Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Mao Tsetung: Miljoonien kuoleman aiheuttanut kansansuosikki



Kiinan suuren perämiehen Mao Tsetungin tie kulki vallankumouksen johtajasta lähes Jumalan asemaan maassa, jossa hänen kommunistinen politiikkansa johti kymmenien miljoonien ihmisten kuolemaan.


Maon henkilökultille ei löydy vertaa, ja vielä nytkin yli 20 vuotta hänen kuolemansa jälkeen hänen kuviaan palvotaan Kiinassa.

Mao syntyi köyhään talonpoikaisperheeseen 26. joulukuuta 1893 Shaoshanin kylässä Hunanin maakunnassa. Maon syntymäpaikasta on vuosikymmenien varrella muodostunut pyhiinvaelluskohde, jonne kaikki kiinalaiset pyrkivät pääsemään ainakin kerran elämässään.

Maon kotikylässä koulutusta ei pidetty arvossa, mutta siitä huolimatta hän suoritti koulunsa loppuun ja pääsi opiskelemaan Beijingin yliopistoon, jossa hän sai ensi tuntuman sosialistiseen politiikkaan ja vallankumouksellisiin ajatuksiin.

Pian tämän jälkeen hän oli mukana perustamassa kommunistista puoluetta ja tulevina vuosina hän kehitteli edelleen ajatustaan talonpoikien johtamasta vallankumouksesta.

1940-luvun lopulla Maon johtamat kommunistit kävivät voittoisan sisällissodan Tsiang Kaishekiä vastaan ja ajoivat tämän armeijoineen maanpakoon Taiwaniin.


30 yhteistä vuotta

Sisällissodan päätteeksi Mao julisti 1. lokakuuta 1949 Kiinan kansantasavallan syntyneeksi. Vasta lähes 30 vuoden kuluttua Maon ja Kiinan tiet erkanivat, kun Mao kuoli ja hänen seuraajansa Deng Xiaoping aloitti talouden vapauttamiseksi tarkoitetun uudistusohjelmansa.

Kiinalaiset joutuivat verisesti todistamaan Maon erilaiset yhteiskunnalliset kokeilut, mutta henkilöpalvonta ei laantunut kymmenistä miljoonista kuolonuhreista huolimatta.

Vuonna 1957 Mao aloitti valtansa tunnossa oikeistolaisvastaisen kampanjan, joka tunnetaan nimellä Antaa kaikkien kukkien kukkia. Lähes miljoona toisinajattelijaa ja älymystön jäsentä joutui tuolloin pakkotyöleireille, vankilaan tai he yksinkertaisesti katosivat.

Vuotta myöhemmin Mao halusi nostaa Kiinan maatalous- ja teollisuustuotannon länsimaiden tasolle lyhyessä ajassa. Ns. Suuri harppaus 1958-1961 oli kuitenkin huonosti suunniteltu ja se johti historian ehkä laajimpaan nälänhätään. Arvioiden mukaan suuren harppauksen aikana noin 20-43 miljoonaa kiinalaista menehtyi ruuan puutteeseen.


Valta horjuu

Maon itsevaltainen hallintotapa alkoi vähitellen kerätä vastustajia, jotka olisivat halunneet päästä eroon kansan rakastamasta Suuresta perämiehestä. Mao tunsi valtansa alkavan horjua ja aloitti vuonna 1966 Kulttuurivallankumouksen päästäkseen eroon poliittisista vastustajistaan.

Kulttuurivallankumouksen aikana Mao löysi ajatuksilleen hedelmällisen maaperän opiskelijoista, jotka hänen oppiensa mukaan muodostivat pelättyjä punakaarteja.

Punakaartilaiset valvoivat tiukalla otteella kaikkea, jota pidettiin oikeistolaisena, isänmaanvastaisena ja nöyristelynä länsimaita kohtaan. Punakaartilaiset ilmiantoivat opettajia, pikkuvirkamiehiä ja jopa omia vanhempiaan tyydyttääkseen palvomansa Maon ohjeet.

Kymmenen vuotta kestänyt terrori johti Kiinan oikeus-, koulutus- ja talousjärjestelmän täydelliseen tuhoon.

Miljoonat ihmiset menettivät terrorissa henkensä ja miljoonat muut joutuivat uudelleenkoulutusleireille, joista monet pääsivät pois vasta, kun Kiinassa alettiin toteuttaa yhteiskunnallisia ja taloudellisia uudistuksia 1970-luvulla.


Suuri johtaja

Kulttuurivallankumous päättyi Maon kuolemaan 1976, ja valtaan nousi Deng Xiaoping, joka aloitti markkinatalouden vahvistamiseksi suunnitellun uudistusohjelman.

Oliko Maon aika vain pelkää verenvuodatusta ja verhojen takaista likaista peliä?. Maon suuresta kansansuosiosta päätellen ei. Vaikka suuri osa kansaa näki nälkää ja eli kurjuudessa, pitivät he Maoa suurena johtajana, joka kykeni luotsaamaan maailman väkirikkainta maata karikoiden keskellä.

Historioitsija Guo Xiangangin mukaan Kiina ajautui vuoden 1842 oopiumsodan jälkeen lukuisiin levottomuuksiin ja vallankaappauksiin, joilla pyrittiin valtavan maan yhdistämiseen ja vahvistamiseen.
- Vasta Mao Tsetung onnistui tässä. Se oli ja on yhä hänen suosionsa salaisuus, sanoo Guo.

STT-MH
31.12.1999


Ulkomaat -sivulle