Aurinkopaneelit kiinnostavat - ostoa harkitaan pitkäänAurinko on tänä kesänä ollut antelias luonnonvara. Paiste ei kuitenkaan ole suoraan vaikuttanut aurinkosähkön kysyntään. Aurinkopaneelin hankinta kesämökille on pitkän ajan investointi, eikä sitä sään oikkujen perusteella tehdä.


- Ihmiset ovat kyllä paljon soitelleet ja kiinnostus on suurempaa kuin viime kesänä, jolloin oli sateista. Ostopäätöstä kuitenkin harkitaan pitkään, kertoo toimitusjohtaja Jouni Suominen Eurosolar Engineering -yhtiöstä, joka on Fortumin jälkeen maan toiseksi suurin aurinkopaneelien toimittaja.

Suominen arvioi, että kiinnostus aurinkosähköjärjestelmiin kasvaa vuosittain lähes 30 prosenttia, mutta tämä ei näy suoraan ostoina.

- Suomalaiset ovat kovasti kiinnostuneita. Tuote on silti sen verran erikoinen, että sen hankinta vaatii suunnittelua ja harkintaa, toteaa niin ikään markkinointipäällikkö Pirjo Peltonen Fortumista.

Aurinkosähköä käytetään Suomessa etupäässä kesämökeillä, minkä lisäksi niitä myydään asuntovaunuihin ja vapaa-ajan veneisiin. Myös esimerkiksi merellä sähköistetään aurinkopaneelien avulla väylävaloja. Omakotitaloihin aurinkosähköä ei sen sijaan vielä ole Suomessa saatu.

Tietokone käy paisteella

Peltosen mukaan kesämökeillä suosituimpia ovat yhden tai kolmen paneelin järjestelmät. Yksi paneeli vastaa teholtaan noin 50 wattia, mikä on riittävä määrä muutamaa valopistettä ja viikonlopun televisionkatselua varten.

Tietokonettakin voi yhden paneelin tuottamalla sähköllä käyttää, jos paneeli on sijoitettu hyvään paikkaan eikä muuta kulutusta juuri ole.

Pienet järjestelmät maksavat Peltosen mukaan 5 000 markasta ylöspäin. Noin 12 000 markan järjestelmä kattaa jo jääkaapin, television, valaistuksen, vesipumpun, radion ja matkapuhelimen.

Sateinenkaan kesä ei ole este aurinkosähkön käytölle. Jouni Suominen lupaa, että silloinkin järjestelmän tuotto riittää todennäköisesti normaaliin mökkikäyttöön: valaistukseen, vesipumppuun ja televisioon.

- Kynnys saattaa olla jääkaappi. Jos sataa viisi päivää ja viisi paistaa, niin keskimäärin energiaa on tullut riittävästi, mutta akkujen autonomia-aika ei riitä ylläpitämään järjestelmää, kertoo Suominen.

Autonomia-aikana pääsääntöinen energia joudutaan ottamaan akuista, kun sähkönkulutus on paljon suurempaa kuin tuotto.

Lisää tehoa ja varjonsietokykyä

Aurinkopaneelien tekniikan kehittyminen on Suomisen mukaan parantanut toisaalta niiden pinta-alan hyötysuhdetta ja toisaalta varjonsietokykyä.

Pinta-alan hyötysuhdetta on saatu kohennettua kiderakenteisissa aurinkopaneeleissa. Kun aiemmin puolen neliön paneelin teho oli 50 wattia, nyt se saattaa olla jo 70 wattia.

Paneelien varjonsietokykyä taas on pystytty parantamaan käytettäessä ns. amorfisia rakenteita. Tämä ei Suomisen mukaan ole kuitenkaan niin tärkeää käyttäjän kannalta, koska paneeli on joka tapauksessa sijoitettava varjottomaan paikkaan, jotta sähköntuotto olisi kunnollinen.

Suomessa ostetaan noin 5 000 aurinkosähköjärjestelmää vuodessa, arvioi Suominen. Vapaa-ajan mökkejä on noin 440 000, joista sähköverkon piirissä on Suomisen arvion mukaan lähes 200 000, kun taas aurinkosähköä käytetään 45-50 000:ssa mökissä.

STT-MH
6.8.1999


AJASSA -SIVULLE