Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Lääkeaborttia ollaan ottamassa rutiinikäyttöön



Lääkkeellisessä raskaudenkeskeytyksessä käytettävälle mifepristonille myönnettiin Suomessa myyntilupa tämän vuoden tammikuussa. Rutiinikäyttöön lääkeaborttia ollaan kuitenkin ottamassa sairaaloissa vasta nyt.


Ranskassa tabletit tulivat rutiinikäyttöön vuonna 1989, Britanniassa ja Ruotsissa 1990-luvun alkupuolella. Äskettäin lääkkeellinen keskeytysmenetelmä on otettu käyttöön myös Belgiassa, Espanjassa, Hollannissa, Israelissa, Itävallassa, Saksassa, Sveitsissä ja Tanskassa.

Suomen tapaan lupa on myös näissä maissa myönnetty raskausviikkoon seitsemän saakka, kun taas Britanniassa ja Ruotsissa se on sallittu aina yhdeksännelle viikolle asti. Lääkeaborttia voidaan käyttää vain, jos raskaus on kohdunsisäinen.

Tyypillisin este lääkkeellisen raskaudenkeskeytyksen käytölle on verenpainetauti. Keskeytystä ei voida tehdä lääkkeellisesti myöskään, jos naisella on vaikea astma tai hän kärsii sydän- tai verisuonisairaudesta. Runsaasti tupakoiville lääkeaborttia ei suositella.


Lääkeabortti vaatii kolme käyntikertaa

Suomessa aborttia harkitseva potilas tarvitsee lähetteen joko terveyskeskuksesta tai yksityiseltä gynekologilta. Tämän jälkeen hän varaa ajan sairaalan poliklinikalta. Lääkkeellistä keskeytysmahdollisuutta on syytä tiedustella jo ajanvarauksen yhteydessä.

Lääkkeellisessä raskaudenkeskeytyksessä potilaalle annetaan ensin antiprogestiini mifepristonia ja 36-48 tuntia sen jälkeen prostaglandiinia.

- Jos potilas valitsee lääkkeellisen menetelmän, hän voi saada ensimmäisen pillerin jo samalla käynnillä. Noin puolella potilaista tulee jonkin verran vuotoa jo tässä vaiheessa. Kahden vuorokauden kuluttua hän palaa polille saamaan toisen lääkkeen. Useimmilla raskaus keskeytyy tuona päivänä, Helena Honkanen HYKS:n Naistenklinikalta selittää.

Kirurgisesta raskaudenkeskeytyksestä potilas selviää yleensä yhdellä sairaalapäivällä. Lääkkeellisen keskeytyksen jälkeen potilas kotiutuu yleensä 3-4 tunnin kuluttua.

Noin kolmen viikon päästä hänen täytyy kuitenkin palata poliklinikalle jälkitarkastukseen, jossa varmistetaan, että raskaus on todella keskeytynyt. Myös perinteinen menetelmä vaatii jälkitarkastuksen, mutta se voidaan tehdä myös lähimmällä terveysasemalla.


Alle parikymppisten osuus abortintekijöistä kasvaa

Toissa vuonna Suomessa tehtiin hiukan yli 10 700 aborttia. Alustavien tietojen mukaan viime vuoden luvut noudattelevat edellisen linjaa.

Aborttiluvut ovat Suomessa maailman toiseksi pienimpiä: vain Hollannissa tehdään vuosittain vähemmän raskauden keskeytyksiä kuin Suomessa.

Viimeisten viiden vuoden aikana vuosittaisten aborttien määrä on kasvanut noin tuhannella.

- Kehityksessä ei sinällään ole mitään kovin dramaattista. Huolestuttavaa kuitenkin on, että nuorten, 15-19-vuotiaiden naisten osuus abortin tekijöistä on kasvanut selkeimmin, erikoissuunnittelija Arja Rasimus Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksesta toteaa.

Rasimus arvelee kielteisen kehityksen johtuvan ainakin osin siitä, että koulujen ehkäisyvalistukselle liikenee yhä vähemmän määrärahoja.

Eniten abortteja tekevät edelleen 20-24-vuotiaat, heidän jälkeensä tilastossa tulevat 25-29-vuotiaat. Kolmannelle tilalle ovat viime vuosina kirineet alle parikymppiset, kun he vielä joitakin vuosia sitten tulivat vasta 30-34-vuotiaiden jälkeen. Viime vuonna tuhannesta alle 20-vuotiaasta nuoresta naisesta keskimäärin 13,3 teki abortin.

STT-MH
11.8.2000


Kotimaa -sivulle