Kiina jatkaa kovaa linjaansa toisinajattelijoiden kohtelussa



Kiina aikoo jatkaa entistä tiukkaa linjaansa toisinajattelijoiden ja demokratia-aktivistien kohtelussa laajasta kansainvälisestä arvostelusta huolimatta.


Kiinan ensimmäinen varaulkoministeri Wang Yingfan perusteli viime aikojen pidätyksiä Pekingissä vieraileville suomalaisille kansanedustajille tiistaina sillä, että pidätetyt vaarantavat maan turvallisuuden ja pyrkivät hallituksen kaatamiseen.

Toisinajattelijoiden kohtelu on kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan koventunut Kiinassa uudelleen välillä olleen hieman vapaamielisemmän ajanjakson jälkeen.

Tapaukset ovat herättäneet länsimaissa erityistä huomiota myös siksi, että Kiina allekirjoitti vain muutama kuukausi sitten YK:n sopimuksen kansalais- ja poliittisista oikeuksista. Sopimuksen nojalla kansalaisilla on oikeus poliittiseen toimintaan ja puolueiden perustamiseen - myös silloin kun he ovat eri mieltä hallituksen kanssa.

Kiina ei ole vielä ratifioinut sopimusta, joten se ei ole muodollisesti velvollinen noudattamaan sitä. Varaministeri Wangin vastauksesta kansanedustaja Tuija Braxin (vihr) kysymykseen saattoi päätellä, että muutoksia ei ole odotettavissa.

Wang ei maininnut mitään sopimuksen ratifioinnin aikataulusta. Sen sijaan hän korosti, että Kiinan perustuslaki ei salli toimintaa, joka tähtää hallituksen ja sosialistisen järjestelmän kumoamiseen. Wang puhuikin itse lainrikkojista eikä toisinajattelijoista.

Ulkoministeriö saneeraa puolet väestään

Toisen varapuhemiehen Kerttu Törnqvistin (SDP) johtama kansanedustajavaltuuskunta sai eri tapaamisissa kuulla myös ajankohtaisesta taloustilanteesta sekä Kiinan uudistuksista matkalla lähemmäksi markkinataloutta.

Kun tappiollisia valtion yrityksiä lakkautetaan tai yksityistetään miljoonat ihmiset tässä 1,2 miljardin asukkaan maassa ovat menettämässä työpaikkansa. Huomattavista elintasoeroista puhutaan nyt avoimesti.

Myös hallintoa saneerataan kovalla kädellä. Wang mainitsi esimerkiksi, että Kiinan ulkoministeriön työntekijöistä lähes puolet joutuu hakemaan uuden työpaikkansa muualta.

Maata läheltä seuranneiden tarkkailijoiden mukaan Kiinan hallituksen suurin uhka ovatkin todennäköisesti työttömät ja muut talouden uudistuksissa jalkoihin jääneet, kun aiemmin vapaampien olojen puolesta kapinoineet opiskelijat ja koulutetut ottavat nyt kaiken irti oman elintasonsa nostamiseksi. Kansainvälinen lehdistö onkin kertonut työttömien mielenosoituksista eri puolilla Kiinaa.

Eräistä kielteisistä vaikutuksista huolimatta Kiinan johto vakuuttaa sitoutumistaan uudistuspolitiikan jatkamiseen. Kansankongressin puhemies Li Peng sanoi, että hallituksen päätehtävä on talouden kasvun ja tehokkuuden parantaminen.

Hiihtäjät pärjäsivät Kiinan muurilla

Kansanedustajat ehtivät pikipäiten vilkaisemaan myös jokaisen Kiinan-kävijän tärkeimpiä paikkoja. Entisten keisareiden suljetusta valtakunnasta, Pekingin kielletyssä kaupungista jäi Kerttu Törnqvistille sama härnäävä tunne, joka on tuttu tavallisellekin turistille.

- Olisi pitänyt olla aikaa vähintään kolme päivää, eväät ja polkupyörä, hän huokaisi.

Kiireen ja kylmän lisäksi elämystä latisti hieman Pekingin suttuisen harmaa talvisää. Valokuvissa ja elokuvissa syvän punaisina ja kultakoristeisina auringonpaisteessa hohtavat keisareiden palatsit näyttivät nyt lähinnä harmailta.

Kiinan muurille noustessa nopsajalkainen Törnqvist jätti nopeasti jälkeensä niin miehet kuin nuorempansakin. Sitkeimmiksi osoittautuivat lopulta hiihtäjäkansanedustajat Tuija Brax ja Ossi Korteniemi (kesk). He ottivat vielä suunnan kohti korkeimmalla olevalla muurinhuippua, kun muut ryhtyivät jo etsiskelemään matkamuistomyymälää.

Lannistumaton kauppias sai rouva varapuhemiehen ostamaan turkishatun. Kirjavanoloinen päähine herätti arvailuja, mistä eläimestä karva on lähtöisin. "Kapinen kolli", aviomies Lauri Törnqvist virnuili.

STT-IA
8.1.1999


POLITIIKKA -SIVULLE