Mielenterveyspotilaat kesällä oman onnensa nojassa



Loma-aikana erityisesti psykiatrista hoitoa tarvitsevat potilaat kärsivät sairaanhoidon kesäsuluista.


Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtajan Hilkka Kärkkäisen mukaan psykiatrisista hoitopaikoista on suljettu tänä kesänä kolmannes, mikä on huomattavasti enemmän kuin aikaisempina vuosina.

- Tämä tarkoittaa, että monet välitöntä hoitoa tarvitsevat tai huonossa kunnossa olevat mielenterveyspotilaat sysätään oman onnensa nojaan tai omaisten huolenpidon varaan, kenellä omaisia sattuu olemaan, Kärkkäinen huolehtii.

Kärkkäisen mielestä supistamispäätökset ovat edesvastuuttomia, sillä psykiatrisiin sairauksiin liittyy inhimillinen kärsimys ja suuri itsemurhariski.

- Sydäninfarktin tai aivoverenvuodon saaneita ei jätetä hoidotta, mutta akuutissa itsemurhavaarassa olevia kohdellaan kuinka vain.

Kärkkäisen mukaan psykiatristen hoitopaikkojen vähyys on ollut ongelma jo muutaman vuoden ajan. Hoitoa eivät ole aina saaneet kaikki, jotka sitä ovat tarvinneet.

Psykiatrisia laitospaikkoja vähennettiin rajusti 90-luvun alussa. Samalla avohoitokäynnit lisääntyivät, mutta avohoidon kehittäminen jätettiin puolitiehen eikä hoitohenkilökuntaa lisätty.

Akuuttiosastot kuormittuvat

Psykiatristen palveluiden supistamisia perustellaan määrärahojen vähyydellä. Kärkkäinen muistuttaa kuitenkin, että lyhytnäköiset sulkemispäätökset johtavat ennen pitkää siihen, että mielenterveyspotilaat siirtyvät kuormittamaan akuuttiosastoja.

Myös Kirsi Markkanen hoitoalan ammattijärjestöstä Tehystä huomauttaa, että ihmisten sairastuminen ei vähene supistusten myötä.

- Psykiatrisilla vuodeosastoilla on muutenkin jatkuvasti ylimääräisiä potilaita hoidossa. Kaikki, mikä suluilla on saavutettu, menetetään siinä vaiheessa, kun potilaan hoito täytyy loman jälkeen aloittaa alusta, Markkanen sanoo.

Potilaille on toki tarjolla korvaavia avohoitopalveluja. Markkasen mukaan mielenterveysongelmista kärsivä ihminen ei kuitenkaan välttämättä aina löydä hoitopaikkaa.

- He eivät yksinkertaisesti osaa mennä päivystäviin toimistoihin. Toisaalta jo pelkästään tutut seinät tuovat turvallisuutta.

- Tämä on ongelma myös henkilökunnan kannalta. On turhauttavaa, että tekee ensin puoli vuotta intensiivistä työtä jonkun ihmisen kanssa ja saa tämän melkein jaloilleen ja sitten tulee kesä ja kaikki laitetaan kiinni, Markkanen kuvailee.

Henkilökunta väsyy

Uudenmaan sairaanhoitopiiri on selvinnyt kuluneesta kesästä yllättävän vähäisillä supistuksilla. Vain aikuispsykiatrian päivätoimintaa ja mielenterveystoimistojen vastaanottoja on suljettu jonkin verran, samoin lasten ja nuorten psykiatrista hoitoa on vähennetty.

Hesperian sairaalassa vain nuorten psykiatrinen osasto on suljettu kuudeksi viikoksi. Lisäksi Lapinlahden ruotsinkielinen aikuispsykiatrian osasto on heinäkuun kiinni.

Ylihoitaja Marjatta Kivelä-Ruuskan mukaan hoitohenkilökunta onkin päässyt tänä kesänä helpommalla kuin aikaisemmin.

Hesperian sairaalassa potilaat on pyritty hoitamaan aikaisempina kesinä tarvittaessa vaikka ylipaikoilla muilla osastoilla. Siitä huolimatta psykiatriset osastot ovat yleensä ruuhkautuneet lomien loputtua.

- Se on kyllä sitten verottanut henkilökunnan jaksamista, mutta tämä kesä on mennyt ihan hyvin, Kivelä-Ruuska selvittää.

Hänen mukaansa suljettavien osastojen potilaiden kohdalla mietitään tarkkaan, siirretäänkö potilas toiselle osastolle vai riittääkö loma-aikana pelkkä avohoito.

Korvaava hoito ei kuitenkaan koskaan voi vastata täysin osastolla annettua hoitoa. Kivelä-Ruuskan mukaan kesäsupistukset nostavat myös uusien potilaiden kynnystä päästä hoitoon.

Sijaiset puuttuvat

Kesä hiljentää Helsingin mielenterveystoimistot. Vironniemen ja Ullanlinnan mielenterveystoimistoihin ei ole kesäksi palkattu sijaisia, vaan kahdesta lääkäristä toinen hoitaa myös lomalla olevan lääkärin potilaat.

Erja Tähtelä Vironnimen mielenterveystoimistosta kertoo, että käytännössä oman lääkärin ollessa lomalla hoitojaksoon tulee viiden viikon katko.

- Reseptit kyllä uusitaan ja kriisin sattuessa toisen työryhmän lääkäri antaa tarvittaessa lähetteen hoitoon, Tähtelä kertoo.

Eteläisen terveyskeskusalueen psykiatrian yksikön ylilääkärin Matti Mäkisen mukaan ainoastaan alueen päiväsairaala ja toimintaterapia ovat kiinni kaksi viikkoa.

- Alueelliset vastaanotot ja osastot toimivat normaalisti. Vastaanottokäyntejä on vähemmän, mutta hoitopäiviä kerääntyy normaali määrä, Mäkinen luettelee.

Mäkisen mukaan kiireellisissä tapauksissa aikoja saa kesälläkin. Hän ei osaa kuitenkaan arvioida, miten paljon potilaat järjestelystä kärsivät.

- Ehkä se loma kuuluu myös potilaan rooliin. Yksityissektorilla terapeutit saattavat olla lomalla kaksikin kuukautta. Sijaisten puuttuminen tosin aiheuttaa henkilökunnalle jonkin verran paineita lomien jälkeen.

STT-IKK
30.7.1999


AJASSA -SIVULLE