Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Adolf Hitler: Tuhatvuotisen valtakunnan korpraali



Adolf Hitler on useimmille ihmisille kaiken pahan ruumiillistuma, jonka pelkkä nimi herättää vastenmielisyyttä.


Vuosisadan lopun ihmisistä, jotka tuntevat Hitlerin vain vanhoista uutisfilmeistä, saattaa tuntua käsittämättömältä, että tämä hullunkurisesti elehtivä ja räyhäävä mies nostatti väkivallan kierteen, joka tappoi kymmeniä miljoonia ihmisiä ja mullisti satojen miljoonien ihmisten kohtalon.

Ruotsalainen teatteri- ja elokuvaohjaaja Ingmar Bergman kertoi kuitenkin äskettäin, kuinka valtavan vaikutuksen Hitler oli tehnyt häneen, kun Bergman nuoruudessaan vieraili 1930-luvulla Saksassa ja kuuli Hitlerin puhuvan. Aikalaisten kertomuksissa toistuu jatkuvasti, kuinka sähköistävä vaikutus Hitlerillä oli ihmisiin.

Hitler syntyi 20. huhtikuuta 1889 Braunau am Innissä Itävallassa. Isä oli Itävallan tullin virkamies, joka oli jo varsin iäkäs Hitlerin syntyessä. Äiti palvoi itsetietoista poikaa, joka ei menestynyt erityisemmin koulussa.

Nuoruudessaan Hitler haaveili taitelijan urasta, mutta kahdesta yrityksestä huolimatta häntä ei hyväksytty Wienin taideakatemiaan.

Elätettyään itsensä mm. postikortteja maalaamalla Wienissä Hitler muutti 1913 Müncheniin Etelä-Saksaan. Kun ensimmäinen maailmansota syttyi 1914, Hitler liittyi vapaaehtoisena Saksan armeijaan.

Hitler oli koko sodan ajan lähetti ja pysyi korpraalina, mutta hän rakasti armeijaa, sen kurinalaista elämää ja yhteishenkeä. Rohkeudestaan hän sai lukuisia kunniamerkkejä, myös ensimmäisen luokan rautaristin - jollaisia ei juuri korpraaleille myönnetty.


Natsipuolueen nousu

Sodan päätyttyä Saksan tappioon maa menetti suuria alueita se määrättiin maksamaan valtavat sotakorvaukset. Versailles'n "häpeärauhan" kumoaminen oli yksi tärkeimpiä sen puolueen ohjelmassa, johon Hitler liittyi 1920.

Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP), Saksan Kansallissosialistinen työväenpuolue, natsit, oli pikkupuolue, joka Hitlerin johdossa aloitti nousun valtaan.

Natsit yrittivät vallankaappausta jo 1923, mutta kaappaus sai nolon lopun. Hitler joutui vajaaksi vuodeksi vankilaan, missä hän aloitti Mein Kampf -kirjan kirjoittamisen.

Kolmen Hitlerin suosikkiaiheen - juutalaiset, marxilaiset ja "arjalaisen" rodun ylemmyys - lisäksi esillä ovat yhtä hyvin parlamentaarisen järjestelmän typeryys kuin syfilis ja teatterin rappio.

Vuoden 1933 tammikuussa Hitlerin nousu valtaan laillista tietä oli jo niin pitkällä, että iäkäs presidentti Paul von Hindenburg nimitti hänet kansleriksi, maan hallituksen johtajaksi. Von Hindenburgin kuoltua seuraavana vuonna Hitleristä tuli Saksan tosiasiallinen diktaattori, Führer.

Vuonna 1936 Saksa miehitti demilitarisoiduksi julistetun Reininmaan, 1938-39 vuorossa olivat Itävalta ja Tshekkoslovakia. Maailmanpalo syttyi 1. syyskuuta, kun saksalaisjoukot hyökkäsivät Puolaan.

Saksan armeijassa oli paljon kenraaleja, jotka pitivät entistä korpraalia diletanttina sotilasasioissa. Kerran toisensa jälkeen osoittautui kuitenkin, että Hitler oli kaukonäköisempi, tai ainakin onnekkaampi, kuin kenraalinsa tulevaa kehitystä arvioidessaan.

Onnekas Hitler näytti olevan muutoinkin: hän selvisi elämänsä aikana kuin ihmeen kaupalla useista salamurhayrityksistä.

Mutta kun Hitler 30. huhtikuuta 1945 teki itsemurhan yhdessä Eva Braunin kanssa - he menivät naimisiin runsas vuorokausi aiemmin - hän oli hermoraunio, joka kirosi kenraaleitaan ja valitti, ettei Saksan kansa ollut ollut kyllin vahva toteuttamaan hänen sille määräämäänsä tehtävää.

Juutalaisten tuhoaminen ja tuhat vuotta kestävän Saksan valtakunnan perustaminen olivat Hitlerin elämän keskeiset tavoitteet.

Juutalaisten tuhoamiskampanja (Endlösung) johti kuitenkin lopulta juutalaisten oman valtion perustamiseen toisen maailmansodan jälkeen, ja tuhatvuotinen valtakunta sortui rauniokasoiksi runsaan kymmenen vuoden olemassaolon jälkeen.

STT-MH
31.12.1999


Ulkomaat -sivulle