Saksa haluaa WEU:n yhdistyvän EU:hun vuonna 2000



EU:n puheenjohtajamaan Saksan mielestä Länsi-Euroopan unioni (WEU) tulee nopeasti liittää EU:hun.


Saksan puolustusministeri Rudolf Scharping sanoi maanantaina WEU:n ministerikokouksen yhteydessä Bremenissä, että sopiva ajankohta yhdistää WEU EU:hun olisi vuoden 2000 toisella puoliskolla, Ranskan ollessa puheenjohtajamaana.

Sekä Scharping että Saksan ulkoministeri Joschka Fischer sanoivat, että EU:n huippukokous Kölnissä kesäkuussa on sopiva tilaisuus päättää kahden järjestön yhdistämisen aikataulusta.

EU:n uusi Amsterdamin sopimus mahdollistaa syvemmän eurooppalaisen yhteistyön puolustuspolitiikan alueella.

EU voi muun muassa pyytää WEU:ta suorittamaan kriisinhallintatehtäviä puolustusliitto NATO:lta lainattavin varustein. Sopimuksen mukaan EU:n ja WEU:n yhdistäminen on myös mahdollista, jos kaikki EU-maat ovat yksimielisiä.

Britannian aiempi konservatiivinen hallitus vastusti syvempää puolustusyhteistyötä Euroopassa, mutta työväenpuolueeseen kuuluva pääministeri Tony Blair on ottanut myönteisemmän kannan. Sitoutumattomista EU-maista erityisesti Ruotsi ja Irlanti ovat suhtautuneet varauksellisesti WEU:n ja EU:n lähentymiseen.

Fischer painotti että NATO myös tulevaisuudessa tulee hoitamaan Euroopan yhteisen puolustuksen. Tämä tarkoittaa, ettei EU:sta tule puolustusliittoa, vaikka WEU siihen liitettäisiinkin.

Suomi ei ottanut kantaa

Puolustusministeri Jan-Erik Enestam (r.) ei omassa puheessaan ottanut suoraan kantaa siihen, miten Suomi haluaa hoitaa suhteita WEU:n ja EU:n välillä tulevaisuudessa.

Hän totesi, että EU:n valtionpäämiesten ja johtajien tehtävänä on ottaa Kölnin huippukokouksessa kantaa eurooppalaisen turvallisuus- ja puolustusidentiteetin kehittämiseen.

Itävallan puolustusministeri Werner Fasslabend sen sijaan sanoi suoraan, että hänen maansa, joka Suomen tapaan on liittoutumaton, tukee WEU:n liittämistä EU:hun.

Ulko- ja puolustusministerikokous Bremenissä jatkuu tiistaina. Suomea edustaa kokouksessa puolustusministeri Jan-Erik Enestamin lisäksi alivaltiosihteeri Jaakko Blomberg ulkoministeriöstä.

Suomi on tarkkailijana WEU:ssa koska vain EU-maat, NATO:on kuuluvat EU-maat voivat olla täysivaltaisia WEU:n jäseniä. Käytännössä on kuitenkin sovittu että Suomi, Ruotsi, Itävalta sekä Irlanti saavat osallistua kaikkeen päätöksentekoon WEU:ssa.

STT-IA
10.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE