Ahtisaari: Sarajevon huippukokous alku pitkälle prosessille



Kaakkois-Euroopan vakaussopimuksen huippukokous alkoi torstaina Sarajevossa alueen valtioiden johtajien tapaamisella.


Kokouksen puheenjohtajana toimiva presidentti Martti Ahtisaari korostaa huipputapaamisen olevan vasta alkusysäys pitkälle prosessille Balkanin ja koko Kaakkois-Euroopan olojen vakiinnuttamiseksi.

- Tämä kokous on niin kuin lähtölaukaus maratonille. Matka on pitkä, mutta tässä täytyy pitää hyvää vauhtia, Ahtisaari luonnehti.

Hän torjui samalla arviot, joiden mukaan huippukokouksen järjestämisessä olisi turhaan kiirehditty. Ahtisaaren mukaan kokous on tärkeää järjestää jo nyt, jotta prosessissa päästään liikkeelle ja kaikki eri tahoilta tulleet aloitteet voidaan ottaa huomioon ennen vakaussopimuksen varsinaisen toimeenpanon aloittamista.

Presidentti oli kokouksen alkaessa hyvin toiveikas sen suhteen, että yhteinen loppujulkilausuma Kaakkois-Euroopan vakauden edistämisestä voidaan hyväksyä perjantain varsinaisen huippukokousistunnon päätteeksi.

Saamansa kansainvälisen huomion ja päättyvän presidenttikautensa välistä suhdetta koskevaan kysymykseen Ahtisaari vastasi toteamalla, että kysymys on kahdesta eri asiasta.

Hän tosin jatkoi kokemuksen osittaneen, ettei heilahteleviin kannatuslukemiin mielipidekyselyissä pidä liikaa tuijottaa.
- En minä ole yhtään sen kummempi henkilö nyt kuin vuosi sitten, Ahtisaari sanoi.

Jugoslavian serbijohtoa ei kutsuttu mukaan

Vakauskokouksen järjestäminen Sarajevossa on Ahtisaaren mukaan myös tärkeää, kaikista käytännön ongelmista ja ylimääräisestä vaivasta huolimatta.

- Olen nähnyt kaupungin vielä paljon pahemmassa kunnossa ja olen rohkaistunut siitä, miten selvä muutos parempaan kaupungin ulkonäössä on tapahtunut, Ahtisaari muistutti.

Vakaussopimuksen huippukokoukseen osallistuu edustajia kaikkiaan 39 valtiosta ja lähes 20 kansainvälisestä järjestöstä. Osa maista on mukana tarkkailijoina.

Näkyvin poissaolija on Jugoslavian poliittinen johto, jonka kutsumiselle kokoukseen ei Ahtisaaren mukaan ollut "tässä vaiheessa mitään edellytyksiä".

Sarajevossa on kuitenkin mukana presidentti Slobodan Miloseviciin pesäeron tehneen Montenegron osatasavallan presidentti Milo Djukanovic. Lisäksi Ahtisaari on kutsunut paikalle Serbian oppositioon lukeutuvan Jugoslavian keskuspankin entisen pääjohtajan Dragoslav Avramovicin.

Tiukat turvatoimet, kaduilla hiljaista

Huippukokous näkyy Sarajevon katukuvassa todella voimakkaasti. Suuri osa kaupungin kaduista on täysin suljettu muulta kuin kokoukseen liittyvältä ajoneuvoliikenteeltä.

Muutenkin kadut näyttävät kummallisen autioilta, sillä sarajevolaisia on kehotettu pysymään poissa autosaattueiden reiteiltä ja tekemään normaalia lyhyempi työpäivä.

Poliiseja ja kansainvälisten Sfor-joukkojen sotilaita sen sijaan näkyy jokaisessa kadunkulmassa. Sotilashelikopterit partioivat myös tasaisin väliajoin Sarajevon kattojen ja katoilla asemissa olevien Sforin tarkkailijoiden yllä.

Sodan runtelemaa kaupunkia on ehostettu kokouksen alla kuumeisesti, mutta luodinreikien täplittämät kerrostalon seinät ovat vieläkin tuttu näky.

Vaikuttavin näkymä avautuu aivan huippukokouksen pitopaikkana toimivan Zetra-keskuksen vieressä. Kukkulan rinnettä täplittävät sadat ja taas sadat haudat muistuttavat Sarajevon painajaisesta, 1 395 päivää kestäneestä piirityksestä sodan vuosina 1992-1996.

STT-IKK
30.7.1999


POLITIIKKA-SIVULLE