Kera

Sisältö
Pääsivu
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Linkit
Arkisto

chat

Pääkirjoitus

Päätoimittaja Ilkka Ahtokivi


8.1.1999

Aura vei opposition syömähampaan

Kokoomuksen liikenneministeri Matti Aura päätti erota Pekka Vennamon Soneran osakkeista syntyneen kohun jälkeen. Vennamohan merkitsi osakkeita sekä itselleen että omistamalleen sijoitusyhtiölle. Kansalaisten valtaenemmistön mielestä Vennamon saama kaksoismerkintäoikeus ei ollut oikeudenmukainen.

Lisäksi kävi ilmi, että Vennamo oli myynyt osan osakkeistaan lapsilleen, joiden sitouttaminen Soneran toimintaan ei liene ollut liikenneministeriön virkamiesten mielessä näiden myöntäessä Vennamon sijoitusyhtiölle erityistakuun siitä, että yhtiö saa kaikki merkitsemänsä osakkeet.

Auran ei ole osoitettu tehneen mitään lainvastaista eikä hän ainakaan oman kertomansa mukaan edes tiennyt Vennamon yhtiön erityiskohtelusta.

Aura perusteli eroaan sillä, että hän ei ollut kyennyt antamaan hallitukselle ja eduskunnalle oikeita ja luotettavia tietoja annista.

Ennen lähtöään Aura ilmoitti Soneran hallitukselle, että Pekka Vannomo ei antamiensa puutteellisten tietojen vuoksi nauti pääomistajan luottamusta. Hallitus erotti Vennamon saman tien, joskin hän saa toimitusjohtajasopimuksensa mukaiset erorahat.

Auran lähtö on poliittisissa oloissamme sangen poikkeuksellinen - jollei ainutlaatuinen. Yleensä ministerit - ja pienemmätkin viskaalit - pitävät kynsin hampain kiinni asemistaan viime metreille saakka. Sitten joku sanoo kantavansa poliittisen vastuun, mutta mitään muuta ei tapahdu.

Erollaan Aura uudistaa poliittista kulttuuria - toivottavasti. Samalla hän tuli vieneeksi oppositiolta syömähampaan, jonka varaan kiihtyvän vaalitaistelun alkutaival oli laskettu rakennettavaksi.

Mutta muistammehan, että onhan siellä Soneran hallintoneuvoston puheenjohtajana keskustan Aapo Saari, joka…

ILKKA AHTOKIVI