Suojaa kotisi murtovarkailta



Asuntomurtojen suuri määrä saa miettimään, miten suojata kotinsa murtautujilta. Pelkkä rakenteellinenkin suojaus auttaa, mutta varmemman suojauksen saa hälytinlaitteitteilla.


Suomessa tehtiin vuonna 1998 asuntomurtoja 10 500, eli joka päivä lähes kolmeakymmentä perhettä kohtasi ikävä yllätys kotiin saapuessaan. Yritysten parantaessa murtosuojausta, painottuvat murrot entistä enemmän asuntojen suuntaan.

Nykypäivänä ei murrot kohdistu enää pelkästään arvo-omaisuutta sisältäviin asuntoihin, vaan huumeiden käytön lisääntyminen lisää murtoja myös "normaaliasuntoihin", joista löytyy aina jotakin rahaksi tai suoraan huumeiksi muutettavaa omaisuutta. Vaikka asunto ei olisi pitkiä aikoja tyhjillään, voi pelkkä kaupassakäyntikin olla riittävän pitkä aika murtomiehen vierailuun.

Pidemmäksi ajaksi pois lähtiessä tulee asunto jättää asutun näköiseksi, eikä muutenkaan tule antaa vinkkiä asunnon tyhjillään olosta.

Naapurin tai tuttavan voi pyytää käymään tyhjentämässä postilaatikkoon kertyneet postit sekä kesällä tarvittaessa leikkaamaan ruoho kukkasten kastelelun lisäksi, talvella vastaavasti tekemässä tarvittaessa lumityöt. Puhelinvastaajaan ei tule jättää tietoa poissaolosta, ja mikäli kännykkä on käytössä voi puhelut kääntää suoraan kännykkään.

Asunnossa voi käyttää myös ajastimia, jotka automaattisesti kytkevät valoja päälle ja pois. Kannattaa myös harkita liiketunnistimella varustettua ulkovalaisinta, joka syttyy jos joku tulee piha-alueelle ja näin mahdollisesti herättää naapuriston huomion. Kaikki mahdolliset luukut tai muut sisäänpääsytiet tulee lukita, sekä ulko-ovet laittaa takalukkoon.

Varmuuslukko on erittäin suositeltava ulko-ovissa, samoin saranapuolella käytettävät saranatapit, jotka estävät oven avaamisen saranoita käsittelemällä. Myös lukkojen salpojen kohdalla käytettävä murtosuojarauta on erittäin hyvä, mutta mikäli sellaista ei ole, tulee tarkastaa että oven ja karmin väli on mahdollisimman pieni eli vain muutamia millimetrejä.

Mikäli autotallista on kulku asuntoon ja autotallin sisäänajo-ovi on sisältäpäin lukittu vain salvalla, kannattaa siihenkin asentaa vaikkapa riippulukko. Tämä hankaloittaa tilannetta, että varas sisään päästyään avaa oven ja peruuttaa autonsa tallin suojaan lastaamisen ajaksi.

Kotona säilytettäville arvoesineille voi myös hankkia kassakaapin. Kaappi tulee olla vankkaa tekoa, ja erityisen tärkeää on kaapin kunnollinen kiinnittäminen, jotta varas ei varasta kaappia sisältöineen. Mikäli asunnossa on aseita, tulee niiden varastamista hankaloittaa mahdollisimman tehokkaasti lukiten ne kunnolla ja mahdollisesti säilyttää esimerkiksi aseiden lukot eri paikassa kuin itse aseet.

Vakuutusyhtiöt sekä poliisi lainaavat merkintävälineitä, joilla kodin omaisuuden voi merkitä. Tämä auttaa poliisia selvittämään tavaroiden oikea omistaja mikäli varastettua tavaraa tulee poliisin haltuun ratsioiden yhteydessä.

Asunnon oveen kannattaa kiinnittää omaisuuden merkitsemisestä kertova tarra, koska merkittyä omaisuutta on hankalampi myydä pimeillä markkinoilla. Turvamerkintä koostuu henkilötunnuksesta, jonka eteen lisätään FIN, esimerkiksi FIN 140762-125T.

