Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Uusi kirja tiputtaa taloustermejä taivaista arkeen



Talouden uusin sanakirja - 100 sanaa taloudesta - ei ole vain sanakirja, vaan se pyrkii arkisin esimerkein ja pohdinnoin havainnollistamaan, mitä kaikkea taloustermien taakse kätkeytyy. Tarkoituksena on lisätä erityisesti naisten tietämystä taloudesta.


Kirjan ensisijainen tavoite on haastaa keskustelemaan ja pohtimaan asioita. Tähän kannustetaan myös kirjaan loppuun kootuilla harjoituksilla.

Yhteen roolileikkiin valitaan mm. pääministeri, virkamies, yritysjohtaja ja yksinhuoltaja miettimään, mitä tapahtuu, kun valtion taloutta lähdetään pistämään kuntoon menoja leikkaamalla. Jokaisen on perusteltava suunnitelmansa ja tekonsa.

Esimerkkien uskotaan osoittavan, että taloutta ei ohjaa "näkymätön käsi", vaan se on erilaisten toimijoiden työn tulosta.

- Kirjan lähtökohta on neutraali, mutta toivottavasti se antaa välineitä ajaa asioita, joita itse kukin pitää tärkeänä, kirjan toinen kirjoittaja Leena Kerkelä tiivisti torstaina teoksen julkistamistilaisuudessa.

Ajatus talouden lukutaidon parantamisesta syntyi Naisten vuoksi -verkostossa, koska tätä nykyä tuskin kukaan voi välttyä taloudellisin perustein tehdyistä ratkaisuista. Tilanne on sama olipa kyseessä työelämä tai julkiset palvelut.


Talousoppia myös opistoista

Mukana hankkeessa on Kansalais- ja työväenopistojen liitto. Kymmenessä opistossa on jo järjestetty ensimmäiset talouskoulut, ja uusia on vireillä.

Kirjan toinen kirjoittaja Sirkku Määttä piti yhdistelmää luontevana, sillä 80 prosenttia työväen- ja kansalaisopistoissa opiskelevista on naisia.

Parkanossa ryhmä on ollut koolla viime syksystä. Määttä kertoi, että miesrehtorin mukaan opin jäljet on jo nähtävillä Parkanon kunnallispolitiikassa.

Editan julkaisemaa kirjaa voi käyttää opintojen tukena tai lukea yksin.

Kirjan runkona olevia sataa sanaa valotetaan tarkemmin seitsemässä erillisessä luvussa, mutta niille löytyy myös sanakirjamainen lyhyt selitys.

Kerkelä myönsi, että sata sanaa voi mitenkään kattaa täydellisesti koko taloutta, mutta hänen näkemyksensä mukaan sieltä löytyvät yleisemmin käytössä olevat termit.

Kirjassa etsitään vastausta esimerkiksi siihen, miksi asuntojen hinnat heilahtelevat niin rajusti. Myös mm. osakesijoittaminen ja kansainvälistyvä talous ovat saaneet oman lukunsa.


Oppia ja hyötyä myös miehille

Naisten vuoksi -verkostossa toimiva kansanedustaja Sirpa Pietikäinen (kok.) huomautti, että taloustermien tiputtamien "pylväspyhimyksen roolista" koituu lopulta kaikkien ihmisryhmien - myös miesten hyväksi.

Hänen mielestään taloustermit ovat yhä edelleen hyvin sukupuolisidonnaisia.
- Kun puhutaan betoniin, rautaan tai teihin sijoittamisesta, kyseessä on investointi. Kun rahaa käytetään ihmisiin, se on kuluttamista, hän totesi.

Pietikäisen mukaan olisi kuitenkin puhuttava yhtä lailla sijoittamisesta tulevaisuuteen, käytettiinpä rahaa teiden kunnostukseen tai ihmisten hoivaamiseen.

STT-IA
29.10.1999


Talous -sivulle