Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







"Rautarouva" Kutshman vastaehdokkaana Ukrainan presidentinvaalissa



Natalja Vitrenko, kolmen aikuisen lapsen eronnut äiti, on noussut Ukrainan nykyisen presidentin Leonid Kutshman päähaastajaksi sunnuntaina pidettävissä presidentinvaaleissa.


Voimakastahtoisella ja sanavalmiilla Vitrenkolla - joka haluaa tehdä Ukrainasta ydinasevallan ja lopettaa yhteistyön Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa - ei kuitenkaan uskota olevan suuriakaan mahdollisuuksia lyödä Kutshmaa toisella vaalikierroksella.

Vasemmistososialistien johtaja Vitrenko, 47, on ainoa nainen 13 ehdokkaan joukossa, eikä hän itse väsy toistamaan tätä seikkaa.

- Minä tiedän, miten lapset on kasvatettava ja mitä he tarvitsevat, Vitrenko sanoi pari päivää sitten tv-haastattelussa.

Suurin osa hänen vaalipuheistaan onkin käsitellyt Ukrainan taloudellista ja sosiaalista rappiota.

Paljon järeämmät ammukset ovat kuitenkin luoneet Vitrenkon maineen "rautarouvana" ja vaikuttaneet osaltaan hänen nopeaan nousuunsa politiikassa.

Osa hänen vaaliteemoistaan on yhtä räjähdysherkkää kuin käsikranaatti, joka sinkoutui häntä kohti aiemmin tässä kuussa. Kranaatti ei osunut Vitrenkoon, mutta haavoitti kolmeakymmentä muuta paikalla ollutta.


Välit poikki IMF:ään

- Meidän on lopetettava yhteistyö IMF:n kanssa ja keskeytettävä toistaiseksi kaikki lainojen lyhennykset. IMF:n ehdot ovat raunioittaneet Ukrainan, Vitrenko sanoo STT:n haastattelussa.

Hänen näkemyksensä pohjaavat teoriaan, jonka mukaan länsi riistää pohjimmiltaan vaurasta Ukrainaa samalla kun maan omat virkamiehet ja pääoman haltijat ryöstävät kansan omaisuutta. Teemat uppoavat kovia kokeneeseen kansaan ja varsinkin kaikkein huonompiosaisiin.

- Jos meidät pakotetaan maksamaan takaisin lainat tässä vaiheessa, meidän on myytävä maata ja loputkin teollisuudesta. Sitä kansa ei hyväksy. Siitä syttyy sisällissota, joka olisi vieläkin vaarallisempaa Euroopalle, hän sanoo.


Ydinaseita tarvitaan

Vitrenkon toinen johtoajatus on Yhdysvaltojen ja NATO:n hyökkäävä asenne, joka hänen mielestään tuli selvästi näkyviin Kosovon sodassa. Hänen vastalääkkeensä lännen hyökkäyksille on yhteisen ydinasesuojan rakentaminen Venäjälle, Valko-Venäjälle ja Ukrainalle.

- Minä olen valmis maksamaan Venäjälle siitä, että saisimme jälleen venäläisiä ydinaseita maahamme, hän sanoo ilmeenkään värähtämättä vahvasti meikatuilla kasvoilla.

Vitrenko tuntee sympatiaa myös Valko-Venäjän kiisteltyä presidenttiä Aleksandr Lukashenkoa kohtaan. Omavaltaisuudesta ja opposition tukahduttamisesta arvosteltu naapurimaan johtaja on Vitrenkolle esikuvan asemassa.

- Vitrenko on täydellinen populisti, jolla ei ole minkäänlaista poliittista perusnäkemystä. Hän on kuitenkin lahjakas kampanjoija, jolta ei puutu myöskään näyttelijän lahjoja, sanoo vihreiden presidenttiehdokas Vitali Kononov, jolla ei liene asiaa toiselle kierrokselle.


Mieluisin vastustaja

Vitrenko on yllättävää kyllä nykyisen presidentin Leonid Kutshman mieluisin vastaehdokas toiselle kierrokselle.

Kutshma näet laskee - monien muiden lailla - että Ukrainan älymystö ja keskiluokka inhoavat Vitrenkon huonosti peiteltyä neuvostoaikojen ihannointia eivätkä missään tapauksessa toivo kommunismin paluuta.

Jos Vitrenko selvittäisi tiensä toiselle kierrokselle, hän päihittäisi siinä tapauksessa useat muut varteenotettavat vasemmiston ehdokkaat kuten puhemies Aleksandr Tkatjenkon, sosialistipuolueen Aleksandr Morozin ja kommunistien Pjotr Simonenkon.

Nämä ovat syyttäneet Kutshmaa valtiollisten viestimien, erityisesti television, valjastamisesta omaan vaalikampanjaansa.



Ukraina pähkinänkuoressa

Ukraina on pinta-alaltaan Euroopan toiseksi suurin maa heti Venä jän jälkeen ja jonkin verran suurempi kuin Ranska.

Viljavasta maaperästä ja suhteellisen kehittyneestä teollisuudesta huolimatta Ukrainan talous on romahtanut ja elintaso laskenut, vaikkakin alamäki on viime vuosina loiventunut.

Keskitulot ovat noin puolet venäläisten tuloista, kun taas hintataso on suurin piirtein sama.

  • Pinta-ala: 603 700 neliökilometriä.
  • Pääkaupunki: Kiova, 2,7 miljoonaa asukasta.
  • Valtionpäämies: Presidentti Leonid Kutshma, vuodesta 1994.
  • Väestö: 50 miljoonaa (73 prosenttia ukrainalaisia, 22 prosenttia venäläisiä, 5 prosenttia muita kansallisuuksia).
  • Eliniänodote: 67 vuotta (miehillä 63 ja naisilla 73 vuotta).
  • Valuutta: Grivna (1 grivna on noin 1 markkaa).
  • Keskitulot: 70-80 grivnaa/kk.

STT-IA
29.10.1999


Ulkomaat -sivulle