Murtohälyttimet paras turva

Kodin suojaamista murtohälyttimin voi suositella lämpimästi. Vaikka rakenteelliset suojaukset hidastavat sisälle tunkeutumista, ja kassakaappi hidastaa omaisuuden anastamista, ei näistä ole hyötyä, mikäli varkaalla on tarpeeksi aikaa käytettävissä.

Murtohälytinlaitteet hälyttävät välittömästi murron käynnistyttyä, ja varkaan käytettävissä oleva aika jää muutamaan minuuttiin, varsinkin mikäli hälytys on kytketty suoraan vartiointiliikkeeseen.

Hälytyksen voi ohjata myös esimerkiksi omistajan kännykkään, mutta omistajan soitellessa tutuille taikka poliisille vie tämä usein muutamia minuutteja, ja poliisi lisäksi usein edellyttää, että asunnolle tulee myös omistaja tai muu henkilö, mieluiten avainten kanssa.

Vartiointiliike voi ottaa asunnon avaimet säilytykseen, ja näin tarvittaessa on samantien avaimet käytettävissä. Vartiointiliike pääsee myös muutaman minuutin kuluessa paikalle, ja hälyttää ainoastaan tarvittaessa poliisin paikalle.

Hälytysten vastaanotosta vartiointiliike perii kiinteää kuukausimaksua, joka sisältää ympärivuorokautisen valmiudessa olon. Hälytyskäynneistä peritään lisäksi erillinen maksu.

Hinnat vaihtelevat suuresti paikkakunnasta ja vartiointiliikkeestä riippuen, mutta kuukausimaksu pyörii enimmillään muutamassa satasessa kuussa ja hälytyskäynnin hinta on toistasataa markkaa.

Hälytinlaitteet ovat niin varmatoimisia, että vikahälytyksiä ei yleensä tapahdu muuta kuin mikäli asukkaat töppäilevät laitteiden kanssa, joten hälytysmaksun hintaa ei pidä säikähtää. Lisäksi yleensä vartiointiliikkeen kanssa voi sopia peruutuskoodin.

Mikäli siis itse huomaa aiheuttaneensa vahingossa hälytyksen, voi soittaa vartiointiliikkeen hälytyskeskukseen ja ilmoittaa peruutuskoodin. Tällöin vartija ei tule paikalle eikä yleensä myöskään maksua hälytyksestä peritä.

Hälytinlaitteita on monenlaisia käyttötarkoituksesta riippuen. Muutaman satasen laitteet, joissa yhdessä paketissa on sekä itse laite, yksi liikeilmaisin sekä sireeni, voi unohtaa. Nämä laitteet tehoavat ainoastaan, mikäli murtovaras kuolee nauruun laitetta katsellessaan. Ensinnäkään sireeni ei kuulu mihinkään, ja toisekseen laitteen saa hiljennettyä yleensä jo ennen kuin se ehtii pihahtaa ensimmäistäkään kertaa.

On olemassa myös laitteita, jotka toimivat ilman johtoja keskusyksikön ja ilmaisinten välillä, ilmaisimet välittävät radiolla hälytyksen keskusyksikölle. Ilmaisimet toimivat paristoilla. Laitteet ovat kohtuullisen varmatoimisia, mutta hinta on sekä keskusyksiköllä että ilmaisimilla kalliimpi.

Kaikki vartiointiliikkeet eivät lisäksi suostu vastaanottamaan näiden laitteiden hälytyksiä, ja jos ottaakin, niin saa varautua siihen, että juuri kun on itse jossain matkalla niin jonkun ilmaisimen paristo loppuu, ja vartiointiliike joutuu sen vaihtamaan - laskuttaen hälytyskäynnin hinnan.

Mitä tarvitaan

Kunnon hälytinlaite koostuu erillisestä keskusyksiköstä sekä ilmaisimista. Keskusyksiköiden hintataso vaihtelee huomattavasti. Jopa kymppitonnin laitteita on tarjolla, mutta kunnollisen ja kotiin riittävän laitteen saa alle puolentoista tuhannen.

Hintaan sisältyy keskusyksikkö jossa on näppäimistö tai erillinen keskusyksikkö ja näppäimistö. Lisäksi tämän hintaluokan laitteessa on robottipuhelin, jonka voi ohjelmoida soittamaan haluttuun numeroon.

