Hannu Purho puoluesihteeriksi, boheemi Rolf Sormo hävisi niukasti äänestyksessä

Timo Soini säilytti puheenjohtajuutensa Perussuomalaisissa tiukan keskustelun päätteeksi



Espoolainen Timo Soini piti paikkansa Perussuomalaisten puheenjohtajana hänen vastaehdokkaansa, seinäjokelaisen Jorma Metsä-Ketelän vetäydyttyä kisasta ennen äänestystä kitkerän keskustelun päätteeksi.


Pienten ja keskisuurten yritysten saneeraajana toimiva Metsä-Ketelä sai jyrkällä esiintymisellään puolueen pitkän linjan kannattajien veret kuohahtamaan puheenjohtajan valintaa edeltäneessä keskustelussa.

Kun kävi ilmi, että läpimenomahdollisuudet näyttivät olemattomilta, hän vetäytyi kilvasta julistaen perussuomalaiset "konkurssiyritykseksi".

Metsä-Ketelän tappio ei tullut yllätyksenä, mutta sen sijaan puoluesihteerin valinta herätti lievää dramatiikkaa. Boheemi, laulumiehenäkin tunnettu helsinkiläinen Rolf "Fred" Sormo sai väistyä tiukan äänestyksen jälkeen hänen hyvän ystävänsä Hannu Purhon voitettua äänestyksen 90-82.

Purho on kotoisin Luumäeltä ja hän ilmoittaa olevansa pakina- ja runomiehiä.

Ensimmäisenä varapuheenjohtajana jatkaa puolueen ainoa kansanedustaja alajärveläinen Raimo Vistbacka, joka päihitti Metsä-Ketelän äänin 128-47.

Metsä-Ketelä ehti välillä jo kieltäytyä puoluetehtävistä, mutta heltyi tulemaan ehdolle saatuaan yllättäen kannatusta hetkeä aikaisemman arvosteluryöpyn jälkeen.

Vistbacka kieltäytyi puheenjohtajavaalista kansanedustajan velvollisuuksiinsa vedoten. Hän luopui puheenjohtajuudesta kaksi vuotta sitten vapaehtoisesti Soinin hyväksi.

Toisena varapuheenjohtajana jatkaa muhoslainen Paula Juka, joka päihitti lappeenrantalaisen Marja-Leena Leppäsen äänin 88-79.

Rajua ristivetoa puolueen linjasta

Keskustelu perussuomalaisten linjasta tiivistyi odotetusti väittelyyn siitä, annetaanko Soinin jatkaa sillä linjalla, mitä hän on harjoittanut kaksi vuotta vai ryhdytäänkö hiljattain puolueeseen liittyneen ja puheenjohtajaehdokkaaksi ryhtyneen Metsä-Ketelän ehdottamaan shokkihoitoon.

Soini sai keskustelussa useita kannatuspuheenvuoroja, joissa vedottiin siihen, että Soini on tehnyt töitä puolueen eteen ja että puheenjohtajaa ei tulisi vaihtaa heti kahden vuoden jälkeen. Tätä mieltä oli myös Soinin jatkoa tukenut Vistbacka.

Metsä-Ketelä puolestaan nuiji vastauspuheenvuorossaan puolueen maanrakoon luetellen puolueen kannatusluvut vaalipiireittäin - neljässä piirissä kannatus ylitti yhden prosentin.

- Toivon tälle puolueelle hyvää, tällaista puoluetta tarvitaan, mutta yritysmaailmassa tämä olisi tuhoon tuomittu yritys. Taloudellisesti tämä ei ole konkurssissa, mutta toiminnallisesti kyllä, hän julisti.

- Joskus voi esimerkiksi ihminen olla vakavasti sairas ja hän ehkä tietääkin sen, mutta hän ei uskalla lääkäriin. Tämä puolue on tuollainen potilas. Te olette sairas potilas, jolle lääkäri puhuu, Metsä-Ketelä jyrisi mykistäen kuulijansa.

- Puheet siitä, että olemme ainoa oikea oppositiopuolue ovat hölynpölyä! Mitä tehdään vaalitappioiden kanssa? En lähde tähän junaan, joka ei liiku, väkisin en tule auttamaan, vaan täytyy tapahtua raju muutos, Metsä-Ketelä jatkoi.

"Edustajat käännytetty"

Metsä-Ketelä väitti kokouksen jälkeen, että moni sellainen edustaja, joka oli itse houkutellut häntä puhelimitse puheenjohtajaksi, käytti erittäin hyökkääviä puheenvuoroja häntä vastaan ja osa pysyi vaiti.
- Heidät oli käännytetty eilisiltana, Metsä-Ketelä arveli.

Oulun piirisihteeri Ville Ruotsalainen esiintyi kokouksessa kiivaimmin Metsä-Ketelän puolesta. Oulun piiri saakin etsiä itselleen uuden järjestöjyrän, mikäli Ruotsalaisen uhkaus toteutuu.
- Muutetaan puolueen nimi SMP:ksi - homma ei näytä muuttuvan - hyvästi!

Näin sanoen hän harppoi salista kerrottuaan vielä jättävänsä kaikki puolueen tehtävät.

Kokouksen tauolla Ruotsalainen selitti kantanaan, että puolue ei ole niin vankasti Soinin takana kuin kokouksesta olisi voinut kuvitella.

Hän syytti Soinia liian lepsuista lausunnoista ja laiskasta maakuntatyöstä sekä ennen kaikkea itsevaltaisesta Helsinki-keskeisestä johtamisesta. Erityisesti jäi kismittämään vaisu esiintyminen tv:n vaalitentissä, "mikä maksoi toisen edustajapaikan".

Soini tunnustikin valintansa jälkeen, että hän käyttää puheenjohtajan valtaan kuuluvia keinoja puolueen tavoitteiden ajamiseksi.

- Jotkut vaativat kovempaakin linjaa kannatuksen nostamiseksi, mutta mitkä ovat keinot? Yksi asia on, mihin en suostu eli rasismiin en lähde. Olen itse roomalaiskatolinen ja meikäläisiä on pommitettu Pohjois-Irlannissa ihan tarpeeksi, Soini murahti.

Sunnuntaina puhutaan presidenttiehdokkaasta

Sunnuntaina käydään vielä keskustelua puolueen presidenttiehdokkaasta sekä valitaan puoluehallitus ja -valtuusto. Noin 40 hengen valtuusto aiotaan valita verkostoperiaatteella, jossa eri alojen ja mielipidesuuntien edustajilla kuten myös sukupuolilla olisi määräkiintiö.

Vastaavasta periaatteesta luovuttiin hallituksessa sen osoittauduttua pienessä ryhmässä huonosti toimivaksi, Sormo kertoi kokouksen alla.

Soinin mielestä oma presidenttiehdokas pitäisi saada.
- Vistbacka olisi hyvä, mutta hän ei halua, Soini sanoi.

- Jos Keijo Korhonen suostuisi, lähtisin viemään hänelle valtakirjaa tästä heti, Soini hehkutti arvellen kuitenkin, että todennäköisesti päätös henkilön valitsemisesta siirretään syksyyn.

Puolue tavoittelee presidentinvaleihin käymistä usean kansalaispiirin yhteisellä itsenäisyyshenkisellä ja EU-vastaisella ehdokkaalla.

Myös muussa toiminnassaan puolue tähtää "moderniin verkostoitumiseen" muiden samanhenkisten ryhmien ja jopa muiden puolueiden oppositioryhmien, kuten EU-vastaisten kristillisten kanssa, Soini sanoo.

STT-IA
31.7.1999

Kuva: Perussuomalaisten kotisivulta.


POLITIIKKA -SIVULLE