Internet voi edistää demokratiaa - mutta se vaatii työtä



Internetin kehitystä on tähän asti hallinnut kaupallisuus ja viihde, ja sen valjastaminen demokratian käyttöön vaatii tietoista kehittämistä, sanoi yhdysvaltalainen professori Benjamin Barber, joka on toiminut muun muassa presidentti Bill Clintonin neuvonantajana teknologiakysymyksissä.


Politics & Internet -kongressissa keskiviikkona puhunut Barber varoitti kuvittelemasta, että poliittinen monimuotoisuus ja demokratia syntyy itsestään, jos teknologiset mahdollisuudet luodaan ja syntyy tuhansia uusia tietolähteitä.
- Valta hallita sisältöä keskittyy yhä harvemmille yrityksille, Barber varoitti.

Julkisen vallan pitäisi Barberin mielestä olla mukana luomassa Internet-palveluja, joissa ihmiset voivat keskustella, vaihtaa mielipiteitä ja kehittää niitä.

Kokeiluja on jo käynnissä, sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa, vaikka ne ovat vain häviävän pieni osa viihteen, mainonnan ja pornografian hallitsemasta tarjonnasta.

- Elleivät ihmiset joudu myös perehtymään asioihin ja perustelemaan kantojaan, tulee Internetistä vain väline ilmaista olemassa olevia mielipiteitä ja ennakkoluuloja, Barber sanoi.

Politiikka ei myöskään siirry Internetiin sillä, että joka poliitikolla on oma nettisivu, jolla on kuva ja omia puheita. Nämä sivut Barber luokitteli lähinnä propagandaksi, joka ei edistä kansalaisten välistä kanssakäymistä ja keskustelua.

Barber arvosteli myös kuvitelmia, että tiedon saatavuuden lisääminen olisi jokin ihmelääke sinänsä. Vaikka kaikki maailman tieto olisi saatavilla, ei siitä ole hyötyä, ellei sitä pystytä ymmärtämään ja käyttämään.

- Minun opiskelijoilleni tuottaa jo vaikeuksia omaksua 5-6 uutta kirjaa lukukaudessa. Ongelmaa ei ratkaise se, että heille tarjotaan kaikki maailman kirjat, professori valitti.

Barber totesi, että on paljon helpompi luoda tekniset mahdollisuudet kuin opettaa ihmisiä käyttämään niitä. Kouluihinkin rakennettiin ensin Internet-yhteydet, mutta vasta nyt on alettu oppilaille opettaa tiedon tulkintaa.

- Internetiä pidetään jonkinlaisena tieteellisenä viestimenä, ja monet uskovat että kaikki mitä siellä kerrotaan on totta. Näinhän ei ole - Internetissä leviää kaikenlaisia valheita ja huhuja, mutta niitä uskotaan liian helposti, Barber sanoi.

Päätökset lähelle kansalaisia

Tanskalainen EU-parlamentaarikko Bertel Haarder pohti puheenvuorossaan päätöksentekoa Internetin kautta. Hän kannatti demokraattisen päätöksenteon osittaista siirtämistä tietoverkkoihin.

Perinteisestä edustuksellisesta demokratiasta hän ei halunnut luopua, jotta se korvattaisiin tietoverkkojen kautta käytävillä jatkuvilla kansanäänestyksillä.

- Poliitikkojen on seurattava omatuntoaan ja tehtävä se mikä on maan kannalta oikein, riippumatta enemmistön kannasta. Enemmistö ei ole aina oikeassa, enemmistötyranni tekee yhtä paljon virheitä ja väärinkäytöksiä kuin yksittäinenkin, Haarder sanoi.

Sen sijaan hän ehdotti paikallisten päätösten siirtämistä lähemmäksi kansalaisia.
- Kysymyksistä, jotka koskevat asumista, taloja, katuja, kouluja ja lastentarhoja, voisivat päättää ne jotka näitä käyttävät, Haarder ehdotti.

STT-IA
8.1.1999


POLITIIKKA -SIVULLE