Halvemmalla löytyy laitteita, joissa robottipuhelinta ei ole ja hälytys tapahtuu pelkän sireenin avulla. Näiden laitteiden huono puoli on siinä, että yöaikaan välttämättä kukaan naapuristossa ei siihen herää. Huutava sireeni ei lisäksi välttämättä herätä huomioita, koska yleensä kukaan ei halua nähdä mitään. Korkeintaan verhon raosta kurkitaan ulos, mutta esimerkiksi soitto poliisille jää yleensä naapureilta tekemättä.

Onpa eteen tullut tilanteita, joissa puolen tunnin sireenin uikutus ei ole ketään saanut kiinnostumaan, samoin myös tilanteita, että sireenin huutaessa paikalle onkin soitettu palokunta, joka tähän tilanteeseen on täysin väärä viranomainen.

Hälytinlaitteen lisäksi tarvitaan ilmaisimia, jotka havaitsevat murtoyrityksen. Yleisimpiä ilmaisimia ovat seuraavat:

  • IR-ilmaisin, eli infrapunaliikeilmaisin.
    Havaitsee sisätiloissa tapahtuvan liikkeen. Ilmaisinten hintaskaala on laaja, mutta yleisesti ottaen hieman toista sataa markkaa.

  • Magneetti-ilmaisin
    Käytetään ovissa tai ikkunoissa. Ilmaisin sisältää magneettiosan (kiinnitetään oveen) sekä vastakappaleen (kiinnitetään ovenkarmiin), ja näiden erotessa toistensa läheisyydestä tapahtuu hälytys. Magneetti-ilmaisinten hinta on muutamien kymppien luokkaa.

  • Lasirikkoilmaisin
    Kiinnitetään lasiin. Ilmaisin tunnistaa lasin särkyessä tapahtuvan liikkeen, ja antaa hälytyksen. Hintaluokka muutamaman kympin ja sadan markan välillä. Nykyaikana harvemmin käytetty ilmaisin.

  • Kuunteleva lasirikkoilmaisin.
    Edellisestä kehittyneempi ja käytetympi malli. Kiinnitetään esim. kattoon suunnattuna kohden ikkunoita. Mikäli ikkuna hajoaa, ilmaisin tunnistaa siitä syntyvän äänen ja hälyttää. Valvoo useitakin ikkunoita kerrallaan. Hintaluokka kahdensadan markan tietämissä.

Lisäksi tarvitaan laitteiston akku sähkökatkosten varalta. Akun hinta on tehosta riippuvainen, mutta parisen sataa markkaa riittää. Mikäli lisäksi halutaan sireeni, tulee tähän varata myös pari sataa. Lisäksi tarvitaan johtoa epämääräinen määrä, hintaluokka alle vitosen metri.

Ellei ole itse hyvä sähköhommissa, tulee lisäksi laitteiston asennusmaksu. Asennuksessa hintahaitari on todella laaja, riippuen esimerkiksi talon kerrosmäärästä, siitä täytyykö johdot saada piiloon listojen yms. alle vai jätetäänkö ne näkyviin jne. Halvimmillaan asennuksesta selviää alle tuhannenkin markan, mutta yleensä hinta kipuaa sen yli.

Tee tarjouspyyntöjä

Lopullinen laitteiston hinta ratkeaa vasta tarjouspyyntöjen avulla. Hälytinlaitteita asentaa niin erityisesti tähän keskittyneet liikkeet kuin myös vartiointi- ja jotkin lukkoliikkeet. Osalla liikkeistä on myös maksuton hinta-arvion teko paikan päällä, mutta mikäli haluaa tehdä hintavertailua puhelimitse voi itse ensin arvioida mitä tarvitsee.

Ilmaisimiahan saa taloon uppoamaan kuinka paljon tahansa, mutta yleensä käytetään periaatteena sitä, että suojataan todennäköisimmät varastamiskohteet. Eli ensinnä talon ulko-oviin tulee magneettikytkimet, ja tämän lisäksi suojataan IR-ilmaisimien avulla ne huoneet, joissa on arvokkaimmat tavarat.

Mikäli esimerkiksi makuuhuoneessa on vain sänky ja kelloradio, ei ole välttämätöntä laittaa ilmaisinta makuuhuoneeseen. Myöskään saunan lauteita ei kirjoittaja tiedä koskaan varastetun.

Samoin huoneet, joihin ei ole ikkunaa tms. sisäänpääsytietä, eivät välttämättä tarvitse ilmaisinta mikäli viereisessä huoneessa, josta ko. huoneeseen saavutaan, on ilmaisin.

Yksi mahdollisuus on myös toteuttaa vähimmäissuojaus, jolloin ilmaisimet asennetaan esimerkiksi käytävälle, josta johtaa ovet useampaan huoneeseen. Tällöin oletetaan, että mikäli johonkin huoneeseen tulee ikkunasta varas sisälle, hän myös lähtee huoneesta katsomaan muita huoneita ja joutuu tällöin käytävän tutkan piiriin.

Tämä periaate on usemmiten toimiva, mutta poikkeustapauksiakin on, ja lisäksi tässä tapauksessa tulee viivettä sisääntunkeutumisesta hälytyksen tapahtumiseen, joten suositeltava tämä tapa ei ole. Kuitenkin se on monin verroin parempi kuin talo täysin ilman hälyttimiä. Magneetti- ja IR-ilmaisimet suojaavat vain sisälle tunkeutujaa vastaan. Mikäli halutaan myös hälytys, jos joku heittää kiven lasin läpi, tulee tällöin käyttää myös lasirikkoilmaisimia.

Hälytinlaitteita asentaessa kannattaa myös miettiä sen tarjoamia muita lisävaihtoehtoja. Hälytinlaitteeseen voi asentaa myös esimerkiksi hätäpainikkeen tai paloilmaisimia. Hälytinlaitteeseen voi kytkeä myös öljypolttimen, jolloin polttimen sammuessa vartiointiliike saa hälytyksen ja sovittujen toimintaohjeiden mukaan joko käy itse käynnistämässä polttimen, tai soittaa jollekin tutullesi joka hoitaa tehtävän.

Hälytinlaitteen vartiointiliikkeelle lähettämä tieto sisältää tiedon hälytystyypistä, joten jokaiselle hälytykselle voi olla oma toimintaohjeensa ja vartiointiliike toimii ohjeen mukaan. Myös kylmäkonehälytykset yms. ovat mahdollista ohjata vartiointiliikkeelle.

Vartiointiliikkeet kannattaa myös kilpailuttaa, tosin hintaa ei pidä pitää ainoana kriteerinä. Monesti pienemmät vartiointiliikkeet tarjoavat joustavamman palvelun.

Esimerkiksi yksi yleisesti käytetty murtohälytyskeskus on ohjelmoitavissa vartiointiliikkeestä tietokoneella (mikäli liikkeellä on tarvittava ohjelmisto), ja tällöin voi tarvittaessa pyytää esimerkiksi laitteiden päälle/pois-kytkentään tarvittavien käyttäjätunnuksien vaihtoa tai lisäystä. Myös mikäli itse on pois ja asunnossa on remonttimiehiä, voi näille täksi ajaksi lisätä oman käyttäjätunnuksen.

Pienemmät vartiointiliikkeet voivat tehdä nämä tehtävät täysin ilmaiseksi, samoin muissakin asioissa joustaa pienet yleisesti ottaen paremmin - esimerkiksi jatkohälytys soittamalla, jos öljypoltin on sammunut, ei välttämättä maksa mitään.

Yleinen periaate hälytinlaitteiden suhteen on se, että "En minä sellaisia tarvitse, minulla on vakuutukset kunnossa." Tässä kannattaa muistaa, että vakuutus ei koskaan korvaa omaisuuden tunnearvoa eikä sitä tunnetta, kun saapuu kotiin ja toteaa murron tapahtuneen - ajatukset pyörivät siinä, kuinka varkaat ovat penkoneet kaikki yksityisimmätkin asiat läpi. Lisäksi asunnon siivoaminen murron jäljiltä voi olla todella suuritöistä.

Mainittakoon vielä, että kannattaa kysyä vakuutusyhtiöltään saako vakuutusmaksusta alennusta tai poistuuko omavastuu murtotilanteessa, mikäli asunto on ollut varustettu hyväksytyin hälytyslaittein. Asennusliike antaa tarvittaessa asennustodistuksen.

MARKO HAKALA
6.8.1999


AJASSA -SIVULLE