Tilisiirrot maasta toiseen nopeutuvat



Yksityishenkilöiden sekä pienten ja keskisuurten yritysten tilisiirrot maasta toiseen helpottuvat ensi kuun puolivälistä alkaen. Uusi tilisiirtolaki koskee kaikkia Suomessa tehtäviä tilisiirtoja.


Tasavallan presidentti on vahvistanut uuden tilisiirtolain, joka määrää säännöt siitä, kuinka pian tilisiirtona lähetetyn rahasumman on saavuttava vastaanottavalle tilille.

Laki vahvistaa samalla EU:n direktiivin rajojen yli suoritettavista tilisiirroista. Laki helpottaa erityisesti yksityishenkilöiden sekä pienten ja keskisuurten yritysten rajojen yli tehtäviä tilisiirtoja.

Kansainvälisessä maksuliikenteessä laki koskee Suomen ja Euroopan talousalueeseen kuuluvien maiden välisiä tilisiirtoja, siis esimerkiksi maksuja Suomesta Norjaan mutta ei Suomesta Sveitsiin.

Kansainvälisissä tilisiirroissa laki on direktiivin mukaisesti rajoitettu koskemaan enintään 50 000 euron suuruisia tilisiirtoja. Kotimaan tilisiirroissa rajoitusta ei ole. Laki tulee voimaan 14. elokuuta. Tilisiirtolaki koskee kaikkia Suomessa tehtäviä tilisiirtoja.

Pankki vastaa perille menosta

Lain mukaan pankki vastaa siitä, että maksu maksetaan täysimääräisenä saajan pankin tilille sovitussa ajassa. Jos määräajasta ei ole erikseen sovittu, kotimaan tilisiirron on oltava saajan pankin tilillä viimeistään seuraavana pankkipäivänä. Ulkomaan tilisiirroissa määräaika on viimeistään viidentenä pankkipäivänä.

Saajan pankin on puolestaan maksettava varat saajan tilille viimeistään seuraavana pankkipäivänä siitä, kun varat tulivat pankin tilille.

Jos pankki ei toimita maksua määräajassa, se on velvollinen maksamaan maksumääräyksen antajalle hyvityskorkoa myöhästymisestä. Jos maksu ei tule lainkaan perille, pankin on palautettava maksajalle maksun määrä hyvityskorkoineen.

Kansainvälisissä tilisiirroissa pankin palautusvastuu on kuitenkin rajoitettu direktiivin mukaisesti 12 500 euroon. Myös tilisiirroista aiheutuneet kulut on korvattava. Suomessa hyvityskorkona käytetään yleistä viivästyskorkoa, joka on tänä vuonna 11 prosenttia.

Tilisiirtomaksu sitoo maksumääräyksen antajan velkojia heti, kun saajan pankki on saanut tilisiirtoa koskevat tiedot ja rahat on maksettu sen tilille. Tämän jälkeen maksumääräyksen antajalla ei ole oikeutta peruuttaa maksumääräystä.

Suomessa ei tätä ennen ole ollut nimenomaisesti tilisiirtoja koskevaa lainsäädäntöä, vaan niihin on sovellettu mm. kauppakaaren ja velkakirjalain säännöksiä. Maksujen välityksessä on noudatettu pankkien laatimia yleisiä ehtoja, joiden käyttöä valvovat Rahoitustarkastus ja kuluttaja-asiamies.

STT-IKK
30.7.1999


POLITIIKKA-SIVULLE