Lauantain politiikkaa lyhyesti


Kokoomuksen nuorisoliitot: Katainen ja Sarkomaa varapuheenjohtajiksi

Kokoomuksen Nuorten Liiton ja Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunnan liittohallitukset käsittelivät kokouksissaan ja liittojen yhteisessä puoluekokousseminaarissa puolueen varapuheenjohtajavaalia.

Liittojen mielestä Kokoomus tarvitsee johtoonsa henkilöitä, joilla on vahvan poliittisen kokemuksen lisäksi näkemystä puolueen toiminnan kehittämisestä. Kansanedustajat Jyrki Katainen (27) ja Sari Sarkomaa (33) täyttävät Tuhatkunnan ja KNL:n mukaan nämä edellytykset. Sarkomaa on aiemmin ollut Tuhatkunnan puheenjohtaja ja Katainen KNL:n varapuheenjohtaja.

Liittohallitusten mielestä molemmilla ehdokkailla on myös selkeä käsitys suomalaisen yhteiskunnan muutostarpeista.
- He myös täydentävät toisiaan politiikan eri sektoreilla. Katainen hallitsee sivistyspolitiikkaan liittyvät kysymykset ja Sarkomaan ominta aluetta on sosiaalipolitiikka, liittojen tiedotteessa todetaan.

Liitot toivovat myös, että mahdollisena varapuheenjohtajanimenä esillä ollut Ville Itälä asettuisi ehdolle. Nuorisoliittojen mielestä Itälä muodostaisi Kataisen ja Sarkomaan kanssa erinomaisen varapuheenjohtajakolmikon.


Kristilliset: Yli 4 000 markan tukimarkat julki

Kristillinen liitto esittää vaalirahoituksen julkistamiselle selvää markkarajaa. Kristillisen liiton puoluehallituksen mukaan tukimarkat olisi julkistettava, jos summa on yli 4 000 markkaa.

- Äänestäjien on voitava tietää ehdokkaansa sidoksista rahoittajiin ja rahoittajien vaikutuksesta kansanedustajiin. Myöskin eri järjestöjen, kuten ammattiliittojen on julkistettava vaalitukirahansa, puoluehallitus totesi lauantaina.

Keskustan varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila puolestaan arvioi, että vaalirahoituksen julkisuus parantaisi ehdokkaiden välistä tasa-arvoa.
- Naisehdokkaiden on erittäin vaikea saada talouselämältä ja työmarkkinajärjestöiltä vaalirahoitusta, Anttila totesi Laukaassa lauantaina.


Soini: Liikanen ei korvaamaton

Perussuomalaisten puheenjohtaja, eurovaaliehdokas Timo Soini varoittaa Suomen hallitusta hirttäytymästä Erkki Liikasen komissaariehdokkuuteen.
- Se saattaa heikentää neuvotteluasemiamme painoarvoltaan tärkeimmistä komissaarinpaikoista.

Komission uusi puheenjohtaja Romano Prodi kokoaa parhaillaan uutta komissiota. Soinin mukaan Suomesta löytyy muitakin päteviä ehdokkaita kuin Liikanen.

- EU:n kannalta parasta olisi, että lahjusepäilyjen vuoksi eronneen entisen komission haamu ei varjostaisi uutta komissiota. Parhaiten se onnistuu valitsemalla kokonaan uuden komissaarit, hän arvioi Kankaanpäässä lauantaina.


Heikkinen: Tupo tukemaan työllisyyttä

Vihreän liiton puoluesihteeri Ari Heikkinen totesi lauantaina Kuopiossa, että palkkamaltti ei ole nyt kovin muodikas ajatus mm. yritysjohtajien ylisuurten optioiden ja Jukka Viinasen eläkekuvioiden vuoksi. EMU-oloissa ja nykyisellä työttömyystasolla ay-liikkeen taholta olisi kuitenkin lyhytnäköistä ryhtyä nakertamaan hallituksen vastuullista taloudenpitoa.

- Vastaavasti työnantajapuolelta täytyy kyllä edellyttää johdonmukaisuutta. Moraalia nakertavat optio- ja eläkeratkaisut saavat jo riittää, hän sanoi.

