NATO varovaisen optimistinen



NATO:n valtuuskunta on varovaisen toiveikas sen suhteen, että NATO ja Jugoslavia allekirjoittavat vielä tänään sopimuksen serbijoukkojen vetäytymisestä Kosovosta. NATO:n tiedottaja kertoi keskiviikkoaamun, että asiakirja saatetaan allekirjoittaa jo puolenpäivän aikaan.


Makedoniassa käytävät sotilastekniset neuvottelut keskeytyivät aamulla, kun osa Jugoslavian neuvottelijoista palasi rajan toiselle puolelle selvittämään tilannetta omalle johtoportaalleen.

Sopimuksen allekirjoitus riippuu viime kädessä Jugoslavian presidentistä Slobodan Milosevicistä, arvioi nimettömänä pysytellyt lähde kokouspaikalla.

Lähteen mukaan neuvottelujen suurimmat haasteet olivat Jugoslavian joukkojen vetäytymisen ja NATO:n johtamien rauhanturvajoukkojen Kosovoon saapumisen aikatauluissa.

- Juuri nyt olemme varovaisen toiveikkaita sen suhteen, että sopimus allekirjoitetaan tänään. Meidän täytyy vain odottaa ja nähdä miten käy, hän sanoi.

Sotilasliitto NATO:n ja Jugoslavian välisiä sotilasteknisiä neuvotteluita serbijoukkojen vetämisestä Kosovosta jatkettiin varhain keskiviikkona. Neuvottelut keskeytyivät yöllä reilun tunnin ajaksi, kun serbineuvottelijat poistuivat Serbian puolella keskustellakseen Belgradin kanssa.

Neuvotteluista perillä olevat lähteet kertoivat uutistoimisto Reutersille, että Jugoslavian valtuuskunnalle oli luovutettu uusi sopimusteksti, joka sisältää G8-maiden ulkoministerien tiistaina Saksassa tekemät päätökset.

YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee keskiviikkona Kosovoa koskevaa kahdeksansivuista päätöslauselmaehdotusta, josta läntiset teollisuusmaat ja Venäjä eli G8-ryhmä, pääsi yksimielisyyteen tiistaina.

Vaikka Kiina onkin muistuttanut, ettei sen myönteistä kantaa tule pitää itsestäänselvyytenä, neuvoston jäsenmaiden enemmistö uskoo pääsevänsä yksimielisyyteen päätöslauselmasta.

Läntiset sotilasjohtajat neuvottelevat keskiviikkona Venäjän edustajien kanssa siitä, miten jopa 10 000 miehestä koostuva venäläinen joukko voi osallistua rauhanturvaoperaatioon ilman, että se toimisi NATO:n alaisuudessa. Neuvottelujen arvioidaan muodostuvan vaikeiksi.

STT-IA
9.6.1999


ULKOMAAT -SIVULLE