Euron arvo laskee



Euron arvo on laskenut dollariin nähden koko sen olemassaolon ajan. Siitä on euroalueelle sekä hyötyä että haittaa. Tärkein syy laskuun on euroalueen huono ja Yhdysvaltain hyvä talouskehitys. Euroopan keskuspankki on pitänyt toistaiseksi päänsä kylmänä, mutta laskun jatkuminen voi muuttaa tilanteen.


Euron arvonlasku dollariin nähden on yli kymmenen prosenttia ja puntaan nähden seitsemisen prosenttia. Vain jenin suhteen euro on säilyttänyt kohtalaisesti arvonsa, laskua on vain puolitoista prosenttia.

Euro on jo pudonnut 1,06 dollarin tason alle. Tämä on BBC:n mukaan raja, josta valuuttaekonomistit ovat varoittaneet. Silloin euro alkaa vakavasti menettää uskottavuuttaan Yhdysvalloissa.

Heikon kurssin vaikutuksia

Euroalueen kehitykselle heikko euro on kaksipiippuinen juttu. Euron heikkeneminen on ilosanoma Euroopan vientiteollisuudelle, sillä vientihintojen lasku tuo kilpailuetua vientiyrityksille.

Toisaalta samalla tuontihinnat kohoavat, mikä edistää inflaatiota. Pidemmällä aikavälillä inflaatio nostaa vientituotteiden hintoja, jolloin kilpailuetu menetetään.

Euroalue ei kuitenkaan ole kovin riippuvainen maailmankaupasta, eikä euron ulkoinen arvo ole samalla tavalla kohtalonkysymys kuten Suomelle on ollut markan arvo. Ulkoisen kaupan osuus ei ole kuin kymmenisen prosenttia euroalueen bruttokansantuotteesta.

Syitä euron heikenemiseen

Pääasiallisen syy euron kurssikehitykseen lienee Yhdysvaltain yhä vain jatkuva vahva talouskasvu ja sikäläisen pörssin huikea kehitys, mikä on vahvistanut dollaria. Mutta tietenkin myös Saksan, Ranskan ja Italian huonot talousnäkymät ovat heikentäneet euroa. Oma osansa on viime kuukauden aikana ollut myös Kosovon kriisillä.

Euroopan keskuspankin tämän kuun alkupuolella päättämä korkonlasku on ilmeisesti myös heikentämässä euroa. Toisaalta koronlasku voi myös pidemmällä aikavälillä vahvistaa euroa, jos se saa euroalueen talouskasvun liikkeelle.

Euron laskeva kurssi voi myös olla heijastusta euroalueen vasemmistolaisten hallitusten kyvystä ja halusta noudattaa tiukkaa budjettipolitiikka. Suuret alijäämät ja kysyntää voimistava tukipolitiikka voivat lisätä inflaation riskiä ja vievät eurolta uskottavuutta vakaana valuuttana.

Euroopan keskuspankin johtaja Wim Duisberg sanoi 19.4. New Yorkissa, että Kosovon kriisi heikentää euroa sijoittajien vaihtaessa rahojaan dollareiksi turvallisuuden takia. Duisbergin puheiden jälkeen euro putosi lisää.

Kosovon kriisin lisäksi Euroopan talouksilla menee huonommin Yhdysvalloilla, eikä Euroopan suurten maiden talouskehitys ei näytä kovin valoisalta. Euroopan 2,5 prosentin korkotaso on selvästi alempi kuin Yhdysvalloissa, missä se on 4,75 prosenttia.

Dollaria pitävat vahvana myös Yhdysvaltojen kovilla kieroksilla käyvien osakemarkkinat, jotka imevät pääomaa ulkomailta. Pörssikuplan puhkeamista on jo tosin odotettu jonkin aikaa.

Euroopan keskuspankki pitää pään kylmänä

Euroopan keskuspankki on antanut ymmärtää, että pankki ei ole huolissaan euron arvon laskusta. Se pitää laskua vain väliaikaisena johtuen Yhdysvaltain talouden vahvuudesta ja pörssimarkkoiden kehityksestä. Pankin mielestä Yhdysvaltain valtava maksutaseen alijäämä saattaa heikentää dollaria jatkossa.

Duisenberg ei halua asettaa eurolle mitään tavoitekurssia, ja hän odottaa euron vahvistuvan tulevaisuudessa. Duisberg on useaan kertaan sanonut, ettei hän ole ollenkaan huolissaan euron heikentymisestä, mutta jatkuvat vakuuttelut voi tulkita toisinkin.

Sirkka Hämäläinen ja italialainen Tommaso Padioa-Schioppa ovat vastikään todistelleet amerikkalaisille rahamaailman edustajille, että euro on terve valuutta, joka vain kärsii dollarin tämänhetkisestä vahvuudesta. Tämä kertoo jonkinlaisesta huolestumisesta Euroopan keskuspankissa.

Vakuuttelua Washingtonissa

Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston kevätkokoukseeen Washingtoniin tällä viikolla saapuneet G7-maiden valtionvarainministerit ja keskuspankkien johtajat eivät olleet huolissaan maailman päävaluuttojen keskinäisistä kursseista. Saksan keskuspankin johtaja Hans Tietmeyer tosin sanoi, että merkittävä muutos nykyiseen euron kurssitasoon ei olisi tarkoituksenmukaista.

Duisenberg on aikaisemmin tässä kuussa vakuutellut, että euron kurssilla ei ole väliä. Nyt kuitenkin Washingtonissa hän sanoi, että hän olisi huolestunut, mikäli euro heikkenisi vielä lisää. Duisenbergin mukaan vahvan euron puolesta puhuu enemmän tekijöitä kuin heikon. Hän ei kuitenkaan kertonut tarkemmin, mistä tekijöistä mahtaa olla kyse.

Duisenberg kuitenkin asiallisesti huomautti, että nykyinen euro ei ole yhtään sen heikompi kuin eurooppalaiset valuutat vuosi sitten. Duisenbergin puheet saivat euron kurssin hiukan vahvistumaan. Ylipäänsä Washingtonin tapaamisessa pyrittiin tietoisesti tukemaan euroa.

HEIKKI JANTUNEN
30.4.1999


TALOUS -SIVULLE