain panssaroitujen autojen saattueessa.

- Kaikkialle minne menen ja missä potentiaalinen uhka on olemassa, minua seuraa henkivartijoiden saattue. Mutta minun voimani ovat kansalaiset ja yksimielisyys; mafian täytyy pelätä minua, koska he haluavat tappaa minut.

Kuolemaa ja kuolemanpelkoa hän kieltää ajattelevansa.
- Minä rakastan elämää. Minä rakastan elää, sanoo Orlando pilkahdus surumielisyyttä silmissään.

L'intervista con Eg. Sg., sindaco di Palermo Leoluca Orlando a Helsinki, Finlandia, 21 ottobre 1999, si può ascoltare in real audio. Clicca qui.
Editore, dott. Ilkka Ahtokivi
© www.verkkouutiset.fi

ILKKA AHTOKIVI
29.10.1999


Ulkomaat -sivulle