Eichel: Balkanin jällenrakentaminen ei murra Euroopan taloutta



Saksan valtiovarainministeri Hans Eichel tyynnyttelee pelkoja Kosovon kriisin jälkilaskusta. Suomessa vieraileva Eichel vakuutti tiistaina, ettei kriisistä tule vakavaa haittaa EU:lle tai Euroopalle.


- En usko, että kriisi haittaa eurooppalaista taloutta pysyvästi. Vaikutukset näkyvät lähinnä lähialueella, kuten Kreikassa.

Eichel lisäsi, että toisaalta Kreikalla on hyvät mahdollisuudet olla johtavana maana mukana alueen jälleenrakentamisessa.

EU:n ulkopuolisilla mailla on pahempia vaikeuksia; kriisi saattaa vaikeuttaa Romanian ja Bulgarian EU-jäsenyyspyrkimyksiä, ja Albanialla ja Makedonialla on tietenkin suuria vaikeuksia pärjätä pakolaistulvan kanssa. Niitäkin on autettava.

- Kunhan sota loppuu tarvitsemme koko alueen jälleenrakennusohjelman, ei vain Kosovoa varten, Eichel sanoi.

Johtavat teollisuusmaat G7-ryhmässä ovat sopineet, että ohjelmaa tulevat johtamaan Maailmanpankki ja EU:n komissio, mutta mukana ovat monet muutkin kansainväliset rahoittajat.

Eichel lisäsi, että koska kysymys on kuitenkin suhteellisen pienestä alueesta, ei sen jälleenrakentaminen tule sietämättömän kalliiksi eurooppalaisille taloudelle tai jollekin yksittäiselle rahoittajalle.

Eichelin kanssa neuvotellut valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) toivoi kriisille nopeaa loppua, jotta Suomen kaudella päästäisiin aloittamaan jo jälleenrakentamisvaihetta.

- Kysymys ei ole vain taloudellinen, vaan ennen kaikkea suuresta inhimillisestä onnettomuudesta. Uskoakseni toivomme kaikki, että kriisi loppuu pian, Niinistö sanoi.

Mitään arviota Länsi-Balkanin alueen jälleenrakentamisen kustannuksista Niinistö ja Eichel eivät halunneet antaa.

- Mitään todellisia lukuja ei ole. Monet pelkäävät sen tulevan kalliiksi, mutta nyt on kysymys paljon pienemmästä alueesta verrattuna toisen maailmansodan loppuun ja Marshall-apuun. Ei tätä ongelmaa pidä pelätä, vaan siihen on tartuttava, Eichel sanoi.

Ei kommentteja edustuksesta

Kevään aikana EU on yrittänyt sopia Yhdysvaltain kanssa euroalueen edustuksesta G7-kokouksissa, kun euroalueen puheenjohtaja on Suomen kaltainen maa, joka ei itse ole jäsen suurten teollisuusmaiden konklaavissa.

EU-maat ovat keskenään sopineet, että EU:ta edustavat silloin euroneuvoston puheenjohtaja sekä EU:n komissio, mutta Yhdysvallat ei ole hyväksynyt tätä tarjousta, vaan katsoo, että eurooppalainen edustus kasvaa silloin liian suureksi.

Niinistö ehdotti huhtikuussa Dresdenin epävirallisessa valtiovarainministerikokouksessa, että kolme eurooppalaista G7-maata, jotka kuuluvat euroalueeseen, jättäisivät keskuspankkijohtajansa pois, jotta tungos hellittäisi pöydän eurooppalaisella puolella.

- Olemme puhuneet asiasta, mutta keskustelut ovat tässä vaiheessa luottamuksellisia, ja haluaisin pitää tästä luottamuksellisuudesta kiinni, Niinistö sanoi.

Tästä kysyttäessä Eichel nauroi, ja sanoi vain "niin minäkin".

STT-IA
11.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE