Punakhmerien pyöveli syyttää elossa olevia johtajia kansanmurhasta



Kambodzhaa hallinneiden Punaisten khmerien entinen pääteloittaja syyttää järjestön vielä elossa olevaa johtoa kansanmurhan järjestelmällisestä suunnittelusta ja toteuttamisesta.


Viikkolehti Far Eastern Economic Review'n torstaina julkaisemassa haastattelussa Kang Kek Ieu, 56, myöntää olleensa Tuol Slengin pahamaineisen pidätyskeskuksen johtaja Duch, jonka nimikirjoitus koristaa tuhansia kidutus- ja surmausmääräyksiä.

Hänen mukaansa julmuuksista ei päättänyt kukaan yksin, vaan koko Punaisten khmerien keskuskomitea.
- Ensimmäisenä oli Pol Pot, sitten Nuon Chea ja kolmantena Ta Mok, Kang Kek Ieu sanoi.

Ta Mok on ainoa vangittuna oleva korkea-arvoinen punakhmerijohtaja. Hän on sanonut, että kansanmurhasta oli päättämässä 20-30 punakhmerin ryhmä.

Far Eastern Economic Review näytti Kang Kek Ieulle dokumentteja, joissa määrätään kiduttamaan ja surmaamaan Tuol Slengin vankeja.

Kang Kek Ieu tunnisti papereista oman nimikirjoituksensa lisäksi ideologiaosaston johtajan Nuon Chean ja entisen puolustusministerin Son Senin nimikirjoitukset. Pol Pot ja Son Sen ovat kuolleet. Nuon Chea on antautunut Kambodzhan viranomaisille ja elää nyt vapaana miehenä Pailinin alueella Luoteis-Kambodzhassa.

Tiettävästi samalla alueella elelevät lisäksi Khieu Samphan ja Ieng Sary, joiden Kang Kek Ieu sanoi myös tienneen kansanmurhasta. - Khieu Samphan tiesi surmista, mutta ei niin hyvin kuin muut, Kang Kek Ieu sanoi.

Hänen mukaansa Ieng Sary ei ollut selvillä kaikista julmuuksista, koska hän oli ulkoministeri ja paljon poissa Kambodzhasta.

Vain yksi oikeudenkäynti vireillä

Kambodzhan hallitus valmistelee oikeudenkäyntiä Ta Mokia vastaan. Pääministeri Hun Sen on aiemmin torjunut muiden korkea-arvoisten punakhmerijohtajien asettamisen leivättömän pöydän ääreen, mutta viranomaisten mukaan heitä voidaan kuulustella Ta Mokin oikeudenkäynnin yhteydessä.

Asiantuntijat arvioivat, että entiseen kouluun keskelle Phnom Penhiä rakennetussa Tuol Slengin pidätyskeskuksessa surmattiin ainakin 16 000 ihmistä. Vain seitsemän Tuol Slengiin joutuneista selvisi leiristä hengissä.

Pidätyskeskuksen johtaja Duch katosi viidakkoon Vietnamin joukkojen kukistaessa Pol Potin hirmuhallinnon vuonna 1979. Hän on sittemmin kääntynyt kristityksi ja työskennellyt mm. useiden kansainvälisten avustusjärjestöjen palveluksessa.

Hän kertoi Far Eastern Economic Review'lle katuvansa syvästi toimiaan Pol Potin hallinnon aikana ja olevansa valmis vastaamaan niistä oikeudessa. Kambodzhan viranomaiset sanoivat torstaina, ettei Kang Kek Ieun kutsumista oikeuteen suunnitella tällä hetkellä.

STT-IA
30.4.1999


ULKOMAAT -SIVULLE