Sonera myy kokousratkaisujaan PortugalilleSonera Event liiketoimintayksikön johtaja Pekka Korpimies oli kesän alussa katselemassa "viimeisiä juttuja", miten Deutsche Telekom hoiti osuutensa Saksan EU-puheenjohtajuuden huippukokouksessa. Kölnin jälkeen vetovuoro siirtyi Suomelle.


Korpimies kertoo, että Soneralla on esimerkkinä useammanlaisia eurooppalaisia ratkaisuja. Itävallassa armeija hoiti Wienin huippukokouksen tietotekniikan järjestelyt ja asiat sujuivat hyvin. Berliinin huippukokouksessa maaliskuussa toteutui puolestaan Soneran miesten kauhuskenaario. GSM-yhteydet pimenivät moneksi tunniksi ja lisähauskutuksena koettiin valtava sähkökatkos.

Kaaos oli jokseenkin täydellinen, sillä EU-komission hajoaminen oli käsillä ja paikalle rynnisti kahden tuhannen toimittajan sijasta neljätuhatta uutishaukkaa.

Sähkökatkos ja GSM-verkon notkahtaminen osuivat valtuuskuntien tiedotustilaisuuksien loppuhetkille eli juuri saumaan, jolloin mediaväen piti kiireesti saada yhteys toimituksiinsa.
- Aika hurja tilanne, Korpimies kommentoi.

Tilapäisten yhteyksien nopea ja varma rakentaminen on Korpimiehen mukaan mahdollista ainoastaan niin, että valmista kalustoa voidaan siirtää hyvin nopeasti paikasta toiseen.

Suomen kokoussarjan hoitamiseksi Sonera on rakentanut kolme tietotekniikkakonttia ja lisäksi muutakin varmistavaa kalustoa. Kontti ajetaan rekalla kokouspaikalle ja liitetään valtakunnanverkkoon. Se tarjoaa useiden tuhansien alaliittymien puhelinvaihteen.

Sonera palvelee tarvittaessa myös yhteistyössä Yleisradion kanssa kansainvälisiä tv-ryhmiä omalla satelliittiyhteydellään ja rakentelee valkokuitukaapeleita. Päävastuun äänen ja kuvan välittymisestä kantaa Yleisradio

Soneran kokemus vastaavista operaatioista juontaa 1970-luvun taitteeseen, jolloin hoidettiin kolmet SALT-neuvottelut, ETYK:n konsultaatiot ja itse huippukokous 1975. 1990-luvulla on varmistettu tiedonkulku mm. Bushin ja Gorbatshovin sekä Clintonin ja Jeltsinin huipputapaamisista. Väliin mahtuu yleisurheilun ja jääkiekon MM-kisoja.

Soneran tietoliikennejärjestelyihin kuluu Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella 10-20 miljoonaa markkaa. Tuleva EU-puheenjohtajamaa Portugali on Korpimiehen mukaan erittäin kiinnostunut ostamaan suomalaisten valmiita ratkaisuja.

MARGIT HARA
6.8.1999


TALOUS -SIVULLE