Lipponen keskittäisi valtionyhtiöt valtiovarainministeriöön



Pääministeri Paavo Lipposen (SDP) mielestä nykyinen malli, jossa valtionyhtiöt on ripoteltu usean eri ministeriön alaisuuteen, ei toimi. Lipponen keskittäisikin kaikki valtionyhtiöt valtiovarainministeriön alaisuuteen.


- Valtion omistajan roolia ja tehtäviä on parannettava nykyisestään. Sen ainakin Soneran jupakka on osoittanut. Valtionyhtiöiden omistajuus pitää keskittää yhteen ministeriöön ja paikka on valtiovarainministeriössä. Valtionyhtiöiden operatiivinen, toiminnallinen johtaminen voi sitten kuulua sen ministeriön alaisuuteen, minne yhtiö parhaiten sopii, esittää Lipponen oululaisen Kalevan haastattelussa lauantaina.

Lipponen sanoo, että tieto Soneran entisen pääjohtajan Pekka Vennamon erityiskohtelusta teleyhtiön osakeannin yhteydessä tuli hänelle yllätyksenä.

- En tiennyt siitä eikä siitä raportoitu hallituksen talouspoliittiselle ministerivaliokunnalle. Jos yrityksen johto saa osakeannissa erityisoikeuksia tai -kohtelua, niin johdon pitää itse aktiivisesti tiedottaa asiasta yhtiönsä hallitukselle, varsinkin jos tekee järjestelyitä osakesalkussaan.

Hallitukselle on jo selvitetty osakeannin ulkomaisen pääjärjestäjän investointipankki Merrill Lynchin lisäosakejärjestelystä. Lipposen mukaan siinä ei ole ilmennyt mitään erityistä huomautettavaa.

Riittääkö valtion edustajien painoarvo?

Lipponen kiinnittäisi myös huomiota siihen, keitä istuu valtionyhtiöiden hallituksissa ja mikä on heidän painoarvonsa.

- Soneran ja muidenkin tapausten jälkeen on pakko kysyä, onko valtion edustus riittävän vahva omien yhtiöiden hallituksessa. Valtion edustajat yhtiössä kantavat myös poliittisen vastuun päätöksistään. Sillä on erittäin suuri merkitys, jos tapahtumat yhtiöissä heiluttavat myös maan poliittista johtoa.

Mikäli sosiaalidemokraatit ovat mukana seuraavassa hallituksessa, maltillinen yksityistäminen jatkuu. Lipposen mukaan yksityistämisen periaatteita on kuitenkin syytä tarkentaa.

- Hallitusneuvotteluissa mukana olevat puolueet sitten sopivat periaatelinjoista.

Hallitus perusti vuodenvaihteessa työryhmän selvittämään yksityistämisen pelisääntöjä. Siltä odotetaan linjauksia maaliskuun loppuun mennessä.

Tuomioja kriittisempi kuin Lipponen

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja on astetta kriittisempi valtionyhtiöiden yksityistämisestä kuin SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Lipponen. Tuomiojan mielestä yksityistämistä ei tule jatkaa samalla tavalla kuin Sonerassa.

Vastaisuudessa yhteisen kansallisomaisuuden käsittelyyn on hänen mielestään suhtauduttava paljon tiukemmin kuin tähän asti.

- Yksityistämiselle on ylipäänsä hyvä painaa jarrua ja varmistettava se, että sikäli kuin sitä tapahtuu, niin nähty venäläinen malli ei toistu.

Hän totesi, että Leonian kaupittelu on lopetettava, koska tarvitaan vähintään yksi suomalaisomisteinen pankki.

Tuomioja sanoi nostavansa hattua liikenneministeri Matti Auran (kok) vastuunkannolle tämän erotessa. Toisaalta Tuomiojan mukaan Aura näin menetellen vältti kysymyksen, miten eduskunnassa olisi suhtauduttu hänen varsinaiseen virheeseensä eli suostumuksen antamiseen sille, että Vennamon yhtiö sai antimerkinnässä erikoiskohtelun.

STT-IKK
10.1.1999


POLITIIKKA -SIVULLE