Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kotimainen kalkkuna kasvattaa suosiotaan



Kiinnostus kalkkunanlihaan on kasvanut broilerinkulutuksen siivillä. Kuluttajat pistävät kalkkunanlihaa pataan sitä mukaan, kun uusia kalkkunatuotteita tulee markkinoille.


Viime vuonna kalkkunaa hupeni maassamme kolme ja puoli miljoonaa kiloa eli reilut puoli kiloa henkeä kohden. Kulutuksen kasvu oli 23 prosenttia.

Määrissä on kuitenkin vielä pitkä matka kalkkunan suurkulutukseen, sillä keskimäärin Euroopassa syödään tätä isokokoista siipikarjaa noin neljä kiloa henkeä kohden vuodessa.


Tuotevalikoima laajenee suikaleiksi ja paisteiksi

Kotimaisen kalkkunatuotantoketjun ansiosta kalkkunaa on saatavilla tuoreena nyt ympärivuotisesti. Atria Oyj:n vuosi sitten käyttöönottama kalkkunalinja ja kalkkunan sopimustuotanotketju ovat mahdollistaneet uusien kalkkunatuotteiden entistä laajemman tuotekehityksen ja markkinoille tuomisen.

- Parin vuoden sisällä kokonaiset kalkkunat häviävät lähes täysin kauppojen valikoimasta, kertoo tuotepäällikkö Salme Haapala.

Erilaisista suikaleista ja kalkkunan rintaosasta tulee puolestaan entistä halutumpia tuotteita.

Tällä hetkellä Atrian Chick-kalkkunatuotevalikoima koostuu yli 20 tuotteesta. Markkinoille on tänä syksynä ilmestynyt uutuuksina muun muassa paloitellusta kalkkunan fileestä valmistettu rullapaisti sekä kalkkunan rinnasta loihdittu pintamaustettu juhlapaisti.

- Jatkossa tulee lisää tuotteita, muun muassa kalkkunan maksaa pekoni-sipulimarinadisssa, Haapala kertoo. Atrian tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu myös kalkkunajauhelihan markkinointi.


Kalkkunat kasvavat automatisoiduissa halleissa

Atria Oyj:n kalkkunantuotanto perustuu sopimustuotantoon ja mukana on tällä hetkellä 25 kalkkunatilaa. Tuotantoketjussa emolintujen kasvatus, munittamot, kasvattamot sekä hautomo on sijoitettu erilleen toisistaan, jotta mahdollisimman hyvä hygieeninen laatu taattaisiin.

Kalkkunoita kasvatetaan 6 000 linnun kasvattamoissa, jotka ovat niin sanottuja lattiakasvattamoja.
- Kalkkunat saavat syödä kotimaista kokojyväviljaa ja vettä vapaasti, kertoo kenttäpäällikkö Tiina Harrinkari.

Kasvatushalleissa säädellään valoa, ilmastointia ja lämpötilaa valvontalaitteiden avulla vastaamaan jokaisen kasvuvaiheen tarvetta.
- Kun lintujen kasvatushalli on mahdollisimman pitkälle automatisoitu, niin kasvattajalla on aikaa keskittyä itse eläimiin, toteaa Harrinkari.

Atrian kalkkunan sopimustuotantoketjussa toteutuu alkuperän jäljitettävyys eli tieto munan, untuvikon ja täysikasvuisen kalkkunan alkuperästä on aina saatavilla. Kalkkunakanan kasvatusaika on 12 viikkoa ja kukon 16 viikkoa.

Teuraaksi lähetettäessä kana painaa noin viisi ja puoli kiloa ja kukko noin 12 kiloa. Nykyisin Atrialla teurastetaan noin kaksi miljoonaa kiloa kalkkunaa vuodessa, mutta tähtäimessä on viiden miljoonan kilon vuosivauhti.

FF-IA
3.12.1999


Ajassa -sivulle