Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Citizens' Agenda:

Kansalaisjärjestöt kukoistavat Venäjällä



Venäläinen professori Aleksei Salmin pitää kansalaisjärjestöjen tilaa kaikin puolin kukoistavana Venäjällä. Salmin selvitti Venäjän kansalaisyhteiskunnan näkymiä eurojärjestöjen Citizens' Agenda -foorumissa lauantaina Tampereella.


Salmin on Venäjän yhteiskunnallis-poliittisen keskuksen puheenjohtaja. Järjestö on perustettu 1991, ja se on valtiovallasta riippumaton.

Arvioiden mukaan Venäjällä toimii noin 300 000 erilaista kansalaisjärjestöä. Niiden työhön osallistuu 10-15 miljoonaa ihmistä.

Lukuihin pitää suhtautua varovaisesti, sillä kaiken aikaa järjestöjä syntyy ja kuolee. Kaikki perustetut yhdistykset eivät edes aloita toimintaansa. Sama ihminen voi osallistua usean järjestön toimintaan, jolloin hänet kirjataan useita kertoja järjestöaktivistiksi.

- Venäjällä ei ole puutetta vahvoista järjestöistä, vaan ongelmana ovat ns. välittävät mekanismit, poliittiset puolueet. Vain silloin kun poliittiset puolueet ottavat vastuun asioista, kansalaisjärjestöt voivat vaikuttaa niiden rinnalla, tavallaan niiden siiven alla, Salmin selvittää.


Vuosikymmen järjestövapautta

Vapaita kansalaisjärjestöjä alkoi syntyä Venäjälle neuvostovallan viimeisinä vuosina 1988-1989.

Esimerkkinä kansalaisjärjestöjen toiminnasta Salmin mainitsee Sotilaiden äidit -järjestön. Se vaikutti hyvin paljon siihen, että ensimmäiseen Tshetshenian sotaan alettiin suhtautua kielteisesti.

Toisella tavoin vaikuttava järjestö on puolustuspoliittinen seura, johon kuuluu paljon johtavia sotilashenkilöitä, diplomaatteja ja liikemiespiirien edustajia. Tämän järjestön käsitykset ovat Venäjän sotilaspoliittisen ja ulkomaanpoliittisen doktriinin perustana.

Hiljattain Venäjälle on syntynyt esimerkiksi huumeiden ja korruption vastaisia järjestöjä. Rehellisten vaalien koordinointikeskus on tuore esimerkki kansalaistoiminnasta. Tämä järjestö käy aggressiivista keskustelua vaalilautakuntien kanssa ja valvoo Internetin kautta, ettei vaalivilppiä päästä harjoittamaan.


EU-yhteydet välttämättömiä

Salmin uskoo, että halu ja mahdollisuudet perustaa kansalaisjärjestöjä eivät ehdy Venäjällä vuosituhannen vaihteen jälkeenkään.

Yhteistyötä Euroopan unionin ja sen jäsenmaiden järjestöjen kanssa hän pitää välttämättömänä. Yhteyksiä on paljon, ja niitä pitää ollakin.

- Politiikan muodostaminen ei ole Venäjällä mahdollista huomioimatta Euroopan unionia, Salmin sanoo.

Venäjä ja EU ovat monella tapaa taloudellisesti sidoksissa toisiinsa. Esimerkiksi 40 prosenttia Venäjän federaation kaupasta suuntautuu EU-maihin.

STT-VT
5.12.1999


Ulkomaat -sivulle