Heikkisen mukaan syksyn keskitetty tupo-ratkaisu on tärkeimpiä työvälineitä taistelussa työttömyyttä vastaan. Maltilliset palkantarkistukset ovat mahdollisia, kun hallitus tukee osaltaan tehtävää ratkaisua tuloverotusta alentamalla.

- Työvoiman hintaa laskisivat myös palvelualojen arvonlisäverotuksen alentaminen ja työnantajien sosiaaliturvamaksujen porrastaminen. Varaa tuloveroaleen tulee samassa yhteydessä tehtävistä ympäristö- ja energiaverojen korotuksista, joiden osalta hallitusohjelmakirjaukset jätettiin hallitusneuvotteluissa tarkoituksellisen epämääräisiksi.

Heikkisen mielestä ay-liikkeen pitää tupo-kierroksella keskustella vakavasti myös työn jakamiseen ja työajan lyhentämiseen liittyvistä tavoitteista.

Työajan lyhentämistä ei Heikkisen mukaan pidä yrittää toteuttaa kaavamaisesti viikkotyöaikaa lyhentämällä kaikilla aloilla vaan sitä pitää tavoitella alakohtaisesti räätälöidyllä mallilla, joka johtaa vuosittaisen työajan lyhenemiseen.


Kristillisten puoluehallitus esittää nimenmuutosta Kristillisdemokraateiksi

Kristillisen liiton puoluehallitus kannattaa puolueen nimen muuttamista Kristillisdemokraateiksi. Puoluehallitus päätyi kannalle pitkän keskustelun ja äänestyksen jälkeen lauantaina. Tunneherkän hankkeen kohtalo ratkeaa Lappeenrannan puoluekokouksessa toukokuun lopulla.

Puoluehallitus otti lopulta kantaa kahteen nimivaihtoehtoon, ei siis ylipäätään nimenmuutokseen. Nimiehdotus Kristillisdemokraatit voitti Suomen kristillisdemokraatit-nimen äänin 12-3.

Tyhjiä ääniä annettiin kaksi. Yksi puoluehallituksen jäsen olisi siirtänyt koko nimihankkeen ylimääräisen puoluekokouksen ratkaistavaksi, toinen olisi halunnut nimeksi Kristillinen kansanpuolue. Näistä ei kuitenkaan tehty esityksiä.

Nimihanke sai alkunsa Hämeen piirijärjestöstä, jonka aloitteessa uudeksi nimeksi ehdotettiin joko Suomen kristillisdemokraatit tai Suomen kristillinen kansanpuolue.

Vastaustaan aloitteeseen viilannut puoluehallitus pyysi piireiltä kantoja asiaan lauantaihin mennessä. Yli puolet piireistä näytti kallistuvan nimenmuutoksen kannalle. Kannat oli kuitenkin selvitetty piireittäin niin eri tarkkuudella, että puolueen työvaliokunta harkitsi vielä aamulla kannanoton siirtämistä aivan puoluekokouksen alle.


Kaupan alalta löytyi alipalkattuja pätkätyöläisiä

Kaupan alalta löytyi useita alipalkattuja työntekijöitä. Asia nousi esille Liikealan ammattiliiton teemaviikolla pätkätyöläisille. Peruspalkka saattoi alittaa työehtosopimuksen, ja lisiä ei joskus maksettu lainkaan.

Liikealan ammattiliitto ja sen nuorisovaliokunta järjestivät viikon mittaisen tehoiskukiertueen ympäri Suomen. Helsingin Itäkeskukseen lauantaina päätyneen kampanjan aikana jaettiin tietoa kaupan alan työehdoista toreilla ja kauppakeskuksissa.

Liiton mukaan pätkätyöläiset alkavat olla yhä tietoisempia oikeuksistaan. Kiertueella kyseltiin runsaasti mm. vuosilomien ansainnasta, lomapalkoista ja lomarahoista. Noin 130 000-jäsenisessä SAK:laisessa Liikealan ammattiliitossa on nuoria jäseniä noin 30 000.

Koonnut: IA
8.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE