Chirac Suomeen keskustelemaan EU-puheenjohtajuudesta



Suomen puheenjohtajuus Euroopan unionissa on tärkeä keskustelujen aihe, kun Ranskan presidentti Jacques Chirac saapuu maanantaina viralliselle vierailulle Suomeen.


Chirac katsoo, että EU:n laajeneminen ja edessä olevat uudet WTO-neuvottelut maailmankaupan vapauttamisesta ovat myös keskeisiä aiheita Suomen hoitaessa EU:n puheenjohtajuutta tämän vuoden loppupuoliskolla.

Chirac otti vierailun alla torstaina vastaan joukon suomalaisia lehtimiehiä Elysée-palatsissa Pariisissa.

Chirac uskoo myös, että Tampereella lokakuussa pidettävä oikeudellisia ja sisäpoliittisia kysymyksiä käsittelevä EU:n huippukokous ja sen valmistelut kuuluvat keskustelunaiheisiin, kun hän tapaa presidentti Martti Ahtisaaren ja pääministeri Paavo Lipposen (sd).

Chirac on peruuttanut lähes kaikki ulkomaanvierailunsa sen jälkeen kun NATO aloitti ilmaiskut Jugoslaviaa vastaan ennen pääsiäistä.

Tavatessaan suomalaisia toimittajia torstaina Chirac tähdensi pitävänsä kuitenkin erittäin tärkeänä matkustaa Suomeen, vaikka vierailu onkin supistettu vain vuorokauden kestäväksi.

Suomessa vierailtuaan Chirac käy ensi viikolla myös Moskovassa tapaamassa presidentti Boris Jeltsiniä. Näin Chiracilla on tilaisuus keskustella Suomen johdon kanssa Venäjän tilanteesta ennen matkaa Moskovaan.

Suomen ajaman pohjoisen ulottuvuuden kehittäminen - jossa EU:n ja Venäjän suhteet ovat keskeisessä asemassa - on merkittävä painopistealue Suomen puheenjohtajuuskaudella. Chirac uskoo myös tämän hankkeen tulevan esille Helsingissä käytävissä keskusteluissa.

Euroopan oman puolustusidentiteetin kehittämisen osalta Chirac haluaa kuulla suomalaisten isäntien kantoja. Ajatus EU:n roolin vahvistamisesta puolustuskysymyksissä on saanut uutta nostetta sen jälkeen kun Britannia on muuttanut aiempaa epäilevää suhtautumistaan.

Myös NATO:n huippukokous Washingtonissa vahvisti sen, että eurooppalaisen puolustusidentiteetin kehittämistä voidaan jatkaa.

Kauppavaihto kasvanut

Suomen ja Ranskan kahdenvälisistä suhteista puhuttaessa Chirac tähdentää, että maitten välinen kauppavaihto on kasvanut 60 prosenttia sen jälkeen kun Suomesta tuli EU:n jäsen vuonna 1995. Erityisesti suomalaisten osaaminen tietotekniikan alalla saa runsaasti kiitosta Ranskan presidentiltä.

Myös poliittisesti Suomen ja Ranskan suhteet ovat syventyneet Suomen EU-jäsenyyden myötä. Kulttuurin alalla presidentti Chiracia ilahduttaa mm. se, että 20 prosenttia Suomen lukiolaisista opiskelee ranskaa.

Suomen EU-puheenjohtajakauden pulmia on lieventänyt, että jäsenmaat onnistuivat pääsemään sopuun Agenda 2000 -uudistuspaketista ylimääräisessä huippukokouksessaan Berliinissä maaliskuun lopulla.

Chirac muistuttaa kuitenkin, että Suomen siirtyessä puheenjohtajaksi vaaditaan runsaasti luovaa kehittelyä: EU:n uusi perussopimus, Amsterdamin sopimus, on tullut juuri voimaan, ja heinäkuussa kokoontuu EU:n uusi parlamentti. Suomen puheenjohtajakaudella nimitetään myös EU:n uusi komissio.

Helsingin EU-huippukokouksessa joulukuussa kuuluu EU:n laajeneminen Chiracin arvion mukaan tärkeimpiin aiheisiin. Sellaiset maat kuin Slovakia odottavat pääsevänsä aloittamaan varsinaiset jäsenyysneuvottelut.

Chirac muistuttaa, että pian on taas myös Ranskan vuoro toimia EU:n puheenjohtajamaana. Suomen ja Ranskan välillä on vain Portugali, joka on puheenjohtaja tammi-kesäkuussa vuonna 2000.

STT-IA
7.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE